Colsaerts zorgt voor Belgische opluchting

Vier Belgen plaatsen zich voor de knockoutfase op Rinkven. Zondag doet er nog een mee om de prijzen

colsaerts

'We knew what we signed up for', zei Thomas Detry na zijn uitschakeling in de eerste ronde van de matchplayontmoetingen. Waarmee hij maar wilde zeggen dat uitschakeling van favorieten, meer dan in reguliere toernooien, een risico van het vak was. Zonder daarmee de charme van deze opzet teniet te doen, haaste hij zich erbij te zeggen. 'Het is heel mooi, anders ook, alleen het risico is ook groter, zoals je nu merkt.'

Met vier Belgen die de cut haalden zou, in een 'gewoon' toernooi, drukte verzekerd zijn op de laatste dag. Dankzij het matchplayformat zal de organisatie hem zaterdagochtend toch even geknepen hebben toen de eerste ronde van de negen holes knockoutfase het einde betekende voor Christopher Mivis (die met twee slagen verschil verloor van Mike Lorenzo-Vera), Thomas Detry (die drie slagen meer nodig had dan Laurie Canter) en zelfs Thomas Pieters, die geen schijn van kans had tegen Maximillian Kiefer die drie slagen beter was dan de gastheer. 

'Hij speelde beter, ik was niet goed genoeg', was de korte analyse van de lange Belg na afloop van de uitschakeling. 'Natuurlijk had ik het publiek graag meer laten zien, maar daarvoor speelde Kieffer te goed. Het is jammer dat ik niet door ben, maar ik hoor louter goede dingen over het toernooi en de opkomst is geweldig. Nu dan maar met zijn allen achter Nicolas gaan staan', sprak Pieters zijn steun uit voor landgenoot Colsaerts.

Met onder meer een Ryder Cup op zijn palmares zal Colsaerts niet met extra zweet in zijn handen hebben gestaan op de tee, maar hij wist zeker dat de organisatie en alle aanwezigen meer dan ooit hoopten dat hij het goed zou doen in de matchplaypartijen.

In de drie partijen die de routinier speelde, was hij elke keer de betere. In zijn eerste partij, tegen de Schot Ramsay, maakte hij de eerste vier holes drie birdies en won hij uiteindelijk met -3 tegen -2. In de wedstrijd tegen de Italiaan Gagli stond hij lang op achterstand, trok hij de stand pas op hole acht gelijk, en mocht hij door nadat Gagli een bogey maakte op hole 9. In de derde partij van de dag tenslotte liet hij de winnaar van de partij tegen Luiten, Hansen, geen schijn van kans, mede dankzij een eagle op de par-4 zevende.

In de kwartfinale neemt hij het zondag op tegen James Heath (die na twee extra holes won voor Robert Karlsson) terwijl onder meer de runner-up van vorige week Mike Lorenzo-Vera zijn goede vorm toonde en later in het toernooi op zijn pad kan komen, net als Drysdale, Hebert, Perez, Otaegui en Campillo nog in de race zijn om de eerste winnaar van The Belgian Knockout te worden.

Joost Luiten, de enige landgenoot die de cut haalde, verloor al in de eerste matchplayronde. Lees meer over zijn ronde, hier.

Leaderboard

Challenge Tour

Ook op de Challenge Tour wordt deze week een strokeplay/matchplay-wedstrijd gespeeld, al is het daar écht matchplay en geen medal-matchplay zoals op Rinkven. 

Alleen Wil Besseling plaatste zich voor de man tegen man gevechten, maar net als op het BKO, was de Nederlandse inbreng snel voorbij. In het Costa del Sol Matchplay 9 stond de lange Noord-Hollander lang op voorsprong, maar twee opeenvolgende birdies van tegenstander McGeem en een bogey van Besseling op hole 8, betekende dat het matchplay-avontuur er al na acht holes opzat voor de Nederlander.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport