Donder en bliksem

Onweer op de golfbaan is levensgevaarlijk.

Dat je bij onweer zo snel mogelijk naar binnen moet, is bekend. Dat geldt in zijn algemeenheid, maar zéker op een golfbaan. Door de combinatie van open veld, hoge bomen en veel water, staat de golfbaan in de top-10 van onveilige plaatsen om te verblijven tijdens een onweersbui.

Er zijn mensen die doorspelen tot het onweer vlak boven hen lijkt te zitten, die de wedstrijdleiding verwijten maken als die de wedstrijd stilleggen of staken, maar er zijn golfende metereologen die menen dat je een veilig heenkomen moet zoeken zodra je de donder in de verte hoort.

Ongeveer 5% van het jaarlijks aantal doden en gewonden in de USA door bliksem gebeurt op de golfbaan, meldt het NOAA. Nederlandse cijfers zijn niet bekend.

Je weet niet hoe snel de lucht hoog boven je beweegt, dus je kunt ook niet weten hoe snel "ver weg" verandert in "te dichtbij"'

Wegwezen dus. Richting clubhuis of een van de schuilhutten die op elke baan moeten staan. Ook als je flightgenoten zeggen dat je niet zo moet zeuren en je nog prima door kan spelen.

Veiligheid voor alles.