Amerika op voorsprong

Europa moet beter in de middag

team europe

Even zag het er naar uit dat Amerika keihard toe zou slaan in de eerste sessie van de Ryder Cup op Le Golf National. De 0-4 dreigde maar dankzij Molinari en Fleetwood werd het uiteindelijk 1-3.

Was Europa kansloos dan tijdens de fourballs? Nee, zeker niet, maar de Amerikanen sloegen toe op de juiste momenten daar waar Europa het op de beslissende holes juist liet liggen. 

Als er al een partij was waarin Europa niets te vertellen had, dan was dat in de ontmoeting tussen het duo Olesen/McIlroy en Johnson/Fowler. De Deen had duidelijk last van plankenkoorts terwijl de Noord-Ier geen enkele birdie wist te maken op weg naar een 4&2 nederlaag.

Het verlies van Rahm en Rose was pijnlijker en zeker ook onnodiger. Met nog zes holes te spelen stond Europa 2up in deze partij, maar met birdies op dertien, zestien en achttien trok Amerika de partij naar zich toe, al had het daarbij over geluk niets te klagen. Finau maakte birdie op zestien maar deed dat wel via de kadewand, en Rose zag zijn bal tot zijn afgrijzen op achttien over de green het water in lopen.

De vrienden Thomas en Spieth maakten hun partij eveneens pas op achttien af, al had het Amerikaanse duo vrijwel de hele dag het beste van het spel. Ze waren 3up na zeven, zagen Europa na dertien weer naast zich, maar gaven het na een birdie van Thomas op vijftien niet meer uit handen.

Met 3-0 voor Team USA zag het er slecht uit voor Europa en kregen de Amerikanen de soms wel erg onsportieve Europese fans (juichen voor in de bunker geslagen ballen...hoe fanatiek ook, dat hóórt gewoon niet...) stil. Het was dat Tommy Fleetwood aan het eind van de ronde op de greens de geest kreeg en daarmee de basis legde voor het eerste punt voor de thuisspelende ploeg.

Na tien holes stonden de Europeanen nog 2down, om na zestien holes op 2up te komen tegen Reed en Woods. Eerst was het Molinari die twee birdies maakte, daarna holede de Engelsman twee lange putts voor birdie en maakte de Italiaan het met een lange birdieputt op zeventien af voor het eerste en enige punt van Team Europe.

Een ding is duidelijk: in de middag moet het beter voor Team Europe maar met twee punten achterstand is de schade te overzien.

Scores en leaderboard

Tour
  • Getty Images