Heren Houtrak en Dames Noordwijk landskampioen

Zinderend spannende ontknoping. Finale tot het eind toe spannend

hoofdklasse

Zowel bij de Heren als bij de Dames leken de uiteindelijke kampioenen lang op een nederlaag af te stevenen, maar zowel de mannen van De Houtrak als de vrouwen van de Noordwijkse wisten de finale op de in uitstekende conditie verkerende baan van De Lage Vuursche in hun voordeel te kantelen.

De eerste beslissing viel bij de Dames waar het na de ochtendsessie al ongemeend spannend was. Beide teams hielden drie punten over aan de foursomes en wisten daarmee dat er zeven punten bij elkaar moesten worden gesprokkeld in de middag.

De start voor de titelverdediger was goed. In no time bracht Romy Meekers de eerste punten op het bord en ook Zhen Bontan wist haar partij winnend af te sluiten. Het was alsof hun ploeggenoten dat voelden want ook zij gingen vervolgens in de meeste partijen up.

In het zicht van de haven wisten de Noordwijkse vrouwen echter een andere versnelling te vinden en kantelden diverse partijen in hun voordeel. 

Tessa de Bruijn won op achttien van Karsten, Marie-Louise Weeda leek de buit binnen te hebben, maar verloor drie holes op rij om uiteindelijk ook op achttien ten onder te gaan. Omdat Noa van Beek haar meerdere moest erkennen in Daphne van Son kwam de beslissing van het kampioenschap daarmee aan op de laatste partij in de baan en met een fraai slotakkoord gooide Zoe van Vliet de deur in het slot en onttroonde daarmee landskampioen de Pan.

Bij de Heren was het zo mogelijk nog spannender. 

Noordwijk kwam met een 4-2 voorsprong uit de ochtendsessie en zag het in de middag al snel hun kant op rollen. Verdonk liet de eerste negen holes geen spaan heel van Jole (5 up na 8) en Korver stond met nog maar een handvol holes te spelen ruim down tegen Van Helden (4 down met 5 te gaan).

Maar waar de regerend kampioen bij de dames het tij niet meer wist te keren in hun voordeel, lukte dat de titelverdediger bij de mannen wel. Bootsma bracht de eerste punten binnen, Jole leverde een huzarenstukje af door na vijf down alsnog met 2up te winnen, en ook Korver kwam vanuit schier onoverbrugbaar lijkende achterstand terug en won alsnog waarna de eer van de winnende putt dit jaar weggelegd was voor Ronny Giessen die op zeventien won van Dennis Asselbergs.

'Ik geloof niet dat ik het eerder zó spannend heb meegemaakt', was een veel gehoorde uitspraak, en ook NGF-praeses Willem Zelsman gaf aan dat deze finale het toonbeeld was van alles wat sport zo mooi maakt. 'Hulde voor de kampioenen maar alle teams hebben geweldige strijd geleverd'.

Klaar voor de kampioensduik.

Lees hier een terugblik op de finale van de betrokkenen

Clubs & amateurs
  • Golfers Magazine