Golfpersprijs naar Golfers Magazine

Ruud Taal en Jan Kees van der Velden door naar finale

jan kees van der velden ruud taal

Op de eindejaarsavond van de NVGJ (Nederlandse Vereniging voor Golfspelende Journalisten) werd van vier genomineerden teruggegaan naar twee genomineerden.

De inzendingen van Golf.nl (KLM Open Vandaag) en Martijn Paehlig (Glutenmorgen) haalden het gala van de NGF niet, de producties van Taal en Van der Velden wel. Op 14 december wordt in Hotel Huis ter Duin duidelijk wie van beiden er met de Golfpersprijs 2017 vandoor gaat.

Lees hieronder de tekst van het juryrapport:

Uit alle inzendingen voor de Golfpersprijs 2017 heeft de jury vier bijdragen genomineerd.

De jury bestond dit jaar uit de volgende personen:

Annemart van Rhee en Madelon Barenbrug, namens de NVGJ, Lodewijk Klootwijk, namens de NVG, Jimmy van Heuven, namens de PGA Holland en Abe Jan ter Beek, namens de NGF.

Deze vier genomineerde bijdragen waren:

- De redactie van Golf.nl, met de dagelijkse serie online uitzendingen tijdens het KLM Open.

- Martijn Paehlig met de terugkerende serie “GM was erbij” in het Golfers Magazine.

- De foto van Ruud Taal, met als titel ‘wintersprookje’.

- Jan Kees van der Velden, indirect voor het ingestuurde artikel 'De wil om te slagen', maar direct voor zijn hele carrière als golfschrijver en -commentator.

De twee inzendingen die zullen strijden om de Golfpersprijs 2017, welke wordt uitgereikt tijdens de NGF Golf Awards op 14 december as in Huis ter Duin, zijn.

Genomineerde 1:

Wie kent ze niet, de winterschilderingen van Hendrick Avercamp. Hij die begin 1600 al ‘kolvers’ vastlegde. Eén van de kenmerken van Avercamps schilderijen is dat deze vertellend zijn. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer anekdotes het lijkt te vertellen. Deze reactie brengt ook de foto, genaamd ‘wintersprookje’, naar boven. Twee golfers die in een compleet bevroren en berijpt landschap hun (dagelijkse) ronde spelen. Niet tegengehouden door enig klimatologisch ongemak dan ook, gaan zij bijna letterlijk ‘op’ in de golfbaan. Een foto waar je naar blijft kijken.

De eerste genomineerde is Ruud Taal.

Genomineerde 2:

Denk je aan golfjournalistiek, dan denk je maar aan één man. Van wedstrijdverslagen tot diepgravende achtergrondverhalen en van radioreporter in de baan tot tv-commentator in een Ziggo-studio. Hij beschrijft al 25 jaar met een scherpe pen en de laatste jaren ook met zijn karakteristieke stem de staat van het Nederlandse Golf.

Daarbij komt dat hij aan bijna elke papieren en online golfuitgave, die in de loop der jaren is verschenen, wel zijn bijdrage heeft geleverd. Zoals daar o.a. zijn Golfjournaal, GolfNieuws, Golfsite.nl, NGF.nl en Golfers Magazine.

En vanaf het moment dat golf regelmatig op de televisie gebracht werd, heeft hij de beelden van deskundig commentaar voorzien. En heden ten dage komt hij nog ‘gewoon’ om half drie ’s nachts zijn bed uit om de 4e ronde van het Hong Kong Open te verslaan.

Kortom, een man die Nederlands Golf ‘ademt’ en het gehele golfjournalistieke spectrum bestrijkt.

De tweede genomineerde is dan ook Jan Kees van der Velden.

Clubs & amateurs
  • Bert van der Toorn