Deze Week in Golf

De besten van de besten doen deze week mee aan het Bridgestone Invitational en het British Women's Open

De besten van de besten doen deze week mee aan het Bridgestone Invitational en het Ricoh Women's British Open

World Golf Championships

Toernooi: Bridgestone Invitational

Baan: Firestone Country Club, South Course, Akron, Ohio (VS)

Data: 3 - 6 augustus 2017

Par: 70

Lengte: 6.767 meter

Prijzengeld: $ 9.750.000

Winnaar in 2016: Dustin Johnson (VS)

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Nagenoeg de gehele top-50 van de wereldranglijst doet mee

Laatste 5 winnaars: 2016 - Dustin Johnson (VS), 2015 - Shane Lowry (Ier), 2014 - Rory McIlroy (N-I), 2013 - Tiger Woods (VS), 2012 - Keegan Bradley (VS)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.30 - 0.30 uur. Zaterdag en zondag van 18.00 - 24.00 uur.

Bijzonderheden:  Dit was een vroeger een toernooi dat zo ongeveer het eigendom was van Tiger Woods. Hij won het Bridgestone Invitational namelijk liefst acht keer. Woods deed voor het laatst in 2014 mee. Hij trok zich toen geblesseerd terug.

De South Course van de Firestone Country Club oogt – zeker als je de plattegrond bekijkt – een beetje saai, maar schijn bedriegt. Het is in de eerste plaats een lange par-70 course met een aantal smalle fairways, taaie rough en heel sterke par-3’en.

Daarnaast is het in deze tijd vaak warm en vochtig weer. De kans op onweerpauzes is – gebaseerd ook op de huidige weersverwachtingen – dan ook vrij groot.

Een relatief klein veld doet mee. De kern wordt gevormd door de top-50 van de wereldranglijst en winnaars van goed bezette kampioenschappen van het afgelopen jaren worden ook uitgenodigd. Joost Luiten komt op basis van zijn zege in het KLM Open niet in aanmerking.

Vorig jaar viel het toernooi – eind juni – samen met het Open de France en dat had te maken met het Olympisch kampioenschap dat in augustus werd gespeeld. De zege ging in 2016 naar Dustin Johnson.Het Bridgestone Invitational heeft nu zijn oude datum weer terug: een week voor het PGA Championship, het laatste Major van het jaar. Daar mag Luiten gelukkig wel aan meedoen.

Vanwege verwacht slecht weer zijn de starttijden van dag 1 en 2 vervroegd. De eerste spelers gaan vanaf 13.30 uur Nederlandse tijd de baan in.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

De par-70 South Course van de Firestone CCMajors

Toernooi: Ricoh Women's British Open

Baan: Kingsbarns Golf Links, St Andrews, Fife (Sch)

Data: 3 - 6 augustus 2017

Par: 72

Prijzengeld: $ 3.250.000

Winnaar in 2016: Ariya Jutanugarn (Tha)

Nederlanders: Anne van Dam

Mooie namen: Nagenoeg de gehele top-50 van de wereldranglijst doet mee

Laatste 5 winnaars: 2016 - Ariya Jutanugarn (Tha), 2015 - Inbee Park (Z-K), 2014 - Mo Martin (VS), 2013 - Stacy Lewis (VS), 2012 - Jiyai Shin (Z-K)

Televisie: Alle dagen hoogtepunten op BBC 2. Donderdag en vrijdag van 18.00 - 19.00 uur. Zaterdag van 0.55 - 2.00 uur. Zondag van 0.30 - 1.30 uur. De beperktheid wordt veroorzaakt omdat Sky Sport dit jaar de live-rechten heeft overgenomen.

Bijzonderheden:  In 2011 behaalde Dewi-Claire Schreefel in dit kampioenschap de beste prestatie ooit van een Nederlandse golfer (m/v) in een Major: op Carnoustie werd ze gedeeld elfde.

Anne van Dam zou er voor tekenen als zij deze week op Kingsbarns een dergelijk resultaat zou behalen. Vorig jaar miste Van Dam met +8 de cut.

Kingsbarns ligt ten zuiden van St Andrews en golfliefhebbers kennen de course van het Dunhill Links Championship, dat in oktober wordt gespeeld.

Vorig jaar werd het kampioenschap - een van de vijf Majors - gewonnen door Ariya Jutanugarn uit Thailand.

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European TourUS Tour

De mindere goden van de Amerikaanse Tour zijn nog altijd zeer bedreven spelers en zij hebben deze week een alternatief: het Barracuda Championship.

Deze wedstrijd wordt van 3 - 6 augustus gespeeld op de Montreux Golf & Country Club bijna Reno, Nevada. Vorig jaar ging de zege naar Greg Chalmers. De Aussie behaalde in zijn 386ste start op het Amerikaanse circuit 43 punten, want dit is een 72-holes toernooi met een aangepast stablefordsysteem.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA TourChallenge Tour

Vier Nederlanders doen van 3 - 6 augustus mee aan het Fins Challenge Open: Darius van Driel, Reinier Saxton, Maarten Lafeber en Jurrian van der Vaart. Het decor van het met 180 duizend euro gedoteerde toernooi wordt gevormd door de Vierumӓki Golf Club.

Sam Walker won vorig jaar op deze baan met een score van -15. Darius van Driel werd op twee slagen gedeeld tweede

Vanaf donderdag  7.00 uur Live Scoring via website Europese TourPro Golf Tour

Van 10 -12 augustus wordt op Golf & Countryclub Gut Bissenmoor - tussen Hamburg en Kiel - de met dertigduizend euro gedoteerde Gut Bissenmoor Classic gespeeld.

Meer informatieAlps Tour

Even vakantie op dit circuit. Het eerstvolgende toernooi is het Cervino Open, dat van 31 augustus - 2 september op de baan van de Cervino Golfclub bij de Italiaanse plaats Cervinia georganiseerd.

Meer informatie

Amateurs

Van 5 - 7 augustus wordt op de baan van Het Rijk van Nijmegen het NK Matchplay gespeeld.

Meer informatie, speelschema en scoring Dames

Meer informatie, speelschema en scoring HerenFoto boven: de achttiende green van de Firestone Country Club. (Getty Images)