Reed leidt de troepen

Op een winderige tweede dag nam Patrick Reed met een 66 brutaal de leiding in The Masters. Hij heeft twee slagen voorsprong op Marc Leishman.

Patrick Reed Masters

Om op Augusta National goed te scoren, moet je birdies maken op de par-5's. En dat is precies wat Patrick Reed de eerste twee ronden deed: hij noteerde acht keer en '4' en staat na 36 holes op en totaal van -9.

'Als je hier op de par-5's geen birdies maakt, scoor je niet', aldus Reed na zijn 66 (-6), die hem een voorsprong van twee slagen gaf op de lange Australiër Marc Leishman (67).

'Vertel mij wat', hóór je Tiger Woods bijna denken. De man die de par-5 van Augusta National in het verleden keer op keer sloopte, moest dit jaar zes 'lange holes' achter elkaar genoegen nemen met een par. Pas op hole dertien wist hij de ban te breken. Twee holes later volgde een nieuwe birdie, maar twee onder par over acht par-5's is niet 'des Woods'.

Tiger had het net als gisteren lastig en moest bijna elke hole knokken voor zijn par. Maar ook dát kan de 14-voudige Majorwinnaar en het was op pure vechtlust dat hij een 75 uit het vuur sleepte en met +4 de cut haalde – op maar liefst dertien slagen van de leider, dat wel.

'Ik sta ver achter, maar als ik een heel speciaal weekend heb, met twee ronden in de zestig, weet je het nooit', hield Woods zichzelf vervolgens nog even voor de gek.

Terug naar de leider Patrick Reed, die in zijn tweede ronde maar liefst negen birdies wist te maken. De 27-jarige Texaan is gewend om met wind te spelen en kan zelfs met de beruchte 'draaiwinden' en harde greens van Augusta National uit de voeten. In zijn vorige twaalf pogingen wist hij nooit een ronde in de zestig binnen te brengen, maar nu voegde hij aan zijn 69 een briljante 66 toe.

'Ik ben in deze positie door mijn gameplan, de par-5's aanvallen, en ik heb nog 36 holes om dat plan voort te zetten', aldus een nuchtere Reed. 'Ik weet dat ik het spel heb om Majors te winnen. Ik moet in de zestig blijven scoren en kijken of het genoeg is.' Een ambitieus plan, want nog nooit wist iemand tijdens The Masters vier rondjes in de zestig te spelen.

En er liggen talloze kapers op de kust, ruim binnen schootsafstand en stuk voor stuk met een indrukwekkende staat van dienst.

Henrik Stenson (70) staat op -5, terwijl McIlroy (71) en Spieth (74) maar een handvol slagen hoeven toe te toegeven. Een slag daarachter vinden we Dustin Johnson (68) en Justin Thomas (67), en ook Tony Finau (74), Rickie (Fowler), Justin Rose (70) en tweevoudig winnaar Bubba Watson (69) hebben op -2 nog alle kans.

Op moving day kan er sowieso van alles gebeuren, want er wordt regen met harde windvlagen voorspelt.

'Het kan pittig worden', aldus Stenson. 'Deze baan gaat je niet meer marges geven als het weer slecht is.'

'Wat het weer ook wordt, we moeten er in spelen', was Dustin Johnson zijn nuchtere zelf.

Rickie Fowler ging op zoek naar een positief punt" 'Wellicht worden de greens dan net iets zachter'.

Ook Jordan Spieth ziet kansen: 'Als de omstandigheden lastiger worden, wordt het een tactische golfbaan en moet je omgaan met tegenslagen. Dat kan een voordeel voor me zijn.'

En de leider? Die maakt zich niet druk: Ik kom uit Texas. Daar waait het nog veel harder en regent het elke dag. Ik hou wel van een uitdaging.'

Spoken as a true Captain America.

Leaderboard