Een kans van een op vijf

Kevin Kisner en Thorbjörn Olesen voeren de ranglijst aan na dag een van het PGA Championship. Maar dat zegt nog niets.

Kevin Kisner en Thorbjörn Olesen voeren de ranglijst aan na dag een van het PGA Championship. Maar dat zegt nog niets.

 Sinds het PGA Championship in 1958 overstapte van matchplay naar strokeplay zijn er 59 edities gespeeld. In slechts twaalf van hen won de speler die na dag 1 (gedeeld) leider was. Dat is dus een kans van een op vijf.

Deze eeuw zijn er maar drie mannen geweest die na een heel mooie eerste dag op zondag met de meer dan twintig kilo zware Wanamaker Trophy in hun handen stonden: Tiger Woods (2000), Phil Mickelson (2005) en Jimmy Walker (2016).

Kevin Kisner is 33 en Olesen 27. Van de winnaars in de voorgaande 98 edities waren de dertigers in de meerderheid: 62. Voordeel Kisner?

De Deen heeft echter betere resultaten in Majors: hij werd in 2012 negende in The Open en een jaar later eindigde de inwoner van Londen als zesde op Augusta.

Kisner eindigde in 2015 als twaalfde in het U.S. Open. In het PGA Championship is een achttiende plaats (2016) zijn beste resultaat.

Olesen is wel in vorm, getuige de gedeelde tiende plaats die hij vorige week in het Bridgestonde Invitational behaalde.

Slechts 24 spelers waren donderdag onder par. Als je naar de top-20 van de wereldranglijst kijkt – dat zijn toch op papier de favorieten – dan zijn er maar acht die in de rode cijfers belandden. Van hen staat U.S. Open kampioen Brooks Koepka (68) er het beste voor.

Dat is niet eens zo opvallend, want sinds het U.S. Open van vorig jaar heeft Koepka gemiddeld het beste gepresteerd in de Majors.

Over gemiddelden gesproken: ‘het veld’ kwam donderdag tot een score van 74,74. Er was weinig verschil tussen de ochtend- en middagpartijen: 74,55 versus 74,92.

Dat de laatste drie holes lastig waren, wisten wel al van het Wells Fargo Championship. De ‘Green Mile’ bleek ook op dag een van het PGA Championship een struikelblok:

Hole 16 (par-4) – 4,462 (stroke index 1)

Hole 17 (par-3) – 3,455 (stroke index 2)

Hole 18 (par-4) – 4,436 (stroke index 3)

Joost Luiten maakte met een ijzer-6 een ace op de moeilijke par-3 vierde. Sinds de holes in one serieus worden bijgehouden (vanaf 1970) is dit de veertigste in het PGA Championship. Voor Luiten is het zijn derde in een wedstrijd van de Europese Tour.

Met een score van 76 (+5) staat Luiten negen slagen achter op de twee leiders, maar slechts twee boven de theoretische cutline. De kans dat hij zich vrijdagochtend (starttijd 7.40 uur) voor de vierde keer in zes edities voor het weekeinde plaatst, is reëel.

Als Luiten onverhoopt zou winnen, dan breekt hij wel het record van de beste comeback na achttien holes. Dat staat nu op acht slagen.

 JKvdV

Foto boven: Thorbjorn Olesen. De Deen was op de Europese Tour vier keer eerder leider na dag 1. Hij won alleen in het Perth International Open van 2014. (Foto Getty Images)