Geen Nederlanders meer in Brits Amateur

Peter Melching en Lars Keunen drongen op Royal St George's door tot het hoofdtoernooien, maar ze werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Peter Melching en Lars Keunen drongen op Royal St George's door tot het hoofdtoernooien, maar ze werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Melching moest met 4 en 2 zijn meerdere erkennen in Stuart Grehan. De Ier staat 45ste op de Amateur World Ranking, terwijl Melching als 503de staat genoteerd.

De Aussie Harrison Endycott klopte Van Meijel op achttien (1 hole).

In de 36-holes strokeplay-kwalificatie werden Vince van Veen (+2), Pierre Verlaar (+3) en Philip Bootsma (+5) uitgeschakeld. De cut viel op -1.

Het Brits Amateur - de Britten noemen het simpel The Amateur Championship - is een van de oudste kampioenschappen van de wereld: de eerste editie werd al in 1885 gespeeld. Daarmee is het Brits Amateur tien jaar ouder dan het U.S. Open.

In de loop der jaren hebben veel grote spelers de trofee mee naar huis mogen nemen. Denk aan Bobby Jones, voor wie de zege in 1930 een essentieel onderdeel was van zijn Grand Slam. De Amerikaan won dat jaar ook het U.S. Amateur, The Open en het U.S. Open.

Recentere bekende winnaars: Jose Maria Olazabal (klopte in 1984 Colin Montgomerie in de finale), Sergio Garcia (1998) en Matteo Manassero (1997).

Rolf Muntz won het kampioenschap in 1990 op Muirfield en in 2008 ging de zege op Turnberry naar Reinier Saxton.

De winnaar van het Brits Amateur mag meedoen aan The Open en The Masters - mits hij zijn amateurstatus heeft behouden.

Live Scoring via website Royal and AncientFoto boven: Peter Melching (Golfsupport.nl)