Europese Tour experimenteert met ‘de klok’

Tijdens het Oostenrijks Open van volgend seizoen wordt langzaam spel sneller bestraft.

Tijdens het Oostenrijks Open van volgend seizoen wordt langzaam spel sneller bestraft.

De Europese Tour zelf zwijgt er op zijn website in alle talen over, maar David Howell, lid van het Tournament Committee, heeft het er al over: men gaat tijdens het Oostenrijks Open 2018 met een zogenaamde shot clock werken die we onder andere van basketbalwedstrijden kennen.

Alle partijen worden tijdens dit toernooi (7-10 juni) vergezeld door een referee en die houdt bij hoe lang de spelers over een slag doen. Veertig seconden is de norm en wie de ‘regel’ overtreedt, krijgt eerst een waarschuwing, maar bij elke volgende slag die te veel tijd in beslag neemt, een strafslag.

Howell, voormalig Ryder Cup-speler: ‘We hebben overlegd en we kwamen tot het besluit om het te doen. Het Tournament Committee is van mening dat het nuttig is om dit onder toernooi-omstandigheden uit te proberen.’

Men gaat er bij de Europese Tour vanuit dat met dit systeem ronden drie kwartier korter kunnen duren.

Da’s aantrekkelijk, maar vervolgens komt Howell met een toevoeging die je als laatdunkend en zelfs schadelijk kunt interpreteren: ‘Het is niet het sterkste veld, dus breng je niemand te veel schade toe.’

Ik zie advocaten al handenwrijvend achter hun bureau zitten, want als de Tour dat echt vindt, dan is dit bewust meten met twee maten. Ik hoor het woord broodroof al worden genoemd tijdens een mogelijk proces.

Het Oostenrijks Open, waarin Luiten een keer won (in 2013) en vijf andere top-10 plaatsen behaalde, wordt een week na het hoog gedoteerde Italiaans Open en een week voor het U.S. Open gespeeld. Er doen dan ook nauwelijks spelers uit de top-50 van de wereldranglijst mee. Maar ook de mindere goden hebben hun belangen, zoals het behoud van een tourkaart. Kennelijk hebben Howell cs daar geen oog voor.

En stel dat Bernd Wiesberger meedoet? En de Oostenrijker mist door een strafslag uiteindelijk nipt kwalificatie voor het Ryder Cup-team?

Bovendien gaat men volledig voorbij aan het feit dat niet elke slag even ‘rechttoe, rechtaan’ is.

Een bal slaan vanaf midden fairway vergt zelfs veel minder dan veertig seconden, al weet dat je dat bij spelers als Niclas Fasth nooit zeker. Maar als het witte kleinood tussen de struiken of op een andere lastige plek is beland, dan red je het meestal niet met veertig tellen. En wat gebeurt er als er een ruling nodig is?

Over referees gesproken: waar haal je al die rules officials vandaan die je nodig hebt om een en ander in goede banen te leiden?

Al met al is het idee sympathiek, maar er zitten nog wel veel haken en ogen aan. Het zou beter zijn als de Tour op een andere manier experimenteert, maar niet in toernooien waarin er voor heel veel spelers veel op het spel staat.

En: zijn er vorig seizoen al niet maatregelen genomen? Het probleem is echter dat je er niets van hebt gemerkt. De referees van de Europese Tour hebben al voldoende 'wapens' om slakkengedrag aan te pakken. Maar ze doen veel te weinig met de aangescherpte regels.

Dit jaar werkte men bij de zogenaamde GolfSixes met een klok. Dat lijkt me prima, omdat er in deze teamwedstrijd geen prijzengeld wordt uitgekeerd dat meetelt voor de Order of Merit en er ook geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn.

Maar we zijn het onderhand wel van CEO Keith Pelley wel gewend: het moet en het zal snel anders. Dat wilde hij met de website van de Europese Tour ook en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

JKvdV