Grevelingenhout stuntploeg

Handhaven was doel voor Zeeuwen maar kruisfinales lijken ineens niet onmogelijk
grevelingenhout

Grevelingenhout ontpopt zich als de stuntploeg in de Hoofdklasse 2 bij de heren. De club uit Bruinisse verraste op de eerste speeldag met een zege op titelkandidaat Haagsche, en in deze derde speelronde klopte het team De Pan. Daarmee neemt Grevelingenhout zelfs de tweede plaats in. In de andere poule ligt De Hoge Kleij prima op koers.

Eerlijk is eerlijk: in die tweede poule bij de heren waren veel clubs genoemd als kandidaten voor een plek in de kruisfinales, maar Grevelingenhout zat daar in de meeste gevallen niet bij. Dat was best begrijpelijk, met verder in het gezelschap clubs als Houtrak, de Haagsche, Noordwijkse, De Pan en Princenbosch.

Maar zie: na drie speeldag staan de Zeeuwen op een keurige tweede plaats, als eerste achtervolger van koploper de Noordwijkse. Dat is ook voor het team zelf een verrassing, maar na de stunt op de openingsdag tegen de Haagsche is bij Grevelingenhout het besef gegroeid dat er wellicht meer te halen viel.

Dat bleek ook tegen De Pan. Op de course van het ontvangende Houtrak nam Grevelingenhout voor het eerst de leiding na de foursomes. De eerste twee partijen werden gedeeld, waarna Bas Post en Ivar van Leijsen de derde partij binnenhaalden voor het team dat onlangs nog werd gekozen tot sportploeg van het jaar op Schouwen-Duiveland

In de singles werd die lijn doorgetrokken. Zino Meesen en Bas Post klopten Sebastian Dresen (1up) en Joep Slagt (5&3) en daarmee was winst ineens heel erg dichtbij. Jan Ottink stelde dat moment nog even uit met een zege op Max Meuwsen, maar daarna was het Job Jan Simmelink die Grevelingenhout over de streep trok. Met nog een puntje van RutgerWessels er achteraan deed de nederlaag van Van Leijsen er niet meer toe: 11-7.

Dat het verlies hard aankwam bij De Pan bleek wel bij de speeches, waar captain Jan Ottink opende met een flinke krachtterm. Bij Grevelingenhout onstaat er inmiddels een lichte vorm van euforie. ,,Ons doel was handhaven, maar inmiddels horen we om ons heen al spreken over de kruisfinales’’, bekende captain Bas Post.

De Noordwijkse vervolgde gewoon de weg die op dag één is ingeslagen: winnen. Met dit keer de uit de Verenigde Staten teruggekeerde Jerry Ji in de gelederen maakte de club uit de badplaats korte metten met Princenbosch. De Brabanders keken na de foursomes al tegen een 5-1 achterstand aan, nadat voor de Noordwijkse alleen Aydan Verdonk en Gerard Geelkerken een puntje moesten afstaan.

In de singles leek een stunt nog even mogelijk nadat Felix van Dijk toch wel verrassend voor het eerst deze competitie Verdonk een nederlaag toebracht. Ji had het vervolgens moeilijk tegen Berend den Engelsman, maar sleepte die partij op de achttiende toch binnen. Dat bleek de nekslag voor Princenbosch, dat alle resterende partijen ruim moest afstaan aan de Noordwijkse: 3-15.

Tot slot waren er in deze poule de eerste punten voor de Haagsche. Dat het team van captain Jordi Dahlberg zegevierde tegen Merwelanden (13-5) was voor de Haagsche ook bittere noodzaak na twee nederlagen op rij. De Koninklijke kwam al met 4-2 uit de foursomes, waarna kopman Dario Antonisse op de achttiende wel een nederlaag te slikken kreeg tegen Jordy Kuijsters. Maar op dat moment hadden Maarten Slootmaekers en Aron Joustra al de punten binnengebracht, waarna Nick Nolte de genadeklap toebracht. Ook Dahlberg haalde zijn partij nog binnen, met liefst 8&7 tegen Kevin Blom.

Hoofdklasse 1

De situatie in de Hoofdklasse 1 is ongeveer gelijk, alleen blijft daar een verrassing zoals Grevelingenhout uit. Natuurlijk doet de Noord Nederlandse het prima, maar die club wachten nog confrontaties met een sterk team als de Eindhovensche. Niettemin doet het team uit Glimmen uitstekend mee. Ook deze dag, op de baan van de Eindhovensche, was er weer winst: 13-5 tegen Broekpolder. Met een 6-0 voorsprong uit de foursomes kon het al bijna niet meer mis, al werd de winst pas veiliggesteld in de laatste drie partijen van Maurits Noorda, Walt van der Kolk en Michael Wedema.

Hoge Kleij's Pieter Bijnen ligt met het hele team op koers voor de kruisfinales.

De Hoge Kleij blijft comfortabel aan de leiding en koerst opnieuw af op de kruisfinales, nadat de club uit Leusden daar vorig seizoen voor het eerst in haar bestaan in slaagde. Na de foursomes was het tegen de Hilversumsche nog even spannend omdat Pieter Bijnen en Bruce Lancaster hun partij moesten afstaan aan Samarth Kumar en Arno van der Wijk, terwijl daarna in de eerste single Piet Hein Bakkenes verrassend Robin van Deutekom op een halve hield.

Daarmee was het echter meteen gedaan met de Hilversumsche. Bob Geurts, Pieter Hendriks, Jeroen Schouten en Pieter Bijnen trokken geroutineerd de volgende partijen naar zich toe en met een halfje van Bruce Lancaster bracht dat de eindstand op 14-4.

De Goyer maakte ondertussen behoorlijk gehakt van Prise d’Eau. Alle foursomes werden met minimaal vijf holes voorsprong binnengehaald, waarna ook de eerste vier singles naar De Goyer gingen. Alleen Jens Houtenpen wist voor Prise d’Eau twee puntjes te pakken door Kevin Echteld te kloppen. Uiteindelijk stond er daardoor 16-2 op het bord.

De Goyer is nu de naaste belager van De Hoge Kleij en de club uit Eemnes is daarmee de voornaamste kandidaat om de tweede plek in de kruisfinales in te nemen. Cruciaal is daarin de partij van De Hoge Kleij tegen de Eindhovensche. Die staat pas op de laatste speeldag op de kalender, op De Goyer.

Klik hier voor het verslag van de Dames.

Laatste nieuws