De perfecte set - driver

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 1 de driver.
De perfecte set

 

Driver

 

1. Wil ik langer of rechter slaan?

Rechter

Hoe weet ik dat ik meer accuratesse nodig heb?
Simpel gezegd kun je de bal beter 200 meter en op de fairway slaan dan 230 meter het bos in. Je handicap is gebaseerd op hoeveel slagen je voor een rondje nodig hebt en niet op hoe ver je je driver slaat. Zoek dus zoveel mogelijk vergevingsgezindheid in een driver waarmee je ver genoeg slaat om een fatsoenlijke approach over te houden.

Welke technologie helpt?
Een driver wordt vooral vergevingsgezind door een diep en laag geplaatst zwaartepunt. Dit vergroot de stabiliteit en maakt de sweetspot groter, zodat minder goede ballen verder en rechter vliegen. Het nadeel is dat het ook meer backspin genereert, dus je moet de juiste balans vinden. Aanpasbare gewichten kunnen ook helpen om de vergevingsgezind te vergroten.

Langer

Hoe weet ik dat ik meer lengte nodig heb?
Vergelijk je drives met die van spelers van jouw niveau. Als zij van de tee verder slaan, heb je wellicht voordeel van een 'langere' driver, vooral als je je ijzers wel dezelfde lengte slaat. Denk ook na over de approaches die je overhoudt; vijftien meter extra van de tee is belangrijker als je ijzer-4 een ijzer-6 wordt, dan als je ijzer-9 een wedge wordt.

Welke technologie helpt?
Het midden van het clubblad van een driver is al een aantal jaar gebonden aan een limiet qua balsnelheid, dus de beste manier om verder te slaan is de balvlucht optimaliseren met verwisselbare gewichten. Ook technologieën als sleuven of steunbalken achter het clubblad kunnen de efficiëntie van het hele clubblad verbeteren.

 

2. Hoeveel aanpasbaarheid heb ik nodig?

'Iedereen heeft baat bij aanpasbaarheid, ongeacht je handicap, want we hebben allemaal onze eigenaardigheden', zegt clubfitter Derek Murray. 'Maar aanpasbare drivers zijn duurder dan gewone en het kan zijn dat het die extra investering niet waard is. Je moet weten wat je van een driver nodig hebt om de bal verder en rechter te slaan, en de technologieën identificeren die hiervoor zorgen.

Wellicht is wat je nodig hebt beschikbaar in een goedkopere en minder aanpasbare driver. Maar voor de meeste golfers zal de extra aanpasbaarheid helpen om dichter dan ooit in de buurt te komen van je optimale balvlucht.'

 

3. Moet ik aan een kortere shaft denken?

'De gemiddelde drivershaft is 45,5 inch lang', zegt Matt Judd, customfitting-specialist bij Callaway. 'Bij de introductie van Big Bertha Fusion boden we vorig jaar ook een standaardoptie die een inch (2,54 cm) korter was, voor golfers die extra controle en maximale vergevingsgezindheid willen. Er zijn spelers die hier accurater van worden, terwijl ze nauwelijks afstand inleveren, omdat ze vaker de sweetspot vinden.

Maar de meeste spelers houden het bij 45,5 inch, uit angst dat ze clubhoofdsnelheid en afstand verliezen. Uiteindelijk komt het neer op testen en fitten. Als het balcontact met een kortere shaft consistenter wordt en betere resultaten oplevert, moet een fitter niet aarzelen om dit te adviseren.'

Laatste nieuws