Fowler leidt openingsdans U.S. Open

Fowler (-7) leidt na de eerste dag van het U.S. Open 2017.

Wie is de beste speler zonder een Major? Het is een veelgestelde vraag en nu Sergio Garcia, Dustin Johnson, Jason Day en Henrik Stenson niet meer in aanmerking komen, is Rickie Fowler – de nummer-9 van de wereld – een goede kandidaat voor die officieuze titel.

'Ik zie het maar als een compliment, want er zijn heel veel goede spelers zonder Major', aldus de 28-jarige man uit Californië, die het U.S. Open 2017 begon met een sublieme 65 (-7). 'Het zou wel leuk zijn om deze titel op een gegeven moment kwijt te raken. Ik zeg niet dat het deze week gebeurt, en ook niet dat het niet gebeurt, maar de baan ligt me wel. De start is in ieder geval goed.'

Fowler maakte gebruik van de bijna windstille omstandigheden in de ochtend en maakte zeven birdies op Erin Hills. Alleen Jack Nicklaus en Tom Weiskoph wisten in een openingsronde op het een U.S. Open zo laag te gaan – beide op Baltusrol in 1980. Hij heeft hiermee een slag voorsprong op Paul Casey (die 's middags speelde) en de Amerikaanse rookie Xander Schauffele.

'Het ging lekker', zei Fowler met gevoel voor understatement. 'Een stressvrije ronde op een U.S. Open is een uitzondering. Ik heb zelfs nog wat kansen gemist, maar het is fijn dat ik het spelplan zonder grote problemen kon uitvoeren.'

Dat gold voor meerdere spelers. Er was van tevoren veel aandacht voor de hoge rough op Erin Hills, maar door de brede fairways en zachte greens wisten op de openingsdag maar liefst 44 spelers onder par wisten te duiken – een record. De baan is lang, maar als je goede drives slaat kun je birdies maken.

Al maakten de ronden van Dustin Johnson (75), Jason Day (79) en Rory McIlroy (78) duidelijk dat Erin Hills ook wel degelijk van zich af kan bijten. En dat zullen we de komende dagen beslist gaan zien, want de mannen achter de knoppen van de maaimachines en de greenrollers zullen natuurlijk niet toelaten dat de professionals het moeilijkste toernooi van het seizoen degraderen tot een ontspannen 'round in the park'.

Leaderboard