Deze Week in Golf

Luiten naar de Zwitserse Alpen ... Vijf Challenge-Nederlanders spelen stableford ... Nationaal Open op De Goyer ... Weekje vrij op de US Tour

Luiten naar de Zwitserse Alpen ... Vijf Challenge-Nederlanders spelen stableford ... Nationaal Open op De Goyer ... Weekje vrij op de US Tour


Europese Tour

Toernooi: Omega European Open
Data: 7 - 10 september 2017
Baan: Crans-sur-Sierre Golfclub, Crans Montana, Zwitserland
Par: 70
Lengte: 6.262 meter
Prijzengeld: € 2.700.000
Winnaar in 2016: Alex Noren (Zwe)
Nederlanders: Joost Luiten
Mooie namen: Alex Noren, Chris Wood, Bernd Wiesberger, Lee Westwood, Tommy Fleetwood en Danny Willett
Laatste winnaars: 2016 - Alex Noren (Zwe), 2015 - Danny Willett (Eng), 2014 - David Lipsky (VS), 2013 - Thomas Bjorn, 2012 - Richie Ramsay (Sch)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-13.30 uur en van 15.30-18.30 uur. Zaterdag van 12.30-17.00 uur en zondag van 12.00-17.00 uur.
Bijzonderheden: Dit is een toernooi dat sinds enkele jaren meetelt voor de Europese en de Aziatische Tour. En dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat de hoofdsponsor veel klokjes in het Verre Oosten verkoopt.
Gevolg is onder andere dat de dertig spelers van het Aziatisch circuit bovenaan de inschrijflijst worden geplaatst en dat gaat ten koste van veel spelers van de Europese Tour. Zo is Thomas Detry deze week van een wildcard afhankelijk.
Het prijzengeld is vrij hoog, maar het aantal topspelers is beperkt.
Joost Luiten doet voor de zesde keer mee aan het European Masters. Hij miste in 2009 en 2010 de cut en in de volgende drie jaren werd Luiten achtereenvolgens 15de, 27ste en 44ste. Zijn beste score is een 63 op dag drie van de editie 2012.
Het European Masters begin in 1923 als het Zwitsers Open en alle edities zijn op de baan van Crans-sur-Sierre gespeeld. 
En dan nog dit: Het Omega European Masters wordt gespeeld op een van de meest pittoreske banen van de Europese Tour. De mooie plaatjes zullen ook niet-golfers vrolijk stemmen.
Eveneens leuk: we zien Miguel-Angel Jimenez weer een keertje in actie in een Europees toernooi. Hij speelt het grootste gedeelte van het jaar op de Amerikaanse Champions Tour.
Jimenez doet voor de 28ste keer mee op de baan van Crans sur Sierre. Hij was in 1989 voor het eerst van de partij. De Spanjaard won in 2010 met een score van 21 onder par. Daarnaast behaalde 'El Mechanico' tien andere top-10 plaatsen.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

US Tour

Deze week geen toernooi aan de andere kant van de oceaan. Volgende week - tijdens het KLM Open - staat deel drie van de play-offs op het programma. De beste zeventig van de ranking na het Dell Technologies Championship doen op de baan van de Conway Farms Golf Club in Lake Forest, Illinois - tussen Chicago en Milwaukee - mee aan het BMW Championship.
Na dit met 8.750.000 dollar gedoteerde toernooi plaatsen de beste dertig zich voor het een week later te spelen Tour Championship. Dat vindt traditioneel plaats op de baan van East Lake bij Atlanta.


Challenge Tour

Aan het met 180.000 euro gedoteerde Bridgestone Challenge Open doen Reinier Saxton, Darius van Driel, Daan Huizing, Maarten Lafeber en Wil Besseling mee. Zij en de andere deelnemers krijgen van  7 - 10 september in Engeland op de baan van het Luton Hoo Hotel te maken met een aangepast stableford-systeem:
Albatross - 7 punten, eagle - 5, birdie -2, par - 0, bogey - min 1, double bogey of erger - min 3.
De website van de Europese Tour heeft het ronkend over een 'innovatief systeem', maar dat is klinkklare nonsens. Dertig jaar geleden werd er op de US Tour in een toernooi (The International) bij Denver al zo gescoord.
En dan nog dit: met zeven toernooien te gaan voor de Grand Final in Oman wordt het zo onderhand tijd dat de Nederlanders prestaties gaan leveren. Zoals bekend promoveren de beste vijftien aan het einde van het seizoen naar de Europese Tour. Daan Huizing is met een 42ste plaats op de jaarranking de beste Oranje-speler...
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


NGF

Een klassieker op de Nederlandse kalender: het Nationaal Open. Van woensdag 6 tot en met zaterdag 9 september spelen veel goede amateurs en pro's die vooral aan de PGA Holland-wedstrijden meedoen op de par-72 baan van De Goyer Golfclub bij Eemnes.
Er doen maximaal 33 vrouwen (20 amateurs, 13 pro's) en 93 mannen (43 amateurs en 50 pro's) mee aan dit 72-holes kampioenschap.
Winnaars laatste 5 jaar: 2016 - Roos Haarman en Ralph Miller, 2015 - Anne van Dam en Darius van Driel, 2014 - Roos Haarman en Ralph Miller, 2013 - Dewi Weber en Inder van Weerelt, 2012 - Ileen Domela Nieuwenhuis en Daan Huizing
Meer informatie, deelnemers, starttijden en scoring


Pro Golf Tour

Over drie weken wordt in Duitsland het laatste toernooi van het seizoen 2017 gespeeld. Van 25 - 27 september gaat in het met 50 duizend euro gedoteerde Castanea Resort Championship worden beslist welke vijf spelers rechtstreeks naar de Challenge Tour 2018 promoveren.
Op de Order of Merit staan namens Nederland Robbie van West (zevende) en Dylan Boshart (achtste) er het beste voor.
Meer informatie


Alps Tour

Op dit circuit staan nog vier toernooien op de kalender voor we weten welke vijf spelers er naar de Challenge Tour 2018 gaan. Deze week wordt - van 7 - 10 september - in het noordoosten van Frankrijk de Citadelle Trophy gespeeld. Gastheer is de Golf de Preisch.
Meer informatie

Foto boven: de achttiende green van Crans (Getty Images)