Manassero op de wip

Het Italiaanse talent is nog niet zeker van het behoud van zijn tourkaart.

Manassero

Matteo Manassero won in mei 2013 op Wentworth het BMW PGA Championship. Die zege leverde hem een cheque ter waarde van bijna acht ton op plus een startbewijs voor de Europese Tour geldig tot en met het seizoen 2018.

De nu 25-jarige inwoner van Verona staat aan de vooravond van het Valderrama Masters, het laatste reguliere toernooi van het seizoen 2018, 118de op de Order of Merit. Officieel behouden de beste 110 hun kaart, maar omdat er wat namen van spelers mogen worden weggestreept (geen volwaardig lid of te weinig toernooien gespeeld) wordt de streep deze week onder nummer 116 getrokken.

Matteo Manassero heeft met 307.594 euro aan prijzengeld minder dan 1.400 euro achterstand op de huidige nummer 116, de eveneens tobbende David Horsey, die 308.987 euro mocht bijschrijven op zijn bankrekening.

De Engelsman doet eveneens mee op Valderrama, net als nagenoeg alle spelers die in de gevarenzone verblijven.

Maar je kunt je bijna niet voorstellen dat een talentvolle speler als Matteo Manassero zo diep in de sportieve problemen zit.

In 2009 won hij op zestienjarige leeftijd het Brits Amateur. In The Open op Turnberry van datzelfde jaar eindigde de jongeman als dertiende.

Manassero won vier keer op het hoogste niveau: het Castello Masters (2010), het Maleisisch Open (2011), het Singapore Open (2012) en het al genoemde BMW PGA Championship van 2013. Hij was toen net een maand 20.

De golfwereld lag aan zijn voeten. Meedoen aan de Ryder Cup, het winnen van Majors – het was allemaal een kwestie van tijd.

Om nog beter te gaan presteren, wilde Manassero vooral verder gaan slaan. Maar dat pakte niet goed uit. Tegenvallende resultaten zorgden ervoor dat de Italiaan met steeds minder vertrouwen de baan in ging – de beruchte negatieve spiraal.

In 2013 eindigde Matteo Manassero nog als elfde op de Order of Merit. Daarna eindigde hij als 60ste, 167ste, 73ste en 114de. In feite maakte de positie op de jaarranglijst niets uit vanwege die exemption. Maar die loopt zoals gezegd deze week af.

In het seizoen 2018 speelde Manassero 25 toernooien. Hij haalde veertien cuts en zijn beste resultaten waren twintigste plaatsen in China en op Sicilië. In de laatste negen toernooien miste hij bovendien zeven cuts, maar de 22ste plaats in het Brits Masters van vorige week leverde hem ruim 35 mille op – plus de aansluiting met de spelers in de top-116. Deze week moet het wonderkind van weleer de klus afmaken.

Tour
  • Getty Images