Deze Week in Golf

Luiten naar Valderrama ... Huizing en Saxton spelen in China ... Van Dam in Amerikaanse race om tourkaarten ... PGA Tour verovert Zuid-Korea

Luiten naar Valderrama ... Huizing en Saxton spelen in China ... Van Dam in Amerikaanse race om tourkaarten ... PGA Tour verovert Zuid-Korea ... Grand Final Alps TourEuropese TourToernooi: Andalucia Valderrama Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation

Baan: Real Club Valderrama, Sotogrande (Spa)

Data: 19 - 22 oktober

Par: 71

Lengte: 6.392 meter

Prijzengeld: € 2.000.000

Winnaar in 2016: Niemand, niet gespeeld

Nederlanders: Joost Luiten

Mooie namen: Jon Rahm, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Shane Lowry, Andrew Johnston en Danny Willett

Laatste winnaars: 2011 - Sergio Garcia (Spa), 2010 - Graeme McDowell (N-I)

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.00 - 14.00 uur en van 15.30 - 18.30 uur. Zaterdag van 14.00 - 18.30 uur en zondag van 13.30 - 18.00 uur. 

Bijzonderheden: Valderrama! Als je wat langer in de golfwereld vertoeft, dan is dit een magische naam.

In 1997 won Europa op de Zuid-Spaanse baan - vlakbij Gibraltar - de Ryder Cup.

Bovendien vormde Valderrama 1988 tot en met 1996 en van 2002 tot en met 2008 het decor van de finale van de Europese Tour: het roemruchte Volvo Masters. En hoe Europese Tour-marketeers zich nu ook in bochten wringen: bij dat kampioenschap kan het DP World Tour Championship niet eens in de schaduw staan.

Valderrama werd in de jaren zeventig als Los Aves geopend, maar het werd pas echt een baan toen de Boliviaanse tinkoning Jaime Ortiz-Patino midden jaren tachtig de eigenaar werd.

Hij gaf architect Robert Trents Jones een zak geld en carte blanche. De Amerikaan schiep vervolgens wat in ieder geval toen de beste baan van het Europese vasteland was - met bunkers gevuld met gemalen marmer en greens zo snel als glas.

Grote namen wonnen het Volvo Masters op Valderrama: Faldo, Lyle, Langer, Montgomerie, Poulter en Rose.

Na 2008 was het gedaan met het Volvo Masters. De Zweedse automobielfabrikant was niet langer de hoofdsponsor van de Europese Tour en rijke sheiks uit Dubai namen de macht over: de Tour besloot zijn seizoen vanaf 2009 in Dubai, op Jumeirah.

Nog drie keer werd Valderrama echter aangedaan. In 2010 en 2011 werd er het Andalucia Masters gespeeld en vorig jaar april vond er de vooralsnog laatste editie van het Spaans Open plaats.

Joost Luiten werd er in een week met veel wind tweede - met een score van twee boven par. Hij had een slag achterstand op de Engelsman Andrew Johnston.

Zo'n anderhalf jaar later doen Luiten en Johnston weer mee, maar ze kunnen niet tot de kanshebbers worden gerekend. De Nederlander is allesbehalve in vorm en 'Beef' heeft tot vorige week twee maanden niet gespeeld vanwege een schoudeblessure.

In de loop der jaren is Valderrama steeds lastiger geworden en dat komt onder andere door de honderden kurkeiken die op soms onmogelijke plaatsen staan.

Dit is overigens het laatste reguliere toernooi van het seizoen.

Na 'Valderrama' behouden de beste honderd van de Race to Dubai hun tourkaart plus de beste tien van de zogenaamde Access List. Op deze ranglijst zijn de Majors, World Golf Championships en toernooien uit de Rolex Series niet meegeteld.

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via de website van de Europese TourPGA Tour

Toernooi: The CJ Cup

Baan: Nine Bridges at Jeju Island, Jeju (Z-K)

Data: 19 - 22 oktober

Par: 72

Lengte: 6.580 meter

Prijzengeld: $ 9.200.000

Winnaar in 2016: Niemand, nieuw toernooi.

Nederlanders: Geen

Mooie namen: Justin Thomas, Jason Day, Adam Scott, Paul Casey, Marc Leishman, Patrick Reed, Ian Poulter, Pat Perez en Thomas Pieters

Televisie: Alle dagen van 4.00 - 8.00 uur live op Ziggo Sport Golf.

Laatste winnaars: Niemand

Bijzonderheden: De zegetocht van de PGA Tour in de oosterse wereld gaat maar door. Vorige week zeven miljoen in de pot in Kuala Lumpur en nu is er voor het eerst een heel groot toernooi in Zuid-Korea - met 78 mannen die 9,2 miljoen mogen verdelen. Als de Europese Tour samen met de Asian Tour een wedstrijd mogelijk maakt, dan bedraagt het prijzengeld maar zelden meer dan twee miljoen.

De baan van Nine Bridges ligt op het Koreaanse vakantie-eiland Jeju, waar het weer niet altijd lekker is. Regen en wind, dat kunnen we ons nog herinneren van de toernooien die de Europese Tour er ooit organiseerde.

Wat ons ook bijstaat: Lee Westwood die tijdens de landing in heel slecht weer zag dat een medepassagier het niet leuk vond: 'Robert-Jan Derksen looked as pale as you can imagine.'

Thomas Pieters is weer van de partij. Hij stond er in de CIMB Classic na 36 holes goed voor, maar bakte er in het weekeinde niet veel van. De Belg eindigde in het seizoen 2017 hoog genoeg op de Amerikaanse ranking om voor een 'volle' kaart van de PGA Tour in aanmerking te komen.

Vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website PGA TourChallenge Tour

Het Foshan Open (19-22 oktober) is het op een laatste reguliere toernooi van het seizoen 2017 en het is jammer dat er in China slechts twee Nederlanders mee mogen doen: Daan Huizing en Reinier Saxton.

Volgende week zijn er in de Verenigde Arabische Emiraten meer landgenoten die aan de start verschijnen.

De kans dat er minimaal een Nederlander weer een week later de seizoensfinale speelt, is vrij klein. En het is toch een enorme tegenvaller dat zo goed als zeker niemand goed genoeg is om tot de beste 45 van de Challenge Tour te behoren. 

Meer informatie en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website Europese TourLPGA Tour

Anne van Dam heeft haar kamp opgeslagen in Florida. Daar speelt ze van 19 - 22 oktober op twee banen van de Plantation Course bij Venice Stage II van de Qualifying School van de LPGA Tour.

Na 72 holes gaan de beste tachtig plus ties door naar de Final Stage. Die wordt van 27 november tot 3 december gehouden op LPGA International, bij Daytona, Florida

Meer informatie en vanaf donderdag scoring via website LPGA TourAlps Tour

Een jaar geleden domineerde ene Matt Wallace de Alps Tour. De Engelsman won zes toernooien, waaronder de Grand Final. In 2017 won Wallace het Portugees Open en afgelopen weekeinde was hij lang in de race om de zege in het Italiaanse Open.

De Grand Final 2017 wordt deze week gespeeld. De beste spelers komen van 19 - 22 oktober in actie op de par-71 baan van GC des Iles Borromees. Die ligt vlak bij het Lago Maggiore.

Het gaat er deze week om op de Order of Merit tot de beste vijf te behoren. Die spelers zijn voor 2018 in ieder geval verzekerd van een startbewijs voor de Challenge Tour.

Op de jaarranking is Lars van Meijel met een vierde plaats de beste Nederlander. Zijn voorsprong op de nummer zes, de Oostenrijker Lukas Nemecz, bedraagt echter minder dan 2.500 euro.

Meer informatie en vanaf donderdag scoringFoto boven: de par-3 zesde van Valderrama (Getty Images)