Deze Week: Masters, Masters, Masters

Het eerste Major van het seizoen slokt nagenoeg alle aandacht op … Topamateurs spelen Copa Sotogrande … Hoofdklasse is toe aan Week 4 … Pro Golf Tour nog steeds in Marokko

Augusta National

Majors

Toernooi: The Masters

Data: 11 – 14 april 2019

Baan: Augusta National Golfclub, Augusta, Georgia (VS)

Lengte: 6.835 meter

Par: 72

Prijzengeld: Wordt pas gedurende het kampioenschap bekendgemaakt. Bedroeg in 2018 elf miljoen dollar

Punten voor de Europese jaarranglijst: 10.000

Mooie namen: Het eerste Major van het seizoen en dus is iedereen die er toe doet aanwezig. In totaal verschijnen er 87 spelers aan de start.

Nederlanders: Niemand

Winnaar 2018: Patrick Reed (VS)

Laatste winnaars: 2018 – Patrick Reed (VS), 2017 – Sergio Garcia (Spa), 2016 – Danny Willett (Eng), 2015 – Jordan Spieth (VS), 2014 – Bubba Watson (VS)

Beste resultaat Nederlander: Van de vier Nederlanders die The Masters speelden, haalde alleen Joost Luiten de cut. In 2014 werd hij gedeeld 26ste. Wél met de beste laatste ronde: 67 slagen. Dat leverde Luiten een fraaie kristallen trofee op.

Televisie: Woensdag 10 april, Ziggo Sport Golf, 21.00 – 23.00 uur, Par-3 Contest

Donderdag 11 en vrijdag 12 april, Ziggo Sport Golf, 15.15-21.00 uur Featured Groups en van 21.00-1.30 uur Verslag Dag 1 en 2. Ziggo Sport Extra, 16.45-24.00 uur Amen Corner Live

Zaterdag 13 april, Ziggo Sport Golf, 16.15-21.00 uur Featured Groups en van 21.00-1.00 uur Verslag Dag 3 (ook op BBC2). Ziggo Sport Extra, 17.45-24.00 uur Amen Corner Live

Zondag 14 april, Ziggo Sport Golf, 16.15-20.00 uur Featured Groups. 20.00-1.00 uur Verslag Dag 4 (ook op BBC2). Ziggo Sport Extra, 17.45-24.00 uur Amen Corner Live

Bijzonderheden: Vanaf dit seizoen hebben we tot en met juli elke maand een Major en traditioneel vormt The Masters het begin van de reeks.

Het is 85 jaar geleden dat er van 22 – 25 maart 72 spelers meededen aan het Augusta National Invitation Tournament.

Horton Smith holede een putt van zes meter op zeventien – nu de achtste hole – om met een totaal van 284 (-4) te winnen. Hij kreeg geen Green Jacket, want die prijs werd pas in 1949 ingevoerd. De leden dragen de blazer overigens vanaf 1937.

In de loop der jaren is de baan keer op keer veranderd. Soms waren de aanpassingen klein, soms groot – zeker nadat Tiger Woods in 1997 met een straatlengte verschil won.

Vergeleken met ’97 is Augusta National vijfhonderd meter langer geworden. Dit jaar zijn er ruim 35 harde meters bijgekomen omdat de tee van de toch al niet gemakkelijke vijfde naar achteren is verlegd. Augusta had grond gekocht – iets dat steeds maar weer gebeurt – en dat gaf de hoge heren de kans om opnieuw eens uit te pakken.

Dit jaar komen er 87 spelers aan de start. Zondag kwam er een bij: de Canadees Corey Connors die in San Antonio het Texas Open won. 

Europa is met 23 spelers goed vertegenwoordigd, al mag er van senioren als Sandy Lyle en Ian Woosnam niet veel worden verwacht.

Een van de grote vragen is wat Jordan Spieth mag worden verwacht. De jonge Texaan heeft een prachtig track record voor The Masters: 2-W-2-11-3. In twintig ronden op Augusta National is Spieth 39 onder par.

Jordan Spieth heeft echter sinds The Open van 2017 niet meer gewonnen. Zijn laatste top-10 finish in een strokeplaytoernooi dateert van datzelfde Open van vorig jaar.

Maar het lijkt wel of Spieth een ander mens als hij de azalea’s ziet. Wordt interessant.

En Tiger? En Phil?

Is dit een van hun laatste kansen om de vijfde of vierde Groene Blazer aan te trekken? En hoe gaat Rory McIlroy het doen? Hij kan zondag de zesde speler in de historie worden die de Career Grand Slam wint. Maar Rory en Augusta… Het lijkt wel of er steeds iets verkeerd gaat.

En dan nog dit (I): De weersverwachting voor deze week is nogal wisselend. De laatste keer dat er meteorologische pauzes waren? Dat was in 2008, toen het spel op zaterdag van 13.00-13.45 uur vanwege onweer werd stilgelegd.



En dan nog dit (II): Het is deze week 25 jaar geleden dat José Maria Olazabal zijn eerste overwinning op Augusta behaalde. Vijf jaar later herhaalde de Spanjaard deze prestatie.



En dan nog dit (III): De cut in The Masters? De beste vijftig spelers plus ties na 36 holes iedereen die op tien slagen of minder van de leiding is verwijderd.



En dan nog dit (IV): Jack Nicklaus is de recordhouder als het om het aantal birdies gaat. De zesvoudige winnaar liet er in de loop der jaren (45 Masters) 506 noteren. De ogenschijnlijk van der aardbodem verdwenen Anthony Kim maakte de meeste birdies in één ronde. Hij kwam in 2009 op dag twee niet minder tot elf stuks.



En dan nog dit (V): De meeste aces werden gemaakt op zestien (twintig) en de minste op vier (één en die kwam in 1992 op naam van de Texaan Jeff Sluman).

Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website van The Masters





Europese Tour

Ook deze week en ook volgende week geen toernooi voor de ‘gewone’ leden van het circuit. De eerstvolgende krachtmeting is de Trophée Hassan II die van 25 – 28 april, op het Marokkaanse Royal Dar Es Salam. Joost Luiten heeft dit met 2,5 miljoen dollar gedoteerde toernooi in zijn schema opgenomen.

Meer informatie





PGA Tour

Volgende week trekt de Tour door naar South Carolina voor de RBC Heritage, die van 18 – 21 april op de baan van Harbour Town wordt gespeeld. Titelverdediger is de Japanner Satoshi Kodaira.

Meer informatie





LPGA Tour

Een weekje rust en dan (17 – 20 april) astaat het Lotte Championship op het programma. Dit met twee miljoen dollar gedoteerde toernooi wordt gespeeld in de staat Hawaii.

Meer informatie



Ladies European Tour

Het duurt nog twee weken eer het volgende toernooi wordt gespeeld. Van 25 – 28 april staat in Marokko de Lalla Meryem Cup op het programma. De Blauwe Baan van Royal Dar Es Salam is gastheer voor het met liefst 450 duizend euro gedoteerde kampioenschap.

Meer informatie



Challenge Tour



Van 25 – 28 april start de eerste divisie van de Europese Tour in Turkije.

Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen.

Meer informatie



Symetra Tour

Van 26 – 28 april staat in de staat Arkansas de met 150 duizend dollar gedoteerde Murphy USA El Dorado Shootout op het programma.

Meer informatie



Pro Golf Tour

Het Michlifen Golf & Resort in Marokko is van 9 – 11 april gastheer van het Michlifen Open. Er zit even ten zuiden van Fez 40 duizend euro in de prijzenpot.

Meer informatie en vanaf dinsdag scoring



Alps Tour

Na een reeks toernooien in het noorden van Afrika waagt dit circuit volgende week de sprong naar Italie. Daar wordt van 17 – 19 april bij Pescara het Abruzzo Open Dailies Total gespeeld. Dit met 40 duizend euro gedoteerde 54-holes toernooi werd in 2018 gewonnen door Guido Migliozzi. Deze jonge Italiaanse spelers was onlangs de beste in het Open van Kenia, een wedstrijd van de Europese Tour. Het kan soms snel gaan.

Meer informatie





NGF Internationaal

De Copa RCG Sotogrande wordt van 10 – 13 april gespeeld en dit internationale 72-holes kampioenschap is een van de mooiste van het seizoen.

In het zuiden van Spanje komen namens ons land Romy Meekers, Zhen Bontan, Lauren Holmey, Jerry Ji, Kiet van der Weele, Dario Antonisse en Koen Kouwenaar in actie.

Meer informatie en vanaf woensdag scoring



NGF Hoofdklasse

Het programma van Week 4, ofwel de wedstriijden van zaterdag 13 april

Dames

Poule 1

(Op Eindhoven) Rosedaelsche-Amelisweerd, Almeerderhout-Noordwijk 2, De Pan-Houtrak



Poule 2

(Op Noordwijk) Princenbosch-Eindhoven 2, Noord Nederland-Wouwse Plantage, Haagsche-De Semslanden



Heren

Poule 1

(Op De Hoge Kleij) De Pan-Princenbosch, Rosendaelsche-De Gelpenberg, Houtrak-Noord Nederlandse



Poule 2

(Op de Goyer) The Duke-Broekpolder, Eindhoven-Grevelingenhout, Noordwijk-Amelisweerd

Programma’s, uitslagen en standen



 

Afslag op
  • Golfsupport.nl