Fitzpatrick wint in Zwitserland, Luiten net bij beste dertig

Jonge Engelsman wint voor vierde keer op Europese Tour

Nog maar 23 jaar is de Engelsman, en nog nooit stond hij in een play-off, maar met een par op de derde extra legde hij beslag op de titel in het Omega European Masters 2017 nadat hij en Scott Hend allebei op -14 waren geeindigd na 72 holes.

Fitzpatrick had er wel een beetje 'hulp' van de laatst overgebleven tegenstander voor nodig. Op de eerste extra hole maakte hij zelf een prima putt van een kleine twee meter om in leven te blijven, maar op zowel de tweede als de derde extra hole was het zeker ook aan Hend te danken dat hij eerst in leven bleef, Hend miste op de tweede extra hole van nauwelijks 1,5 meter voor de winst, en op de derde extra hole kwam Hend niet goed uit de dropzone, maakte vanaf de rand van de waterhindernis een vreemde clubkeuze en moest daarmee uiteindelijk genoegen nemen met een bogey waarmee Fitzpatrick een putt van een meter had voor de winst.

Waar Fitzpatrick alweer voor de vierde keer wist te winnen op het hoogste niveau, waren de druiven voor Hend dubbel zuur: ook vorig jaar ging hij in Zwitserland pas na een verlenging onderuit.

Joost Luiten was al op weg naar huis toen het toernooi tot een climax kwam. Na een goede start op donderdag, leverde hij de twee volgende rondes steeds een paar plaatsen in, om uiteindelijk - na een goede slotronde - te eindigen op de dertigste plaats. Vooral de 73 uit de derde ronde zorgde ervoor dat een topnotering er niet in zat in de week voorafgaand aan het KLM Open, al zal hij met een goed gevoel terug kunnen kijken op de zestien birdies die hij over vier dagen wist te maken.

Einduitslag

In Engeland ging de titel van het Bridgestone Challenge naar een Zweed. Oscar Lengden won nog nooit op het circuit, maar maakte optimaal gebruik van de aangepaste spelvorm waarbij niet de beste score onder par de winnaar bepaalde, maar de speler die het meest aanvallend had gespeeld: birdies en eagles leverden punten op, terwijl bogeys en erger 'strafpunten' opleverden.

De foutloze 62 van Lengden - met een eagle twee op de slothole - leverden hem voldoende punten op (19) om met een totaal van +49 de leider na drie dagen twee punten voor te blijven.

Van de deelnemende landgenoten was alleen Reinier Saxton er op de slotdag nog bij. De Santpoorter eindigde met +26 op de gedeeld 23ste plaats, terwijl Wil Besseling, Maarten Lafeber, Darius van Driel en Daan Huizing na 36 holes naar huis waren gegaan.

Einduitslag 

(Foto: ANP)