Uit Golfers Magazine 8: Column Andy Houtkamp

Honkbalpet of golfpet?

Zoals de meesten van u wel weten is behalve golf ook honkbal een favoriete sport van mij. Een van de mooiste dingen die het honkbal of baseball, zoals de Amerikanen zeggen, ons heeft gebracht, is de honkbalpet. In de hele wereld lopen mensen van jong tot oud met een honkbalpet. Het meest trouwens met de letters NY erop oftewel de pet van de New York Yankees. Zelfs als je nooit in de Big Apple bent geweest kun je je het veroorloven om een pet te dragen met NY erop.

Ook in golf is het de laatste jaren gemeengoed geworden. Toch moet ik de meeste golfers even dwingend toespreken. Jullie mogen best een honkbalpet dragen, maar doe het dan wel goed. De klep aan de voorkant moet een goeie kromming hebben. Niet te veel zoals Louis Oosthuizen heeft, maar ook niet te weinig. Kijk naar Dustin Johnson, iets te grote pet met een te kleine kromming aan de voorkant. Geen gezicht. Hoe het helemaal niet moet laat Thorbjørn Olesen wekelijks zien. Goed, er wordt in Denemarken nauwelijks gehonkbald, maar dat maakt nog niet dat je een honkbalpet zo mag verkrachten. Een rechte klep is absoluut not done. En dan heb ik het nog niet eens over Jesper Parnevik, de Zweedse held uit vervlogen tijden. Hoe haal je het in je hoofd om de klep van je honkbalpet omhoog te zetten. Het mag dan wel zijn handelsmerk zijn geworden, maar ik heb er veel moeite mee. Een wielrenner zet zijn stuur toch ook niet ondersteboven?

Doet niemand het dan goed? Uiteraard zijn er voorbeelden te over. Phil Mickelson weet hoe het moet, bijna alle Japanse golfers hebben de pet precies goed en ook naar Thomas Pieters mag ik graag kijken; niet alleen vanwege zijn spel, maar zeker ook omdat hij precies de goeie pet op heeft.

Maar het beste weet Joost Luiten het. Die draagt een klep. Een golfklep. De naam zegt het al. Golfklep! Dus honkballers hebben een honkbalpet en golfers een golfklep. Honkbalklep of golfpet, dat bekt gewoon niet. Bij deze krijgen alle golfers van mij dispensatie om een honkbalpet te dragen bij ons mooie spelletje als zij dat willen. Zelf doe ik dat al mijn hele golfleven. Maar het is en blijft een honkbalpet.

 (Foto: Istock)

Laatste nieuws