Interview: Van Dam's 2018

Er mogen dit jaar geen winterviews zijn, voor de Nederlandse nummers 1 moesten we tijd maken. Vandaag: Anne van Dam.
anne van dam

Twee overwinningen, een tweede plaats in de eindrangschikking van de Order of Merit, voor het eerst ruim in de top-100 van de wereld en een kaart voor de LPGA van 2019. Anne van Dam kan niet anders dan tevreden zijn over het voorbije jaar.

'Wat mij betreft heeft het jaar zeker wel twee gezichten', zegt VanDam echter resoluut. 'Als ik het in rapportcijfers zou moeten zetten dan krijgt de tweede seizoenshelft een negen maar het eerste half jaar niet meer dan een zesje. Het was niet dat het slecht was aan het begin, maar het was zeker ook niet wat ik in gedachten had.'

Je zou het bijna vergeten met de recente Europese successen vers op het netvlies, maar Van Dam begon het seizoen met als doel in Amerika via de Symetra Tour haar kaart voor de LPGA veilig te stellen, nadat ze er eind niet in geslaagd was zich via Qualifying School voor het hoogste niveau te plaatsen. De kennismaking met de tweede Amerikaanse divisie verliep allerminst naar wens. In negen optredens verdiende ze net zesduizend dollar, eindigde ze twee keer bij de beste tien, maar miste ze ook vier keer de cut.

In Europa ging het beter dan in Amerika.

'Het was zwaar op de Symetra Tour', geeft de 23-jarige Arnhemse toe. 'Niet zozeer het in Amerika zijn, maar als je Majors hebt gespeeld, gewonnen hebt op de LET, dan is de Symetra niet een, maar wel twee stappen terug. Daar hebt ik het moeilijk mee gehad. Zeker aan het begin moest ik wennen. De banen, de mensen, de manier van doen. In Europa had ik mijn draai wel gevonden, daar was alles weer anders. Daarbij reisde ik regelmatig op en neer naar Europa voor een paar toernooien van de LET en die lange vluchten en grote tijdverschillen waren pittig. Misschien kan je zeggen dat je meer voor een circuit moet kiezen, maar ik heb ook heel bewust wat toernooien van de LET gespeeld. En achter die keuze sta ik nog steeds.'

De matige klassering op de ranking van de Symetra Tour maakte dat Van Dam zich vanaf het eind van de zomer vol op de Ladies European Tour en Qualifying School besloot te richten. Op de Order of Merit stond ze er na een derde en een vierde plaats al heel goed voor, maar Van Dam realiseerde zich dat een nog hogere klassering haar in de aanloop naar de Solheim Cup van2019 goed van pas zou kunnen komen. 'Hoe hoger ik op de Order of Merit eindig, hoe beter mijn papieren voor volgend jaar zijn. Als ik blijf staan waar ik nu sta ben ik sowieso binnen in twee Majors, als ik nog wat hoger eindig misschien zelfs wel in vier. Dat telt', zei ze daar begin september nog over.

De keuze pakte meer dan goed uit. Niet alleen omdat ze dankzij haar tweede plaats op de Order of Merit nu waarschijnlijk kan starten in alle Majors haar palmares kreeg ook een veel mooier aanzien dankzij twee opeenvolgende zeges in Spanje.

Na het Estrella Damm Open was het in het Costa del Sol Open opnieuw raak.

'In het Estrella Damm speelde ik zó goed. Alles klopte, elke slag was raak, dat was een heel mooi gevoel. Een paar weken later in het Andalucia Costa del Sol Open moest ik er harder voor werken, maar dat maakt het niet minder mooi, misschien wel het tegendeel zelfs. We hebben heel hard gewerkt de afgelopen periode en ik kan daar in de baan steeds meer op rekenen. Mijn drives waren altijd al goed, maar nu worden mijn ijzers ook steeds beter. De slechte ballen worden steeds beter.'

Tussen de twee zeges in Spanje haalde Van Dam ook nog eens haar kaart voor de LPGA. Het was een dubbeltje op zijn kant of ze wel mee mocht doen in Final Stage, maar eenmaal daar sloeg ze onbarmhartig toe.

'Ik dacht eerlijk gezegd dat ik in Second Stage net een slag teveel had gebruikt om door te mogen naar de finale maar al snel hoorde ik dat ik wel door was omdat ze het veld op gingen vullen. Toen had ik wel meteen zoiets van 'En nou ga ik die kaart pakken ook'. Als het zó weinig scheelt of je door mag, dan moet je er ook maar volop van profiteren toch?', lacht Van Dam.

Twee zeges, een kaart voor de LPGA, in uitstekende positie om een plaats in het Europese Solheim Cup af te dwingen; Van Dam heeft alle reden tevreden terug te kijken op 2018.

Door haar ranking van 2018 mag Van Dam in 2019 waarschijnlijk alle Majors spelen.

'Wat wel mooi was, ik speelde de laatste twee dagen in Spanje samen met de captain van Europa (Catriona Matthew, red). Tijdens de wedstrijd hadden we het er verder niet over, maar een dag later kreeg ik een heel mooi appje van haar. Dat ze onder de indruk was van mijn spel, hoe ik de sport benader, wat ik er allemaal voor doe. Wat ik zeg, we zijn de afgelopen anderhalf jaar hard bezig geweest en dat betaalt zich steeds meer uit. Ik ben van plan volgend jaar in Amerika mijn coach ook weer vaker te gaan zien – dat kan gelukkig ook omdat hij meer speelsters daar heeft – en hoop me verder te blijven ontwikkelen. Het zijn geen grote stappen die we moeten zetten, maar alles kan altijd weer een beetje beter. Altijd'.

Laatste nieuws