Hoofdklasse dames: Rosendaelsche redt zich toch nog

Noordwijkse verslaat De Pan en wordt poulewinnaar

van vliet

Meest verrassende nieuws uit de hoofdklasse dames van deze week is zonder twijfel dat de Rosendaelsche zich toch nog heeft kunnen redden. Twee winstpartijen tegen de Haagsche waren voldoende om de Sallandsche in rouw te dompelen.

Die Sallandsche stond zelf op de eigen baan langs de kant en moet met lede ogen hebben toegezien hoe het noodlot vorm kreeg. Met een 18-0 zege van de Haagsche was er geen vuiltje aan de lucht geweest voor de club uit Diepenveen. Sterker, met 16-2 ook nog niet. En dat laatste zat er dik in, nadat Godelieve Brasz en Christine van den Broek kans hadden gezien de Haagsche een foursome te onfutselen.

In de singles opende Rosendaelsche de jacht op het bevrijdende derde en vierde punt, maar de eerste drie partijen boden geen aanknopingspunten. De vierde single wel. Als de club uit Arnhem dit jaar nog een lid van verdienste mag kiezen, dan komt Godelieve Brasz zeker in aanmerking. Zij hield de Rosendaelsche persoonlijk in de hoofdklasse door soeverein af te rekenen met Carlijn de Graaf (8&7) en daarmee de verlossende punten binnen te brengen: 14-4.

Zo gaat de Sallandsche terug naar de eerste klasse, in gezelschap van de Hilversumsche, die al zeker was van degradatie en afscheid nam van het hoogste niveau met een nederlaag (3-15) tegen de Eindhovensche. Na een 5-1 achterstand in de foursomes wist alleen Karin Lubbers de zesde single in winst om te zetten.

Houtrak won in deze poule verder van Princenbosch, een duel dat eigenlijk alleen maar ging om de derde plaats in de poule. Dat Houtrak die na een 10-8 zege opeiste, is best verrassend. Met een team met relatief onbekende speelsters heeft de club uit Halfweg zich prima staande gehouden met vier zeges en alleen nederlagen tegen de aanstaande kruisfinalisten de Eindhovensche en de Haagsche.

In de dames hoofdklasse poule 1 waren alle ogen gericht op de topper tussen de Noordwijkse en regerend landskampioen De Pan. Dat die twee in de kruisfinales spelen, stond al vast, maar de volgorde nog niet. Na een 11-7 zege plaatst Noordwijkse zich als eerste, en De Pan als tweede.

Dat het op de baan van de Wouwse Plantage allemaal op het scherpst van de snede ging, was niet verrassend. Het ging immers niet alleen om de eerste plaats in de poule, maar ook om het prestige. Na de foursomes was er nog geen licht tussen de twee partijen (3-3), maar in de singles helde de weegschaal over naar Noordwijkse kant. Romy Meekers en Zhen Bontan tekenden namens de Pan weliswaar nog voor zeges op Mayka Hoogeboom (2up) en Tessa de Bruijn (1up), maar daarmee was de koek op voor de Utrechtse dames. Sophie van Wijngaarden, Daphne van Son, Zoë van Vliet en Lotte Hoekstra bezorgden de Noordwijkse de winst.

Verder ging het op deze slotdag eigenlijk nergens meer om in deze poule. Broekpolder en Zeewolde waren al gedegradeerd, al poetste Broekpolder nu wel de nul weg door een 14-4 zege op lotgenoot Zeewolde. Ook de Noord Nederlandse en Amelisweerd streden nergens meer om. Beide kansloos voor de kruisfinales en veilig voor degradatie. De club uit Groningen eiste nog wel de derde plek op door de 10-8 zege. Na de foursomes was het nog 3-3, in de singles trok Noord Nederlandse aan het langste eind door zeges van Chantal Paassen, Annemieke van de Koppel, Frances Nienhuis en een uiterst waardevol puntje van Kaylee de Jonge.

De kruisfinales zullen uiteindelijk niemand verrassen. Op de Lage Vuursche gaat de Noordwijkse het opnemen tegen de Haagsche, en strijdt De Pan tegen de Eindhovensche. Met dat laatste zijn de Utrechtse dames misschien niet eens ontevreden.

Clubs & amateurs
  • Golfsupport