Wildcards USA naar Dechambeau, Mickelson en Woods

Captain kiest voor ervaring en de man in vorm
@media (max-width: 679px){#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c6a756a66 img{#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c6a756a66 img{#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c6a756a66 img{#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6c6a756a66 img{#fig-65e6c6a756a66 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}woods

Tijdens een bijeenkomst met de media heeft de Amerikaanse Ryder Cup-captain Jim Furyk de namen van drie van zijn vier wildcards bekendgemaakt. Elf van de twaalf spelers die van 27 tot en met 30 september op Le Golf National aantreden weten nu dat ze na het Tour Championship naar Parijs afreizen.
Op papier is Team USA favoriet. Een zege in Frankrijk zou betekenen dat Amerika voor het eerst sinds 1993 op vreemde bodem wint.

Furyk heeft gekozen voor Bryson Dechambeau, Phil Mickelson en Tiger Woods.

Dat Bryson DeChambeau zijn debuut gaat maken, is geen verrassing. Hij won in mei The Memorial en hij was vorige en deze week de beste in de eerste twee toernooien van de play-offs. Vooralsnog is DeChambeau pas de tweede rookie in het Amerikaanse team. Major-winnaar Justin Thomas is de andere debutant.

Ook de keuze voor Phil Mickelson en Tiger Woods is niet wereldschokkend. Hoewel Woods de afgelopen toernooien geen grootse resultaten behaalde - en ook in de Ryder Cup niet het beste track-record heeft - is zijn aanwezigheid in het team van groot belang voor de Amerikanen. Zijn ervaring, zijn charisma, en zijn betrokkenheid bij het team zijn van evident belang en dat kan bijna een op een ook gezegd worden over Phil Mickelson.

De selectie van Woods als speler betekent wel dat Amerika op zoek moet naar een nieuwe vice-captain erkende Furyk. 'Tiger is zo betrokken in die rol dat dat ten koste van het spelen zou gaan', gaf hij de voormalig nummer 1 van de wereld niet alleen een wild-card maar ook een ontslag.

Volgende week maandag kiest de captain van Team USA zijn laatste speler. Mogelijk valt de keuze op Tony Finau. De longhitter won dit seizoen weliswaar niet, maar hij behaalde wel top-10 plaatsen in de eerste drie Majors van het seizoen. Bovendien maakt Finau over het algemeen veel birdies. Dat is een belangrijke factor in de foursomes en vooral de fourballs.

Acht spelers plaatsten zich al eerder rechtstreeks: Rickie Fowler, Bubba Watson, Patrick Reed, Justin Thomas, Jordan Spieth, Brooks Koepka, Dustin Johnson en Webb Simpson.

Natuurlijk selecteerde Furyk Dechambeau.

Europa

Thomas Bjørn presenteert woensdagmiddag om 15.00 uur de namen van de vier spelers die een wildcard hebben gekregen.

Acht spelers plaatsten zich op basis van de twee rankings: Francesco Molinari, Justin Rose, Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood, Jon Rahm, Rory McIlroy, Alex Noren en Thorbjørn Olesen.

De opdracht van Jim Furyk lijkt een stuk eenvoudiger, want Bjørn staat echt voor een lastige taak.

Henrik Stenson, Sergio Garcia, Ian Poulter, Rafa Cabrera Bello en Paul Casey waren toch mannen waarvan je kon verwachten dat zij zich in het team zouden spelen. Niets is echter minder waar.

Vooral Garcia viel dit seizoen erg tegen: de Spanjaard plaatste zich zelf niet eens bij de 125 spelers die aan de eerste play-off wedstrijd van de PGA Tour mee mochten doen. En toch geloven de Britse bookmakers nog in hem. Waarschijnlijk is dat gebaseerd op het feit dat zich onder de acht qualifiers liefst vijf rookies bevinden.

Russell Knox, Matthew Fitzpatrick en Eddie Pepperell zijn op basis van de rankings andere kandidaten, al lijken hun kansen niet groot. Datzelfde geldt voor Thomas Pieters, die om meerdere redenen op een matig seizoen terugkijkt.

En dan is er nog het duveltje-uit-het-doosje dat Matt Wallace heet. Met hem hield aan het begin van het jaar niemand rekening, maar de Engelsman heeft dit seizoen wel drie toernooien gewonnen. Durft Bjørn het aan om hem te kiezen?

Laatste nieuws