Deze Week in Golf

Luiten en Saxton in teamwedstrijd ... US Tour naar North Carolina ... Beslissingen gaan vallen in hoofdklasse

Luiten en Saxton naar Engeland ... US Tour naar North Carolina ... Beslissingen gaan vallen in hoofdklasse ... Tsjechisch toernooi Pro Golf Tour ... Herstart Alps Tour in Spanje

Europese Tour

Toernooi: GolfSixes

Baan: Centurion GC, St Albans, Engeland

Data: Zaterdag 6 en zondag 7 mei 2017

Par: 24

Lengte: 2.081 meter

Prijzengeld: € 1.000.000

Winnaar in 2016: Nieuw toernooi

Nederlanders: Joost Luiten en Reinier Saxton

Mooie namen: Chris Wood, Andy Sullivan, Alexander Levy, Gregory Bourdy, Pablo Larrazabal, Alejandro Canizares, Thorbjorn Olesen en Luca Bjerregaard

Televisie: Beide dagen live op Ziggo Sport Golf. Zaterdag van 13.30 - 19.00 uur en zondag van 13.00 - 19.00 uur.

Bijzonderheden: Een nieuwigheid op de Europese Tour: zestien landenteams - met Luiten en Saxton voor Nederland - spelen matches van zes holes tegen elkaar met greensomes als format. Beide spelers slaan af, kiezen de 'beste bal' en gaan daarmee verder door om en om te slaan.

De zestien teams worden verdeeld in groepen van vier. Na een halve competitie (zaterdag) gaan de beste twee naar de kwartfinales, halve finales, troostfinale en finale. Al deze partijen vinden op zondag plaats.

Om te zorgen dat er in een flink tempo wordt gespeeld, is er een shotclock: de spelers hebben veertig seconden de tijd om de bal te slaan. Wie te laat is, zorgt ervoor dat het team een strafslag krijgt. Er staan klokken op de tee, de greens en de fairways.

Vanaf zaterdag 12.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

US Tour

Toernooi: Wells Fargo Championship

Baan:
 Eagle Point Golfclub, Wilmington, North Carolina (VS)

Data: 4 - 7 mei 2017

Par: 72

Lengte: 6.763 meter

Prijzengeld: $ 7.500.000

Winnaar in 2016: James Hahn (VS)

Nederlanders: geen

Mooie namen: Dustin Johnson, Adam Scott, Phil Mickelson en Jon Rahm

Laatste vijf winnaars: 2016 - James Hahn (VS), 2015 - Rory McIlroy (N-I), 2014 - J.B. Holmes (VS), 2013 - Derek Ernst (VS), 2012 - Rickie Fowler (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: Het toernooi staat sinds 2003 op de kalender. De twee Europese zeges kwamen beide op naam van Rory McIlroy: 2010 en 2015.

Voor de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer is Quail Hollow niet de gastheer. Dat heeft alles te maken met het feit dat de parkbaan half augustus gastheer is van het PGA Championship.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website US TourChallenge Tour

Het derde toernooi van het seizoen 2017 wordt van 11 - 14 mei gespeeld. Het Open de Portugal vindt dan plaats op de baan van de Morgado Golf & Country Club.

Volledige kalender 2017Ladies European Tour

Ook hier een gedwongen pauze. Het is wachten op het Turks Open. Dat toernooi staat voor het weekeinde van 19 - 21 juni op de kalender.

Volledige kalender 2017Pro Golf Tour

Hopen dat er deze week in het Tsjechische Liberec geen sneeuw valt, zoals een paar dagen terug in Oostenrijk, waar Michael Kraaij het tot achttien holes ingekorte toernooi won. Van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 mei doen er aan het Exctec Pro Golf Tour by Czech One News natuurlijk weer de nodige landgenoten mee.

Meer bijzonderheden en scoringAlps Tour

Op de Cabanillas Golf in het Spaanse Guadalajara doen van donderdag 4 tot en met zaterdag 6 mei ook een paar Nederlanders mee aan het Alps de Las Castillas.

Kalender Alps Tour 2017Hoofdklasse

Na de laatste competitieronden weten we welke acht teams er op 20 mei op De Gelpenberg de play-off spelen en welke acht teams in 2018 in de eerste klasse spelen.Dames Poule 1

Op Prise d'Eau: Het gaat vooral om de eer. De Pan en de Koninklijke Haagsche zijn al zeker van deelname aan de play-offs. De dames uit Bosch en Duin winnen ruim van Almeerderhout, dat net als Prise d'Eau in 2018 in de eerste klasse speelt. De Haagsche klopt Wouw en Amelisweerd zet Princenbosch opzij.

Poule 2

Op de Kennemer: Eindhoven en Noordwijk zijn ook al verzekerd van het spelen van de kruisfinales. Eerstgenoemde wint van de Rosendaelsche en Noordwijk is te sterk voor Lochem, dat daardoor ook degradeert. De Kennemer moet hopen dat Noord Nederland niet van Hilversum wint, want anders degradeert het Zandvoortse team eveneens.

Heren

Poule 1

Op Salland: De Hoge Kleij en Houtrak gaan door. Ze spelen ook nog eens tegen elkaar - ongeslagen en met een gelijk 'doelsaldo'. We zetten ons geld op Houtrak. De Kennemer verliest van Broekpolder en degradeert met 0 uit 6. Door deze uitslag moet ook Salland naar de eerste klasse afdalen. Eindhoven - de teleurgestelde topfavoriet - wint in de Brabantse derby van Princenbosch.Poule 2

Op Almeerderhout: Na de opwinding van vorige week (de turbulente gebeurtenissen in en rond de match tussen De Goyer en Noordwijk op De Pan) staan er nu drie clubs op 8 uit 5: De Pan, de Koninklijke Haagsche en De Goyer. Het laatste team kreeg de zege op Noordwijk van achter de groene tafel toebedeeld en heeft nog een kans om zich voor de kruisfinales te plaatsen.

De Goyer moet of ruim van De Pan winnen of hopen dat de Haagsche tegen de Noord Nederland verliest of niet verder komt dan een draw. Rozenstein verliest van Noordwijk, dat in het juridisch steekspel rond de match tegen De Goyer aan het kortste eind trok.

Onze andere voorspellingen: De Pan wint van De Goyer. De Haagsche klopt Noord Nederland. En dus plaatsen De Pan en de Haagsche zich voor de play-offs. Rozenstein en het al uitgespeelde Almeerderhout degraderen

Programma's, uitslagen en standen