Blog: Open moet het zijn

Chronicles of a Champion Golfer dat nu op Netflix staat is ideaal om in Open-stemming te komen
the open

Om een beetje in de stemming te komen voor The Open keek ik de afgelopen dagen naar het eerste seizoen van Chronicles of a Champion Golfer op Netflix. Nu kan ik natuurlijk heel erg gaan mekkeren over de dramatische kwaliteit van de ondertiteling, maar als al in de eerste zin de range' wordt vertaald als 'de richel' dan weet je dat de serie het daar niet van moet hebben. En je kan altijd nog de ondertiteling uit of op Engels zetten. Want de serie uitzetten, dat zouden we niemand aan willen raden.

Het eerste seizoen laat zes spelers aan het woord die allemaal hun sporen ruimschoots hebben verdiend op het oudste Major van het jaar dat zijn winnaar nog altijd tooit met de toevoeging 'Champion Golfer of the Year', alsof er geen Order of Merits of wereldranglijsten zijn. Wie The Open wint, is de beste. Punt uit.

De spelers die aan het woord komen lijken dat allemaal in hun eigen woorden te onderstrepen. Tiger Woods de erkende nog nooit linksgolf te hebben gespeeld voor hij voor het eerst de oversteek maakte, maar er direct als een blok voor viel. Darren Clarke wiens levenslange droom het was ooit The Open te winnen en zich maar moeilijk neer kon leggen bij het feit dat hij dat nooit ging halen, totdat hij als 42-jarige alsnog toe wist te slaan. Dat hij die week door een speling van het lot al een plekje in de kleedkamer van de oud-kampioenen had gekregen mag je zien als mooie herinnering of als voorteken voor dat wat komen ging op Royal St. George's. En wat te denken van iconen als Jack Nicklaus en Tom Watson? Allebei meervoudig – veelvoudig – winnaar van de Claret Jug, allebei tot de dag van vandaag verslingerd aan de grillen die spelen op de links met zich meebrengt. Zoals Jack Nicklaus het ergens zegt 'Spelers die zeggen dat het type baan niet bij mijn spel past...Hallo! Dat hoeft ook niet, jíj moet je aanpassen'.

De speler die dat het beste kan, zich aanpassen, maakt goede kans aan het eind van de week met een van de meest gekoesterde hoofdprijzen in zijn handen te staan. Iedereen die in Openweek net dat beetje geluk heeft, die net wat beter om kan gaan met de onvermijdelijke tegenslag die ieder treft, die mentaal het sterkst is, slim ook, is in potentie kanshebber om zich te voegen in een illuster rijtje winnaars. Allemaal Champion Golfers of the Year.

(Het eerste seizoen van de serie Chronicles of a Champion Golfer is te zien op streamingdienst Netflix en enkele afleveringen zijn in zijn geheel te kijken op Youtube.)

Laatste nieuws