Wintergolf

Hoe leuk is golf in de Hollandse winter? Speel jij nog?
sneeuw

Als ik de veertiendaagse weersverwachting bekijk dan is dinsdag de 19e december de eerste dag dat het misschien weer een beetje fatsoenlijk golfweer is, en anders woensdag de 20ste. Dan zal de sneeuw toch ook wel weg zijn?

Golf in de winter, het blijft behelpen in dit deel van de wereld. We zijn dan wel geen Noorwegen of Zweden waar de meeste banen gewoon dicht zijn tot de krokussen hun kop boven het maaiveld uitsteken, ideaal is het ook niet.

Toen ik net begon met golfen, deed het weer er nagenoeg niet toe. Stromende regen, windvlagen met stormkracht, op onweer na weerhield niets me er van om naar de baan te gaan. Er moest gespeeld worden. Weer of geen weer. 

Zelfs sneeuw vormde geen beletsel. Nou ja, voor de zin om te golfen dan, het spelen leverde extra handicaps op. Ooit geprobeerd een golfbal terug te vinden in/op/onder de sneeuw? Dat is nog een hele opgave als de fairways precies dezelfde kleur hebben. Een anders gekleurde bal helpt maar in beperkte mate. Vraag dat maar aan collega F die ooit een zwarte bal (!) na precies een klap nooit meer terugvond in de centimeters dikke laag sneeuw.

Hoe langer ik speel, hoe minder behoefte ik er aan heb met oerhollands 'pokkeweer' de baan in te gaan. Je regenpak kan nog zo goed zijn, laagjes de kou buiten houden, écht leuk is het niet. Ballen rollen niet, wintergreens zorgen dat een essentieel onderdeel van het spel buitenspel wordt gezet, en door die regendruppels op je bril zie je ook al niet veel. Een keertje negen holes, maar zeker niet wekelijks, laat staan dagelijks.

Er zijn dagen dat het (koude) weer wel uitnodigt om naar buiten te gaan. Een heerlijk winterzonnetje, windstil, net niet zo koud dat winterhandschoenen nodig zijn, en na afloop van je negen holes een lekker glaasje of bakje snert in het clubbuis. Al vrees ik toch dat de huisgenoten er weer aan moeten geloven: een beetje chippen in de garage en putten in de hal. Dat zal het gros van de golfactiviteiten behelsen de komende weken.

Wachtend tot de sneeuw weg is en de regen minder wordt.  

Al levert het soms wel hele mooie plaatjes op...

Laatste nieuws