Voetbal of golf?

Wat doe je als voetbal- en golfliefhebber als Ajax, Feyenoord én Joost Luiten tegelijk spelen?

Menig voetbal- en golfliefhebber zat afgelopen zondag in een flinke spagaat. Werd het Feyenoord-Ajax of toch Joost Luiten? Degenen die voor het laatste kozen, waren de winnaar, ook al won de Nederlander net niet.

Dat ondergetekende voor de club uit de hoofdstad is, is in Golfers Magazine – tussen de regels door - regelmatig voorbijgekomen. Voor mij, net als voor fans uit de havenstad, zijn de twee jaarlijkse opgevoerde klassiekers dé wedstrijden van het jaar. Vanwege het vuur en de passie waarmee gespeeld wordt, de beleving op de tribunes ook. Hoewel fans van de bezoekende clubs al jaren niet meer welkom zijn in elkaars stadion, is van meet af aan duidelijk dat Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax, bijzondere wedstrijden zijn. Dan red je het niet met het zondagse bord op schoot, die wedstrijd wil je live zien. Bij voorkeur in het stadion en anders op zijn minst voor de tv. Dus 22 oktober stond al een tijdje op de kalender omcirkeld. Geen gezinsactiviteiten vandaag, geen uitjes tussen zondagmiddag half drie en kwart over vier, hooguit een bezoek aan de kroeg om daar op groot scherm voetbal te kijken.

Maar dat was gerekend buiten Joost Luiten...

Wat doe je als golfliefhebber, als golfredacteur, als de Nederlandse nummer 1 in contention is in een wedstrijd van de Europese Tour en de slotronde speelt met wereldtopper, Masterswinnaar en lokale favoriet Sergio Garcia precies op het moment van de klassieker? Het kostte gek genoeg weinig moeite. Zonder twijfel ging Langs de Lijn aan, deed Andy Houtkamp negentig minuten lang zijn best er iets van te maken, en ging de tv op Ziggo Sport voor een live verslag van de laatste ronde.

Ajax won, Luiten niet, en toch was de keuze volledig gerechtvaardigd. Op de radio – en later op tv – bleek het niveau van het voetbal bedroevend en was het fanatisme ongezond groot met onbeholpen tackles, rondzwaaiende ellebogen en bij de leiding verhaal halende spelers. Nee, dan de climax van het golf. Na zeventien holes was het verschil tussen Luiten en Garcia minimaal, maar in plaats van in fanatisme te vervallen wachtte Garcia Luiten nog eens op, lachte welgemeend om de fraaie putt die de Nederlander in de race had gehouden, en na een 'vuistje' gingen beide heren babbelend op weg naar de laatste hole.

Het golf was van hoog niveau, Garcia moest vechten voor zijn gedroomde overwinning, en na afloop herhaalde hij keer op keer dat Joost maar niet op wilde geven. En Joost? Natuurlijk baalde hij dat hij niet had gewonnen, maar tegelijkertijd wist hij dat hij met dit golf (die ijzers!) weer vaker mee zal gaan doen om de overwinning. Net als ik weet dat ik een volgende keer weer zonder twijfel de tv op golf zet. Sommige keuzes zijn helemaal niet zo moeilijk als ze lijken.

Een vuistje op weg naar de laatste hole. Zo kan het ook.

(Foto: Golfsupport) 

Laatste nieuws