Aftellen naar The Masters (VII): Denkend aan Seve

Severiano Ballesteros werd op 9 april 1957 geboren en hij vierde zijn verjaardag decennialang in de week van The Masters. Soms op een van de oefendagen, soms tijdens het kampioenschap zelf.
Seve

In de tijd dat hij elk jaar naar Augusta afreisde om te trachten spelers te bewegen naar ons Open te komen, had de onvolprezen Robbie van Erven Dorens altijd een cadeautje in zijn koffer.

Voor Seve, want Robbie en hij hadden een uitstekende band met elkaar. Mister Golf was een van de mensen die tijdens Ballesteros’ ziekte welkom waren in zijn huis in Pedrena.

Severiano Ballesteros werd in 1980 de eerste Europese winnaar van The Masters. In de aanloop naar het kampioenschap had hij dag in, dag uit aan zijn draw gewerkt en op het harde, snelle zand van het strand geputt.

De toen 23-jarige Spanjaard won The Masters met vier slagen voorsprong en hij herhaalde dat huzarenstukje in 1983 weer met die marge. Runner-up Ben Crenshaw vergeleek Seve na afloop met een Ferrari en de rest van het veld met een Chevy.

In 1986 had Ballesteros weer een kans op de zege, zeker na een eagle op dertien. Maar op vijftien raakte hij een ijzer-4 te vet, de bal ging het water in en Jack Nicklaus kon mede daardoor zijn zesde Green Jacket aantrekken.

Een jaar later eindigde Ballesteros gelijk met Greg Norman en ene Larry Mize. Laatst genoemde holede op de tweede extra hole een pitch van dertig meter uit. De Spanjaard had trouwens al op de eerste play-off afgehaakt – na een 3-putt vanaf acht meter.

Daarna kwam Ballesteros nooit meer in de buurt van een zege op Augusta. Hij zei zelf vaak dat 1986 daarvoor bepalend was. Dat kostte hem het vertrouwen om goed te presteren in The Masters.

In 1996, het jaar van de ineenstorting van Greg Norman, werd hij 43ste. Nooit speelde hij meer vier ronden op Augusta. In zijn laatste acht Masters miste Ballesteros de cut. In een van die jaren nam David Leadbetter hem even onder zijn hoede en het leek beter te gaan met zijn spel. Maar toen broer en caddie Vicente tegen Seve zei dat die swing niet bij hem paste, te mechanisch was, brak de kampioen prompt met Leadbetter.

Maar het zou unfair zijn om je alleen om de mislukkingen van Severiano Ballesteros te richten. Hij zal altijd een van de tovenaars van Augusta blijven, de man ook van de tip voor goede chips en pitches op de magische baan in Georgia. ‘Let the ball land like a butterfly with sore feet’, zei hij ooit tegen een journalist. Denk daaraan als een speler deze week goed kort spel laat zien. Hij en alle anderen zijn op Augusta niet alleen schatplichtig aan Arnie, Jack en Tiger, maar zeker ook aan Seve.

Deze column is ook te horen in de tweede aflevering van de Golf Podcast.
Jan Kees van der Velden laat daarin elke week zijn licht schijnen op heden en verleden van golf.

Ga hier naar de speciale Masters Golf Podcast

Laatste nieuws