Fisher schrijft geschiedenis in Portugal

Eerste 59 op Europese Tour eindelijk daar

oliver fisher

Er zullen puriteinen zijn die zeggen dat de 59 van Oliver Fisher geen 'echte' 59 is omdat de baan waarop de Engelsman de score maakte een par-71 is en geen par-72. Zij zullen echter veruit in de minderheid zijn, en daarbij vooral op hoon kunnen rekenen. De grens die in 46 jaar Europese Tour nog nooit werd geslecht, sneuvelde vrijdag 21 september eindelijk dankzij een tap-in par op de slothole van de Dom Pedro Victoria Golf Course.

Bijna was het zelfs een 58 geweest. Na een ronde met tien birdies en een eagle had de 30-jarige Engelsman een putt van twaalf meter voor nog een birdie en dus een 58, maar de bal rolde rakelings langs de hole waarna de 59 niet meer dan een formaliteit was.

Terwijl in Amerika met enige regelmaat een 59 wordt gemaakt, duurde het in Europa ruim 690.000 (!) rondjes voor iemand de magische grens wist te doorbreken op het hoogste Europese niveau.

De superronde bracht Fisher van de 92ste plaats naar de gedeelde koppositie op de door Arnold Palmer ontworpen baan. Met -12 deelt hij de leiding met landgenoot Eddie Pepperell en Aussie Lucas Herbert.

Leaderboard

Afslag op
  • Getty Images