Waarom speelt Luiten niet?

Ranking Luiten te laag voor Bridgestone Invitational

Joost Luiten loopt deze week deelname aan het sterk bezette en hoog gedoteerde Bridgestone Invitational mis, terwijl lager gerankte spelers wel mee mogen doen.

Luiten speelde deze wedstrijd uit de reeks World Golf Championships in 2012, 2014 en 2016 (63ste, 56ste en 45ste) en hij had dat te danken aan zijn positie op de wereldranglijst. Maar de Nederlander staat momenteel met een 83ste plaats ver verwijderd van de top-50 die automatisch een invitatie krijgt voor het toernooi op de baan van de Firestone Country Club in Ohio.

Maar er doen deze week ook spelers mee die eveneens niet in de top-50 staan. De reden? Zij hebben toernooien gewonnen die een Strength of Field Ranking van minimaal 115 hadden. Het KLM Open 2016 was niet sterk genoeg bezet en kwam dan ook niet verder dan een SoFR van 87.

Daarnaast zijn er een paar 'vaste toernooien' die bij winst een startbewijs opleveren. Paul Lawrie - 364ste op de wereldranglijst - won in Zuid-Afrika de Dimension Data Pro-Am en doet daarom deze week mee. Vreemd? Sport is soms vreemd. Gelukkig speelt Luiten volgende week wel het PGA Championship.

JKvdV