Herstel komt te laat

Joost Luiten sloot het Volvo China Open af met een op zich keurige 68. Maar verder dan een gedeelde 31ste plaats kwam hij niet.

Joost Luiten sloot het Volvo China Open af met een op zich keurige 68 voor een totaal van zeven onder par. Maar verder dan een gedeelde 31ste plaats kwam hij niet.

Wie twee keer een 68 en ook een 69 laat noteren op een lastige baan als die van de Topwin Golfclub, eindigt meestal hoog in het klassement. Maar dan moet er geen 76 tussen zitten. En dat was zaterdag het geval.

Ongeveer 24 uur later kwam Luiten tot 68 – inclusief zijn tweede bogey van de week op de par-5 achttiende.

Vorige week werd hij 29ste in Shenzhen, nu dus 31ste in Bejing. Geen resultaten waar hij blij mee mag zijn.

‘Op zaterdag en zondag heb ik gewoon niet goed geputt’, meldde hij op zijn website. ‘Hoewel het zondag op de back nine weer beter ging. Het was een matige week maar dat komt natuurlijk vooral door die ronde op zaterdag (76), dat was een off-day. Het goede nieuws is dat ik deze week, net als vorige week, veel birdies heb gemaakt.’

Feit is dat Luiten in beide Chinese toernooien geen punten voor de wereldranglijst heeft behaald. Deelname afdwingen aan het US Open – half juni – wordt daardoor bijvoorbeeld een lastige klus.

'Het zou goed zijn om mij te plaatsen', zei Luiten vrijdag tegen onze verslaggever. 'Maar ook zonder het US Open ziet het schema voor mei en juni er aantrekkelijk genoeg uit. Begrijp mij goed: ik speel graag in het US Open, maar als dat niet het geval is, dan is er geen man overboord.'

Joost Luiten doet aanstaande zaterdag en zondag in Engeland mee aan de Golfsixes, een splinternieuw en ‘anders dan anders’ teamevent waaraan zestien landen meedoen. Reinier Saxton is op de baan van de Centurion Club bij St. Albans zijn partner.

De jonge Zuid-Afrikaan Dylan Fritelli maakte op de laatste dag een double bogey op de par-5 twaalfde, maar hij holede een aantal cruciale langere putts om de ervaren Alexander Levy een play-off af te dwingen.

Fritelli liet een 74 noteren, Levy kwam tot een 67. Beiden kregen een totaal van -17 achter hun naam, een slag beter dan Pablo Larrazabal en twee beter dan de winnaar van vorige week, Bernd Wiesberger, en Chris Wood.

Levy maakte aan de illusies van de Zuid-Afrikaan een einde door op de eerste extra hole, de par-5 achttiende, een birdie te maken. Vorig jaar september won hij ook een play-off: in het Europees Open in Duitsland klopte de 26-jarige Fransman Ross Fisher. De in Florida wonende speler staat nu op vier overwinningen op de Europese Tour.

Alexander Levy boekte bij Beijing ook zijn tweede zege in het Volvo China Open. Hij is de eerste speler die dat heeft gedaan. 

'Pas op vijftien had ik het idee dat ik kon winnen', zei Levy na afloop. 'Ik zag op een leaderboard wat de situatie was en daardoor kreeg ik het gevoel dat ik inderdaad de zege kon behalen.'

Volledige eindstand via website Europese Tour