Westwood wint, Luiten 27ste in Zuid-Afrika

Engelsman boekt 24ste zege uit loopbaan

lee westwood

Het was mooi om te zien hoe warm de reacties waren bij de overwinning van Lee Westwood in het Nedbank Golf Challenge. Flightgenoot Ross Fisher gaf zijn landgenoot op de green van de achttiende een welgemeend applaus, achter de tribune wachtte Ryder Cup Captain Thomas Bjorn zijn assistent op, 'verliezer' Sergio Garcia wist niet hoe snel hij Westwood en zijn gelegenheidscaddie (en vriendin...) moest feliciteren, en ook gastheer Gary Player knikte tevreden, al had hij stiekem misschien liever landgenoot Louis Oosthuizen zien winnen.

Westwood ging weliswaar als een van de kanshebbers naar de slotdag, uitgesproken favoriet was hij ook weer niet. Sergio Garcia voerde het veld aan met -10 en had een gezonde marge van twee slagen ten opzichte van thuisfavoriet Oosthuizen en drie slagen ten opzichte van een groep met onder meer Westwood.

Waar Garcia het spel op de laatste dag maar moeizaam op de wagen kreeg, speelde Westwood zijn beste ronde van de week. Een vroege eagle zette de toon en de vijf birdies die hij verder maakte in zijn foutloze deden de rest. 

Met een slotronde in 64 slagen (-8) en een toernooitotaal van vijftien onder par was de zege voor de man uit Worksop.

'Een eerste zege in vier jaar, dat is heel mooi... je weet nooit of je ooit nog gaat winnen', kon de routinier nog net uitbrengen toen hij na afloop van de wedstrijd een eerste reactie moest geven voor hij de tranen de vrije loop liet en de reporter van dienst hem maar even met rust liet.

Later, bij de officiele ceremonie zaten de emoties nog altijd hoog bij een van de beste spelers van het circuit ooit, al heerste nu de lach en de tevredenheid.

'Ik ben gek op deze baan, ik voel me hier thuis. Ik zag de lijnen vandaag, voelde me goed en had vertrouwen. Mooi dat ik win met Helen op de tas. Het is de tweede keer dat ze mijn caddie is en ik heb een zege geboekt en een play-off gespeeld...niet onaardig...'

Joost Luiten tekende ook de laatste dag voor een redelijk kleurloze ronde. Vier birdies en drie bogeys - voor het eerst deze week maakte Luiten geen dubbel - bezorgden hem een slotronde in 71 slagen (-1) en met level par voor de week eindigde hij op de gedeeld 27ste plaats in Zuid-Afrika, waardoor hij volgende week ook mee mag doen aan het slottoernooi in Dubai.

Einduitslag

Tour
  • Getty Images