Deze Week in Golf

Joost Luiten speelt laatste Major 20176 ... Zes Nederlanders in Noord-Iers Challenge Open

Joost Luiten speelt laatste Major 20176 ... Zes Nederlanders in Noord-Iers Challenge Open


Majors

Toernooi: 99th PGA Championship
Baan: Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina (VS)
Data: 10 - 13 augustus 2017
Par: 71
Lengte: 6.949 meter
Prijzengeld: Nog niet bekend. Was in 2016 $ 10.000.000
Winnaar in 2016: Jimmy Walker (VS)
Nederlanders: Joost Luiten
Mooie namen: Nagenoeg de gehele top-50 van de wereldranglijst doet mee
Laatste 5 winnaars: 2016 - Jimmy Walker (VS), 2015 - Jason Day (Aus), 2014 - Rory McIlroy (N-I), 2013 - Jason Dufner (VS), 2012 - Rory McIlroy (N-I)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00 - 21.00 uur. Zaterdag en zondag van 20.00 - 1.00 uur.
De BBC heeft na jaren de live-rechten weer terug. Vanwege het WK atletiek in Londen is dat voor Nederlandse liefhebbers nog steeds geen goed nieuws. Aan de overkant van de Noordzee kunnen digitale kijkers het kampioenschap via de rode knop van de afstandbediening 'activeren', maar dat werkt niet bij de Nederlandse kabelmaatschappijen. Op de website van de BBC is te zien wat de uitzendtijden zijn.
Bijzonderheden:  Voor veel spelers is het een Major op bekend terrein. Sinds 2003 wordt namelijk op de parkbaan van Quail Hollow een wedstrijd van de PGA Tour gespeeld: het Wells Fargo Championship. Dat toernooi werd al twee keer gewonnen door Rory McIlroy. In 2010 boekte hij zijn eerste zege van het Amerikaanse circuit. Vijf jaar later vermorzelde McIlroy het veld met een score van 21 onder par, onder andere door een derde ronde in 61 slagen - een baanrecord.
Maar deze week krijgen de mannen wel te maken met Quail Hollow 2.0. Daags na de editie 2016 - dit jaar verhuisde het Wells Fargo Championship voor een keer naar een andere baan - trokken de graafmachines in slagorde naar binnen. Gevolg:
Hole 1:  was een par-4, maar die is nu verlengd naar 479 meter. Dat kon door hole 2 (een par-3) op te doeken. De oude holes 3 en 4 spelen nu als hole 2 en 3.
Hole 4 en 5:  de par-5 vijfde werd in twee holes veranderd: een par-3 van 168 meter en een par-4 van 411 meter.
Hole 9:  er werden veel bomen gerooid en er werd een nieuwe greenside bunker toegevoegd.
Hole 11:  met 31 meter verlengd.
Architect Tom Fazio gaf de garantie dat de klus in negentig dagen kon worden geklaard, inclusief nieuw gras op alle greens. En hij had het bij het rechte eind…
Gelukkig is het slot van de baan ongewijzigd. De laatste drie holes vormen misschien wel de beste apotheose van alle courses die de PGA Tour in het schema heeft opgenomen: The Green Mile.
De zestiende is een par-4 van 439 meter met een van de lastigste greens van de baan. Hole 17 is een waterrijke par-3 van 198 meter en de achttiende – meet 437 – heeft een kreek die langs de hele linkerkant van de fairway kronkelt.
De laatste drie holes vormen het decor van een eventuele play-off. Net als The Open heeft het PGA Championship een extra mini-ronde, in dit geval over de drie uitstekende slotholes.
Joost Luiten speelt deze week zijn zesde PGA Championship. In 2012 werd hij op de Ocean Course met level par gedeeld 21ste. Een jaar later miste Luiten na een dramatisch slot op dag twee de cut.
In 2014 werd de Nederlandse nummer een met -7 gedeeld 26ste, maar een jaar later miste hij voor de tweede keer de cut. In 2016 eindigde Joost Luiten op Baltusrol als 33ste (-3).
Luiten start op dag 1 en 2 'laat-vroeg'. 'Dat is op zich gunstig', zei hij vlak voor zijn vertrek naar de VS. 'Maar je hebt in deze tijd van het jaar altijd kans op onweer en voor je het weet zijn er in het hele speelschema weer verschuivingen.'
Digitale programmaboek met interviews, plattegrond en holebeschrijvingen
Vanaf donderdag 14.00 live scoring via website PGA of America


Challenge Tour

Rowin Caron heeft van de directeur van van de Challenge Tour een speciale invitatie voor het Galgorm Resort & Spa Northern Ireland Open presented by Modest! Golf (dit is echt de naam...) gekregen.
Caron is van 10 -13 augustus een van de zes Nederlanders die aan het met 185 duizend euro gedoteerde kampioenschap meedoen. Reinier Saxton, Darius van Driel, Jurrian van der Vaart, Wil Besseling en Daan Huizing (winnaar in 2013) zijn ook van de partij.
Vanaf donderdag 9.00 uur live scoring via website Europese Tour

Pro Golf Tour

Van 10 - 12 augustus wordt op Golf & Countryclub Gut Bissenmoor - tussen Hamburg en Kiel - de met dertigduizend euro gedoteerde Gut Bissenmoor Classic gespeeld.
Meer informatie


Alps Tour

Even vakantie op dit circuit. Het eerstvolgende toernooi is het Cervino Open, dat van 31 augustus - 2 september op de baan van de Cervino Golfclub bij de Italiaanse plaats Cervinia georganiseerd.
Meer informatie


Foto boven: de winnaar van het PGA Championship mag de Wanamaker Trophy in ontvangst nemen. De grootste Major-trofee weegt ongeveer twaalf kilo en is zeventig centimeter hoog. (Getty Images)