Deze Week: Woestijn nog steeds centraal

Voor het eerst in de historie doet de Europese Tour Saoedi-Arabie aan ... Feest vieren in Phoenix ... Amateurs naar Portugal … Pro Golf Tour twee maanden in Marokko
Phoenix

Europese Tour

Toernooi: Saoudi International
Data: 31 januari - 3 februari 2019
Baan: Royal Greens Golf & Countryclub, King Abdullah Economic City, Saoedi-Arabie
Lengte: 6.408 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 3.500.000
Punten voor Race to Dubai: 4.250
Mooie namen: Justin Rose, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Henrik Stenson, Lee Westwood, Ian Poulter en Ernie Els
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar in 2018: Nieuw toernooi
Laatste winnaars: Niet van van toepassing
Laatste vijf deelnames Luiten: Niet van toepassing
Beste ronde Luiten: Niet van toepassing
Beste resultaat Nederlander: Niet van toepassing
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 9.00-11.00 uur en van 12.30-15.30 uur. Zaterdag en zondag van 10.30-15.00 uur.
Bijzonderheden: Royal Greens, even ten noorden van Djedda, is nog maar net klaar en eerlijk is eerlijk: het ziet er allemaal netjes uit. Maar hoe goed de baan aan de Rode Zee al dan niet is, moet de komende dagen duidelijk worden.
Hier kun je in ieder geval alvast een plattegrond downloaden

Het prijzengeld is redelijk, maar als je het lijstje met grote namen bekijkt, dan is het overduidelijk dat de organisatoren een grote beurs hebben en dat er een vermogen aan startgeld is betaald. Naar verluidt zou het om vier miljoen euro gaan.

Er doen twaalf spelers uit de top-50 van de wereldranglijst mee. Dat is inclusief de nummers 1 (Rose), Koepka (2), Johnson (3) en DeChambeau (5).

Met dit nieuwe toernooi ronden we de eerste Desert Swing van het seizoen 2019 af. Eind februari komt de Europese Tour terug naar het Midden-OOsten voor het Oman Open en het Qatar Masters.

En dan nog dit (I): Joost Luiten behaalde twee van zijn zes zeges op de Europese Tour op een baan die hij nog niet kende: het Iskandar Johor Open en het Oman Open.
En dan nog dit (II): Luiten speelt de eerste twee dagen met Ross Fisher en Justin Harding. De Zuid-Afrikaan behaalde vorige week - als invite - een top-10 plaats in Dubai en mocht op basis van dat resultaat doorreizen naar Het Saudi International. De drie slaan donderdag om 5.35 uur onze tijd af en vrijdag om 10.05 uur.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 5.20 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Waste Management Phoenix Open
Data: 31 januari - 3 februari 2019
Baan: TPC Scottsdale, Stadium Course, Scottsdale, Arizona (VS)
Lengte: 6.639 meter
Par: 71 (plattegrond)
Prijzengeld: $ 7.100.000
Mooie namen: Rickie Fowler, Jon Rahm, Tony Finau, Justin Thomas, Phil Mickelson, Bubba Watson, Xander Schauffele, Matt Kuchar, Hideki Matsuyama, Alex Noren, Tyrrell Hatton en Martin Kaymer
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Gary Woodland (VS)
Laatste winnaars: 2018 - Gary Woodland (VS), 2017 - Hideki Matsuyama (Jap), 2016 - Hideki Matsuyama (Jap), 2015 - Brooks Koepka (VS), 2014 - Kevin Stadler (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-1.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur. Zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: The Greatest Show on Grass is de andere naam van het Phoenix Open, dat al in 1932 voor het eerst werd gespeeld.

Sinds de verhuizing in 1987 naar de baan van TPC Scottsdale is het kampioenschap groter en groter geworden. Vorig jaar passeerden niet minder dan 719.179 toeschouwers de kassa's. Daarmee werd het uit 2017 stammende record (655.434 fans) flink verbeterd.

Niet de zondag, maar de zaterdag is steevast de drukste dag. Vorig jaar werd de derde ronde door bijna 217 duizend liefhebbers bezocht, maar de laatste ronde trok iets meer dan 64 duizend toeschouwers. Dat heeft alles te maken met de Super Bowl, die altijd dertig minuten na de laatste putt begint.

Veel aandacht gaat uit naar de par-3 zestiende, die omringd wordt door een heus stadionnetje (foto boven) dat al voorbeeld heeft gediend voor - tijdens het KLM Open - de veertiende van The Dutch.

En dan nog dit: Wie wil winnen, moet laag gaan. Drie spelers hebben al keer een 60 laten noteren. Phil Mickelson deed dat in zowel 2005 als 2013. Het toernooirecord staat met 256 op naam van - jawel - Phil Mickelson (2013) en Mark Calcavecchia (2001).
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Met belangstelling zullen Nederlandse golfliefhebbers de avonturen van Anne van Dam gaan volgen. Na Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon hebben we een nieuwe goede speelster op het Amerikaanse circuit.
Het seizoen 2019 bestaat uit 33 toernooien - en de Solheim Cup.
Het eerstvolgende toernooi is het ISPS Handa Vic Open, dat van 7 -10 februari in Australie wordt gespeeld. Van Dam stond lang op de reservelijst, maar weet nu dat ze spelen kan.
Kalender 2019


Ladies European Tour

Het seizoen 2019 wordt volgende maand voortgezet in Australië. Van 21 – 24 februari staat de Australian Ladies Classic op het programma. Van 1 – 3 maart wordt de Canberra Classic gespeeld.
Kalender 2019


Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begon eind maart. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog hult het hoofdkantoor van de Challenge Tour zich in stilzwijgen.


Pro Golf Tour

Na twee toernooien in Egypte is verhuist men naar Marokko. Van 3 tot en met 5 februari staat bij Casablanca het Open Prestigia op het programma. Daarna volgen in het Noord-Afrikaanse land nog zeven toernooien.
Meer informatie en vanaf zondag scoring via website Pro Golf Tour

Alps Tour

Ook deze Europese tweede divisie begint het jaar in Egypte, op de baan van Sokhna. De openingswedstrijd wordt van 19 – 21 februari gespeeld.
Overzicht seizoen 2019


Amateurs Internationaal

Van 30 januari – 2 februari wordt het Portugees Amateur voor dames gespeeld.
Romy Meekers, Zhen Bontan, Lauren Holmey en Danielle Modder worden door de NGF afgevaardigd – met Niels Kraaij als coach – en zoals vooralsnog bekend gaan Mayka Hoogeboon en Anouk Sohier op eigen gelegenheid naar het Montado Golf Resort.
Meer informatie en scoring via website Portugese golffederatie


NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Volledige kalender 2019 (PDF)

Laatste nieuws