Spaans Amateur prooi voor Kouwenaar

Nederlandse amateur in fraai rijtje winnaars
koen kouwenaar

José Mariá Olázabal. Darren Clarke. Sergio Garcia en Danny Willett staan met hun naam op de beker van de Copa S.M. El Rey, zoals het Spaans Amateur officieel heet.

Namens Nederland stonden Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Jeroen Krietemeijer en Joost Luiten al op de lijst met winnaars en na vandaag komt daar een nieuwe naam bij. Koen Kouwenaar versloeg in een lang schijnbaar eenzijdige finale de Engelsman Callum Farr.

Na twee dagen strokeplay was oranje goed vertegenwoordigd in het matchplay restant van het toernooi. Van de 32 spelers die door mochten naar de man tegen man gevechten kwamen er maar liefst vier uit Nederland: Jerry Ji, Bob Geurts, Nordin van Tilburg en dus Kouwenaar.

De eerste knock-out ronde betekende het einde voor de ambities van Nordin van Tilburg die onderuit ging tegen latere finalist Callum Farr, maar de andere drie landgenoten bleven lang in het toernooi en het was dat ze alledrie aan dezelfde kant van het schema zaten, anders was een Nederlandse finale goed mogelijk geweest.

In de kwartfinale én de halve finale stond twee landgenoten tegenover elkaar. De kwartfinale tussen Ji en Kouwenaar werd met 3/2 gewonnen door de speler van The Dutch Futures, terwijl in een van de andere kwartfinales Bob Geurts afrekende met een Spaanse tegenstrever (1up).

In de halve finale stond er derhalve weer een Nederland-Nederland op het affiche en opnieuw was Kouwenaar de beste in dit onderlinge treffen: met 2/1 bond hij landgenoot Geurts aan de zegekar.

In de finale op zondag liet de 21-jarige Brabander zijn Engelse tegenstander lang weinig illusies. De eerste hole werd nog gehalved, maar daarna was het Kouwenaar die het spel dicteerde. Na achttien holes stond hij al maar liefst 5up en kort na het begin van de tweede ronde stond het zelfs even 6up maar door een mooie birdie op de 23ste hole kwam de Engelsman weer iets dichterbij.

Ook hole 26 ging naar Farr waardoor de voorsprong met nog tien holes te gaan terugging naar 4up. Hole 27 tot en met 31 werden gehalved waardoor Kouwenaar op de 32ste hole een eerste putt voor de zege kreeg. Alhoewel hij deze net voorbij de hole sloeg, kwam de stand in de wedstrijd daarmee wel op dormie 4up. 

De par-5 33ste werd daarmee een alles of niets hole voor de Engelsman. Terwijl Kouwenaar besloot op te leggen sloeg de Engelsman zijn bal over de green en in het water, volgens verslaggever ter plaatse Dario Antonisse. De hole ging uiteindelijk toch naar de Engelsman omdat Kouwenaar niet koelbloedig genoeg bleef op de green, hij zijn eerste putt ruim voorbij de hole sloeg en ook de putt terug miste. 

3up met nog drie te gaan. Ook hole 16 ging verloren voor de Nederlander na (opnieuw) een gemiste korte putt: 2up met nog twee te gaan. Ook de par-3 zeventiende zag er aanvankelijk niet goed uit. Kouwenaar miste de green maar kwam goed genoeg uit de bunker om de druk op de Engelsman maximaal op te voeren. Farr miste de parputt waarmee de zege voor Kouwenaar was.

Kouwenaar met de beker. (Foto: Dario Antonisse)

Einduitslag

Bij de vrouwen verliep het toernooi minder voorspoedig. Anouk Sohier en Romy Meekers plaatsten zich nog wel voor het matchplaygedeelte van het toernooi maar na één (Sohier) en twee (Meekers) rondes waren alle oranjevrouwen klaar in Spanje.

Einduitslag

Einduitslag

Laatste nieuws