Vijf Momenten (V)

Duurzaam: nog twee jaar. Dan mogen er op golfbanen geen ‘slechte’ gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Tenzij.

Greenkeeper

Er is een Green Deal tussen de overheid en de grassporten. Tot 2020 hebben de bonden de tijd om te laten zien dat ze er alles aan hebben gedaan om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Het verbod op deze producten is in principe al ingaan, dus leven we met zijn allen in de verlenging, om maar een sportterm te gebruiken.

Van de grassporten is golf veruit de koploper. De afdeling Duurzaam van de NGF heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat golf reuzenstappen heeft gezet. Daar is alom waardering voor. Ook van de R&A die de Nederlandse golfwereld onlangs complimenteerde met het leiderschap.

Het belang is dan ook groot. Alle golfbanen samen hebben een oppervlakte die even groot is als de Oostvaardersplassen.

Daarbij komt dat er ‘aandoeningen’ zijn die vooralsnog alleen maar met bepaalde middelen kunnen worden genezen.

Maar zo’n mogelijke uitzondering krijgt golf alleen als de sport, zoals we al stelden, aantoont dat er alles aan is gedaan om golfbanen gezond te houden (weg met dat straatgras!) en er alternatieve middelen zijn gevonden.

Het RIVM ‘monitort’ in 2017 en in 2018 het huidige gebruik op golfbanen. Vier van de vijf clubs hebben hun cijfers opgestuurd. Dat is al een goed teken. Het is duidelijk dat eigenaren en besturen de urgentie zien.

Daarbij komt dat ons land op het gebied van GEO koploper is. Wereldwijd! Nog een bewijs dat golf laat zien dat het van goede wil is.

Clubs & amateurs
  • Getty Images