Hoofdklasse Heren - Speelronde 6

Zinderende spanning bij heren
hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

Het blijft tot op de laatste speeldag van de hoofdklasse zinderend spannend bij de mannen. Zeker in de tweede poule, waar nog veel beslissingen op de laatste dag moeten vallen. In de eerste herenpoule gaat het vooral nog om de tweede plek in de kruisfinales. Daar degradeerde De Pan zaterdag naar de eerste klasse.

Die degradatie van De Pan was één van de twee beslissingen in poule H1. De andere was dat de Rosendaelsche nu verzekerd is van een plek in de kruisfinales. De Arnhemse club nam op de course van de Noord Nederlandse de voorlaatste horde door de Hoge Kleij te kloppen (12-6). Dat is een prettige wetenschap voor het team van coach John Boerdonk, dat in het laatste treffen – op zaterdag 11 mei – de kroon op de poule kan zetten door Princenbosch te kloppen.

Tegen Hoge Kleij was het niet voor het eerst dat de Rosendaelsche met een gelijke stand uit de foursomes kwam, maar vervolgens was het ook niet voor het eerst dat dat in de singles keurig werd rechtgetrokken. Kiet van der Weele en Floris Veth brachten in de eerste drie partijen al twee zeges binnen, Jorden Jurriëns voegde een halfje toe. Daarna was het nog even wachten omdat Pieter Bijnen zich voorbij Daan Blom werkte, maar de zeges van Ché de Bake en Florian de Roos waren ruim voldoende om de winst te pakken.

Overtuigend

Princenbosch deed wat het moest doen tegen de al veilige debutant Gelpenberg. Na de foursomes prijkte er voor de Brabanders een 4-2 voorsprong op het bord, die in de singles wel heel overtuigend werd uitgebouwd. Voor het eerst moest Gelpenberg álle singles inleveren en dat leverde een dikke 16-2 zege op voor Princenbosch, dat daarmee uitzicht behoudt op de kruisfinales.

Dat laatste geldt ook voor Houtrak, al had de landskampioen alle moeite met het voor een laatste kans op behoud strijdende De Pan. De foursomes leverden een 4-2 voorsprong op, maar daarna was het krap in de singles. Maarten van Mourik haalde meteen de eerste partij binnen voor de Utrechters, waarna Michael Kraaij de punten pakte voor Houtrak. Jelle Zaanen won vervolgens voor De Pan, maar de twee partijen daarna gingen naar Brian Adams en Frank van Hoof, waarmee de winst voor Houtrak binnen was (10-8). Daarmee gaf de club die De Pan vorig jaar de weg naar de kruisfinales versperde nu het laatste zetje naar de eerste klasse.

Topper

De Goyer is in de nadere poule nu zeker van de kruisfinales. De club uit Eemnes zette in een spannende ontmoeting de Eindhovensche opzij. Dat verlies was een tegenvaller voor de Brabanders, maar heeft nog geen fatale gevolgen. Op Amelisweerd werden in de topper alle drie de foursomes gedeeld, waardoor de strijd in de singles nog helemaal open lag. De Eindhovensche nam daarna zelfs het voortouw omdat Dane Cvetkovic erin slaagde Seve Prins te verslaan (3&2). Daarna kantelde de match echter in het voordeel van de Goyer. Zeges van Martijn Horters, Zeger de Graaf en Julien Mager plus een puntje van Kevin Echteld brachten zeven punten binnen, en daarmee ook de zo belangrijke winst (10-8).

De Noordwijkse mag nog een sprankje hoop koesteren na de zege tegen The Duke (10-8). Mocht de Eindhovensche de laatste wedstrijd niet winnen van Broekpolder, dan heeft de Noordwijkse nog een kans.

Tegen The Duke was het 3-3 na de foursomes, maar in de singles had Noordwijkse de overhand. Aydan Verdonk haalde nog een punt binnen, waarna Robbert van Helden er meteen twee toevoegde door Caspar Kipp te verslaan. Martijn Broeren bracht de Brabanders zelfs weer langszij, maar na zeges van Martijn Veldman en Nick Slobbe was het pleit beslecht.

Ook in de partij tussen Grevelingenhout en Broekpolder een gelijke stand na de foursomes. Na zeges van Bas Post en Brayan Schrage was er nog steeds evenwicht, maar de patstelling werd doorbroken door Zino Meesen, Ivar Leijden en Rutger Wessels, die vijf punten binnenbrachten. Met nog een puntje van Max Meuwse leverde dat een 11-7 zege op.

Broekpolder moet over twee weken nog vol aan de bak om zich te handhaven. The Duke treft op de laatste speeldag namelijk het al gedegradeerde Amelisweerd, waardoor de kans groot is dat het team uit Vlaardingen zelf een punt moet pakken van de Eindhovensche om ook volgend jaar in de hoofdklasse uit te komen.

Laatste nieuws