Deze Week in Golf

Drie Nederlanders in Siciliaans Open ... Nieuw matchplaytoernooi Challenge Tour ... Finales Hoofdklasse

Drie Nederlanders in Siciliaans Open ... Nieuw matchplaytoernooi Challenge Tour ... Finales HoofdklasseEuropese Tour 

Toernooi: The Rocco Forte Open

Baan: Verdura Golf Club, Agrigento, Sicilië (Ita)

Data: 18 - 21 mei 2017

Par: 71

Lengte: 6.599 meter

Prijzengeld: € 1.000.000

Winnaar in 2016: Nieuw toernooi

Nederlanders: Reinier Saxton, Jurrian van der Vaart en Daan Huizing 

Mooie namen: Edoardo Molinari, Nicolas Colsaerts, Bradley Dredge en Raphael Jacquelin

Laatste vijf winnaars: niet van toepassing

Televisie: Vier dagen rechtstreeks op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-13.30 uur en van 15.30-18.30 uur. Zaterdag van 14.00-18.30. Zondag van 11.00-15.30 uur

Bijzonderheden: in 2011 en 2012 werd op het Italiaanse eiland het Siciliaans Open gespeeld, maar noch de Europese Tour, noch de Verdura Golf Club had er kennelijke behoefte aan hier een vervolg aan te geven.

Dat is opmerkelijk, want in 2012 won Thorbjorn Olesen op Verdura. De Deen kwam tot een totaal van -15, een slag beter dan Chris Wood. Nicolas Colsaerts en Soren Kjeldsen werden met -12 derde.

Van deze vier spelers staat alleen Colsaerts op de deelnemerslijst.

Een jaar eerder had Raphael Jacquelin het toernooi op het Donnafugata Golf Resort gewonnen. De Fransman doet deze week mee.

Drie Nederlanders reizen ook naar Sicilië af: Daan Huizing, Jurrian van der Vaart en Daan Huizing. De drie laten - zie onder - het matchplaytoernooi dat de Challenge Tour in Spanje organiseert links liggen. Dat klinkt vreemd.

'Dat is het echter niet', zegt Jurrian van der Vaart. 'Er zijn dit seizoen drie toernooien van de Europese Tour die interessanter zijn geworden voor spelers van de Challenge Tour: Sicilië, Oostenrijk en Tsjechië. Dat zijn wedstrijden met minder prijzengeld, minder goede spelers en dus ruimte voor ons, pro's die op de Challenge Tour uitkomen.'

'Om het aantrekkelijker te maken, is voor deze drie wedstrijden een systeem gekozen, waarbij je eindresultaat als het ware meetelt voor de ranking van de Challenge Tour. Stel je wordt tiende op Sicilië, dan krijg je voor de ranking de punten die je met een tiende plaats in Spanje had gekregen.'

Verdura is overigens een fraaie, linksachtige baan, pal aan de Middellandse Zee.

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via site Europese TourUS Tour

Toernooi: AT&T Byron Nelson

Baan: TPC Four Seasons Resort & Club Dallas at Las Colinas, Irving, Texas (VS)

Data: 18 - 21 mei 2017

Par: 70

Lengte: 6.574 meter

Prijzengeld: $ 7.500.000

Winnaar in 2016: Sergio Garcia (Spa)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Sergio Garcia, Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson en Ian Poulter

Laatste vijf winnaars: 2016 - Sergio Garcia (Spa), 2015 - Steven Bowditch (Aus), 2014 - Brendon Todd (VS), 2013 - Sangmoon Bae (Z-K), 2012 - Jason Dufner (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur

Bijzonderheden: Een paar dagen na het bewogen Players Championship komen enkele goede spelers in Texas in actie. Een aantal doet volgende week ook mee op Colonial, ook in de buurt van Dallas.

Het toernooi begon in 1944 en werd in 1968 vernoemd naar Byron Nelson, de Texaan die in de jaren dertig en veertig een van de sterren op het Amerikaanse circuit was: hij won in 27 seizoenen 52 keer, waaronder vijf Majors. In 1945 was Nelson zelfs achttien keer op rij de beste.

Begin jaren vijftig vond de in 1912 geboren Nelson het welletjes, Hij had voldoende verdiend om een mooie farm te kopen, al kwam hij nog wel terug in golf als tv-commentator.

Goede spelers komen aan de start, al heeft de verrassende Players-kampioen zich afgemeld. Si Woo Kim heeft last van een rugblessure.

Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website US TourChallenge Tour

Toernooi: Andalucia Costa del Sol Matchplay 9

Baan: La Cala Resort, Marbella (Spa)

Data: 18 - 21 mei 2017

Par: 71

Lengte: 5.793 meter

Prijzengeld: € 200.000

Winnaar in 2016: Nieuw toernooi

Nederlanders: Darius van Driel, Maarten Lafeber en Wil Besseling

Bijzonderheden: De eerste 36 holes op deze zeer heuvelachtige baan zijn strokeplay en de beste de beste 32 gaan door naar het matchplaygedeelte, dat uit partijen over negen holes bestaat.

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

 

Ladies European Tour

Nog even geduld, Anne!

Het volgende toernooi wordt van 19 tot en met 21 juni gespeeld: het Turkish Airlines Open.

Kalender Ladies European Tour 2017Pro Golf Tour

Het volgende toernooi is het Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten 2017 presented by Diners Club & NOYAN Golftravel (wie verzint zo'n naam...)

dat van 23 tot en met 25 mei op de baan van de Golfclub St. Pölten wordt gespeeld.

Order of Merit

Kalender Pro Golf Tour 2017Alps TourOok op dit circuit is de volgende halte in Oostenrijk. Deze week, van 18 tot en met 20 mei, wordt op Golfclub Erzherzog Johann de 25ste editie van het Gosser Open gespeeld.

Order of Merit

Kalender Alps Tour 2017NGF Competitie

Dit weekeinde wordt op de baan van de Drentse Golfclub De Gelpenberg - opgericht in 1970 - beslist wie landskampioen wordt.

Op zaterdag 20 mei vinden de halve finales plaats, een dag later gevolgd door de finales.

De club begon als 9-holes baan. De tweede negen werden in 1992 geopend.

Dames

De Koninklijke Haagsche neemt het op tegen de Eindhovensche Golf. Op papier zijn de Brabantse dames favoriet, maar de Haagsche heeft de beschikking over de altijd ijzersterke Myrte Eikenaar. Het Wassenaarse zestal wint.

In de andere halve finale gaat het tussen Noordwijk en de Pan. Uitgaande van de handicaps is De Pan favoriet en die rol kunnen de dames wel aan.

Voorspelling: de finale gaat tussen de Haagsche en De Pan en die wordt gewonnen door de dames uit Bosch en Duin.

Heren

Houtrak tegen de Haagsche. Twee oudgedienden treden tegen elkaar in het strijdperk. Het was wikken, wegen, nadenken, maar onze verwachting is dat de Haagsche licht favoriet is.

De Goyer - De Hoge Kleij? Tja, er is veel gebeurd rond De Goyer en De Hoge Kleij verraste door ongeslagen te blijven. Wordt een mooie match die De Goyer gaat winnen.

Voorspelling: De Goyer klopt de Haagsche in een zinderende eindstrijd, waarin niets onbesproken blijft. Op het scherp van de snede is prima, maar het moet wel in alle opzichten fair blijven.

Uitslagen en standen