Deze Week in Golf

U.S. Open toe aan editie nummer 117 ... Challenge Tour-spelers naar St. Omer

U.S. Open toe aan editie nummer 117 ... Challenge Tour-spelers naar St. Omer 

Europese Tour

Toernooi: 117th U.S. Open

Baan: Erin Hills Golf Club, Erin, Wisconsin (VS)

Data: 15 - 18 juni 2017

Par: 72

Lengte: 7.078 meter

Prijzengeld: $ 12.000.000, waarvan $ 2.160.000 voor de winnaar

Winnaar in 2016: Dustin Johnson (VS)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Alle belangrijke spelers doen mee

Laatste vijf winnaars: 2016 - Dustin Johnson (VS), 2015 - Jordan Spieth (VS), 2014 - Martin Kaymer (Dui), 2013 - Justin Rose (Eng), 2012 - Webb Simpson (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-3.00 uur. Zaterdag van 19.00-2.00 uur en zondag van 19.00-2.30 uur. Een eventuele play-off over 18 holes wordt maandag van 18.00 tot ongeveer 22.00 uur rechtstreeks uitgezonden.

Bijzonderheden: Geen Nederlanders in het veld. Joost Luiten had afgelopen maandag in de top-60 van de wereldranglijst moeten staan om mee te doen, maar hij kwam niet verder dan de 77ste plaats. Gelukkig mag Luiten in juli wel aan de start verschijnen in The Open en in augustus in het PGA Championship.

Erin Hills, 50 kilometer ten noordwesten van Milwaukee, is voor het eerst gastheer van het U.S. Open. Het is ook voor het eerst dat dit Major in de staat Wisconsin wordt gespeeld.

De baan is relatief nieuw (2006) en de keuze past in het streven van de organiserende United States Golf Federation om het kampioenschap ook naar jongere, onbekende banen te brengen. Daar zijn veel spelers het niet mee eens. Zij prefereren kampioenschappen op courses die traditioneel zijn, die historie hebben.

Hoe het ook zij, de 156 spelers zullen hun handen vol hebben aan Erin Hills, dat is aangelegd op een licht licht glooiend terrein en dat een linksachtig karakter heeft.

In het U.S. Open halen de beste zestig spelers de cut. In reguliere toernooien van de Europese en de Amerikaanse Tour zijn dit er meer: respectievelijk 65 en 70. Er is geen ten-shot-rule

Dustin Johnson won vorig jaar op Oakmont en de nummer een van de wereld is ook de topfavoriet, al zorgt de (geplande) geboorte van zijn tweede kind misschien voor een matige voorbereiding. Als DJ wint, is hij de eerste speler na Curtis Strange (1988 en 1989) die zijn titel met succes verdedigt.

De par van 72 lijkt voor de hand liggend, maar Erin Hills is pas de negende U.S. Open-baan sinds de Tweede Wereldoorlog die deze standaardscore hanteert. De lengte is officieel 7.078 meter. Toernooi-directeur Mike Davis heeft de mogelijkheid om op zeventien van de achttien holes per dag met de afstanden te 'spelen'.

Grootste opponent? De rough, die dit jaar weer eens van ouderwetse U.S. Open-kwaliteit is. Gevreesd moet worden dat de rondjes zeker op dag 1 en 2 een uur of zes gaan duren. Voormalig Major-winnaar Justin Leonard verklaarde voor de camera's van de Golf Channel - alwaar hij analyst is - dat er deze week best wel eens een record aantal 'lost balls' kan worden gevestigd. Deze filmpjes van Lee Westwood en Kevin Na geven letterlijk een aardig beeld.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 13.45 uur Live Scoring

Challenge Tour

Toernooi: Hauts de France Golf Open

Baan:
 Aa Saint-Omer, Lumbres (Fra)

Data: 15 - 18 juni 2017

Par: 71

Lengte: 6.252 meter

Prijzengeld: € 250.000

Winnaar in 2016: José-Filipe Lima

Nederlanders: Reinier Saxton, Darius van Driel en Daan Huizing

Bijzonderheden: Een toernooi dat jarenlang co-sanctioned was: het telde mee voor zowel de Europese als de Challenge Tour. Daar was in ieder geval dit jaar geen geld voor.

Gastheer is nog steeds de door de al weer enige jaren geleden overleden Nederlandse architect Joan Dudok van Heel ontworpen baan. Sommige golfers vinden de course prima, maar anderen snappen niets van het glooiende geheel.

Vanaf donderdag 8 uur Live Scoring via website Europese TourLadies European Tour

Het volgende toernooi is 'plotseling' opgedoken op de kalender. Het Italiaanse kampioenschap is weliswaar foetsie, maar daarvoor in de plaats is het Ladies European Tour Thailand Championship gekomen: van 6 - 9 juli wordt dit met drie ton gedoteerde toernooi gespeeld.

Kalender 2017Pro Golf Tour

Volgende toernooi: van 6 - 8 juli het bij het Duitse Bochum te spelen Sparkassen Open.

Kalender Pro Golf Tour 2017Alps Tour

Het Open de Pinetina vindt van 14 -16 juni plaats op de baan van La Pinetina. En die ligt bij Como

Meer bijzonderheden en vanaf woensdag scoring Foto boven: Erin Hills (Getty Images)