De perfecte set - woods

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 2 de woods.
De perfecte set

Woods

 

4. Wat is mijn huidige balvlucht?

Je balvlucht vertelt een gedetailleerd verhaal over wat je huidige swing en club doen, en welke eigenschappen je nieuwe driver zou moeten hebben om dichter in de buurt te komen van je optimale vertrekhoek en balvlucht.

Hoogte

Laag

Wat dit betekent: Een lage balvlucht laat zien dat je niet genoeg loft hebt. En een balvlucht waarbij de bal te snel uit de lucht 'valt' betekent dat je niet genoeg backspin genereert.

Wat ik nodig heb: Zorg voor meer loft om de vertrekhoek te verbeteren en zoek een vergevingsgezinder clubhoofd met een laag en achterin geplaatst zwaartepunt voor extra spin. Ook gewicht naar achteren verplaatsen zorgt voor meer backspin.

Gemiddeld

Wat dit betekent: Je vertrekhoek en backspin zitten waarschijnlijk redelijk in de buurt van het optimum voor jouw swing.

Wat ik nodig heb: Ideaal is een hoge balvlucht met weinig spin. Een vertrekhoek van 12º-14º krijg je door een parallelle of iets opwaartse invalshoek, en 2.000 omwentelingen backspin per minuut houden de bal in de lucht terwijl je wel een strakke balvlucht houdt.

Hoog

Wat dit betekent: Een hoge balvlucht, waarbij de bal direct na impact omhoog schiet, is een indicatie van te veel loft of een neerwaartse invalshoek. Een bal die blijft 'klimmen' laat zien dat je te veel backspin genereert.

Wat ik nodig heb: Verminder de loft om de vertrekhoek omlaag te krijgen en zoek een clubhoofd met een zwaartepunt dat dichter bij het clubblad ligt om de backspin te verminderen. Gewichten naar voren verplaatsen geeft hetzelfde resultaat.

Kromming

Hook/draw

Wat dit betekent: Je hebt een swingbaan van-binnen-naar-buiten (clubhoofd gaat rechts van het doel) en het clubblad staat dicht ten opzichte van deze baan – hoe meer dicht, des te meer de bal door de lucht kromt. De bal begint ongeveer in de richting die het clubblad bij impact heeft.

Wat ik nodig heb: De club heeft extra loft en een open clubblad nodig. Plaats eventuele verwisselbare gewichten in de fade-positie en een zwaardere shaft kan ook helpen.

Recht

Wat dit betekent: Bij impact staat het clubblad recht op je swingbaan. Als de bal rechtdoor vliegt, heb je een neutrale swingbaan en een haaks clubblad, wat geweldig is. Als je een rechte pull slaat, swing je van-buiten-naar-binnen met een gesloten clubblad. Bij een rechte push staat je clubblad open en beweegt het van-binnen-naar-buiten.

Wat ik nodig heb: Een iets open clubblad of gewicht in de teen kunnen een pull recht laten beginnen, terwijl een iets gesloten clubblad of gewicht in de hiel kunnen helpen om een push op lijn te krijgen.

Slice/fade

Wat dit betekent: Je hebt een swingbaan van-buiten-naar-binnen (clubhoofd gaat links van het doel) en het clubblad staat open ten opzichte van deze baan – hoe meer open, des te meer de bal door de lucht kromt. De bal begint ongeveer in de richting die het clubblad bij impact heeft.

Wat ik nodig heb: De club heeft een meer gesloten clubblad nodig, met meer release in de tip van de shaft. Plaats eventuele verplaatsbare gewichten in de draw-positie en een kortere shaft kan ook helpen.

5. Wil ik een alternatief voor een driver of een par-5 in twee slagen halen?

Waar je je fairwaywoods normaal gesproken voor gebruikt, bepaalt wat voor soort model het best bij jouw spel past.

1. Analyseer het gebruik

Hou zes ronden bij voor welke slagen je je houtjes gebruikt en hoe succesvol je ermee bent. Noteer of je sloeg van de tee, van de fairway of uit de rough en hoeveel meter je wilde overbruggen. Geef de slagen vervolgens een cijfer van 1 tot 10 en hou trends bij, zoals veelvoorkomende fouten, balvlucht en afstand.

2. Bepaal wat je nodig hebt

Gebruik deze data om uit te vinden voor welk type slag en bij welke afstand je je houtjes meestal gebruikt, en hoe de clubs je zouden moeten helpen. Moet je bijvoorbeeld een slice van de tee 'genezen', of wil je juist een hogere balvlucht en meer carry van het gras?

Van de tee: Als je houtjes vooral gebruikt als alternatief voor je driver, dan wil je een club met een dieper profiel. Je kunt een beetje vergevingsgezindheid opofferen voor een 'snel' clubblad en extra lengte, omdat je van de tee makkelijker goed balcontact maakt.

Van allebei wat: Als je de woods zowel van de tee als het gras gebruikt, wil je een midsize profiel en redelijk wat vergevingsgezindheid. 

Uit het gras: Als je de club vooral gebruikt voor je tweede slag, en de bal moet laten stoppen op lange par-4's en par-5's, wil je een lager profiel. Een diep zwaartepunt en meer vergevingsgezindheid helpen bij een hoge balvlucht. 

6. Moet mijn hout bij mijn driver passen?

'Soms, maar het is belangrijker om het gevoel en de shaft af te stemmen op wat de club moet doen en hoe ver de bal moet vliegen', aldus Murray. 'Fairwaywoods hebben een compleet andere taak dan drivers, en een slag van de grond vraagt om een andere positie van het zwaartepunt. Golfers swingen ook anders met een driver dan met een houtje, dus is het design meestal anders. Bij een fittingsessie behandelen we de clubs apart, dus dat moet je ook doen als je ze koopt.

Kies niet automatisch een fairwaywood dat past bij je driver, maar kijk waarvoor je de club gaat gebruiken. De meeste moderne woods slaan heel erg ver, dus een houten-5 of sterke hybride kan soms nuttiger zijn dan een houten-3.'

Klik hier voor de vragen over je driver.

Laatste nieuws