Deze week: Hallo Joost!

Voorbeschouwing week 3 2018
Luiten

Europese Tour

Toernooi: Abu Dhabi HSBC Championship
Data: 18 – 21 januari 2018
Baan: Abu Dhabi Golfclub, Abu Dhabi, VAE
Lengte: 6.934 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.000.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Justin Rose, Henrik Stenson, Rory McIlroy, Paul Casey, Tommy Fleetwood, Rafa Cabrera Bello, Thomas Pieters, Matt Kuchar en Tyrrell Hatton
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar in 2017: Tommy Fleetwood (Eng)
Laatste vijf winnaars: 2017 – Tommy Fleetwood (Eng), 2016 – Rickie Fowler (VS), 2015 – Gary Stal (Fra), 2014 – Pablo Larrazabal (Spa), 2013 – Jamie Donaldson (Wal)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.30-9.30 uur en van 12.00-14.00 uur. Zaterdag van 8.00-14.00 uur en zondag van 9.30-14.00 uur.
Bijzonderheden: Toernooi nummer zes van de Europese Tour 2018 is er een waar we op echt hebben zitten wachten: in totaal doen liefst zestien spelers uit de top-60 van de wereldranglijst mee.
De nummer een, Dustin Johnson, krijgt te maken met sterke Europeanen. En voor de Nederlandse fans: dit wordt het eerste optreden van Joost Luiten sinds 19 november: ronde vier van het Tour Championship in Dubai, waarin hij slechts 44ste werd.
Luiten deed zes keer eerder mee aan het Abu Dhabi Championship. Hij eindigde vanaf 2013 drie keer op rij in de top-10. In 2015 speelde Luiten de vierde ronde in de laatste groep, maar hij slaagde er niet in om een serieuze gooi naar de titel te doen.
Vorig jaar kwam de Nederlandse nummer een niet verder dan een 29ste plaats. De zege ging in 2017 naar Tommy Fleetwood, die aldus de basis legde voor de nummer-een positie op de Order of Merit.
Fleetwood kwam in Abu Dhabi tot een winnende score van zeventien onder, een slag beter dan Dustin Johnson en Pablo Larrazabal.
Terug naar Joost Luiten: hij begint in Abu Dhabi als de nummer 84 van de wereld. In zijn winterview op deze site is Luiten helder over zijn doelstelling voor 2018: 'Ik wil zo snel mogelijk terug naar de top-50 van de wereld. Dat als eerste. Als je daar bent wordt het allemaal een stuk makkelijker.’
‘Daarnaast wil ik ook weer een toernooi winnen. Daar moet je ook een beetje geluk bij hebben, maar ik vind dat ik dat wel als doel mag stellen. En ook de Ryder Cup hou ik in mijn hoofd, vier jaar geleden zat ik er tenslotte ook heel dichtbij. Nu sta ik nog niet in de buurt, maar met een goede start, een paar goede finishes aan het begin van het seizoen, en wie weet wat er allemaal kan gebeuren.'
Wat Luiten kan spelen als hij in de top-50 van de wereldranglijst komt? Golfers Magazine heeft het voor je op een rijtje gezet.
En dan nog dit: in tegenstelling tot voorgaande jaren is de Desert Swing in twee brokken verdeeld. Deze week Abu Dhabi, volgende week Dubai. Pas half februari komt de Europese Tour terug in het Midden-Oosten voor het nieuwe toernooi in Oman en het Qatar Masters.
Vanaf donderdag 4.00 uur Live Scoring via website Europese Tour
 

PGA Tour

Toernooi: CareerBuilder Challenge
Data: 18 – 21 januari 2018
Banen: PGA West Stadium Course, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta Country Club
Lengte: 6.504, 6.546 en 6.456 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 5.900.000
Mooie namen: Patrick Reed, Jon Rahm, Phil Mickelson, Bubba Watson, Jimmy Walker en Zach Johnson
Winnaar in 2017: Hudson Swafford (VS)
Laatste vijf winnaars: 2017 – Hudson Swafford (VS), 2016 – Jason Dufner (VS), 2015 – Bill Haas (VS), 2014 – Patrick Reed (VS), 2013 – Brian Gay (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 21.00-1.00 uur.
Bijzonderheden: Eén ding is zeker. Als je deze wedstrijd van de Amerikaanse Tour wilt, winnen, dan zul je veel eagles en birdies moeten maken. Sinds het toernooi in La Quinta en omstreken – ongeveer tweehonderd kilometer ten oosten van Los Angeles – in 2012 van negentig naar 72 holes ging, was de laagste winnende score twintig onder par. Het record staat met 28 onder par op naam van Patrick Reed.
De eerste drie ronden worden op drie verschillende banen in pro-am vorm gespeeld. Ronde vier vindt – zonder amateurs – plaats op de Stadium Course van PGA West.
In de jaren dat de komiek Bob Hope – een lage handicapper overigens – gastheer was, wilde iedereen die een beetje bekend was in de showbizz en de politiek graag meedoen. Dat is niet meer zo.
De rol van ‘sterrentrekker’ is overgenomen door het gelijksoortige toernooi dat begin februari op Pebble Beach en twee andere banen aan de kust van de Stille Oceaan wordt gespeeld.
Twaalf maanden geleden ging de zege naar de Hudson Swafford. De toen 29-jarige inwoner van St Simons Island, Georgia. Het was zijn eerste succes op het hoogste niveau.
En dan nog dit: Het zal door de huidige bewoner van het Witte Huis niet leuk worden gevonden, maar het uit 1960 stammende toernooi werd in 2012 gered door Bill Clinton en zijn stichting.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Aziatische Tour

Johannes Veerman begint het seizoen 2018 met het SMBC Singapore Open (18 -21 januari). Hoewel het toernooi op de Sentosa Golfclub niet meer dan een miljoen dollar is gedoteerd, hebben spelers als Sergio Garcia en Louis Oosthuizen (hersteld van een vingerblessure) de moeite genomen om naar Singapore te komen.
Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Aziatische Tour


Ladies European Tour / Symetra Tour

Anne van Dam verblijft nu in Florida om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het jaar 2-18 staat voor haar in het teken van de Symetra Tour, de eerste divisie van de LPGA Tour, zoals ze eerder op deze site vertelde.
'Ik heb geen kaart voor de LPGA, maar wel een kaart voor de Symetra Tour verdiend en zal daar zeker proberen om bij de top-10 te eindigen om zo alsnog naar de LPGA te kunnen. Dat ga ik in principe doen in combinatie met de Ladies European Tour, al moet ik nog uit gaan zoeken hoe ik dat precies ga doen: het schema van de LET is nog niet bekend.’
‘Ik denk dat ik wel wat invites zou kunnen krijgen voor de LPGA ook, maar denk niet dat dit heel veel zin heeft. Het prijzengeld telt hoe dan ook niet mee voor de ranking omdat ik geen status heb, en daardoor heb je er alleen wat aan als je wint. Als het een keer zo uitkomt zal ik het zeker overwegen, maar in principe richt ik me op de Symetra Tour.'
Het schema van de Symetra Tour 2018 staat vast. De Ladies European Tour heeft al wel bekendgemaakt dat er in maart vier toernooien in Australië zijn.
Van Dam speelt in ieder geval de eerste twee toernooien en mogelijk vervolgens ook het Australisch Open. Daarna richt zij zich op de VS. Haar eerste optreden op de Symetra Tour is waarschijnlijk begin april.
 

Pro Golf Tour

Het seizoen 2018 begint met twee toernooien in Egypte - op dezelfde baan. Deze week (16 -18 januari) staat op de Sokhna Golfclub de Red Sea Egyptian Classic op het programma en volgende week (22 - 14 januari) wordt de Red Sea Ain Sokhna Classic gespeeld.
Er doen drie landgenoten mee in Egypte: Dylan Boshart, Max Albertus en Evanildo Silva dos Santos
In februari, maart en begin april staan zeven wedstrijden in Marokko op de deels gepubliceerde kalender.
De formule van het circuit is onveranderd: aan het einde van het seizoen promoveren de beste vijf spelers naar de Challenge Tour 2019.
Meer bijzonderheden en vanaf dinsdag scoring via website Pro Golf Tour
 

Alps Tour

De broer van de Pro Golf Tour begint volgende maand met het seizoen 2018. De eerste wedstrijd is het Read Sea Little Venice Open. Ook dat 54-holes toernooi wordt, van 19 - 22 februari, op de Sokhna Golfclub gespeeld.
Volledige kalender

Laatste nieuws