Antonisse en Bontan pakken titels NK Strokeplay

Noordwijkse bijt drie dagen van zich af

nk strokeplay

Zo ongeveer alle seizoenen kwamen voorbij de afgelopen drie dagen op de Noordwijkse, waar Nederlands beste amateurs de strijd met elkaar aanbonden om de nationale titels strokeplay. De wedstrijd begon donderdag fris en met lichte regen, in de loop van de donderdag, en ook de hele vrijdag, joeg de wind over de baan. De derde en laatste speeldag werd gespeeld onder zomerse omstandigheden, met - voor Noordwijkse begrippen - nagenoeg geen wind.

Het was aan de scores nauwelijks af te zien. Zo brachten de koplopers na 36 holes een 78 (Markovits) en een 80 (Sohier) binnen, waarmee ze de deur wagenwijd openzetten voor een handvol spelers. 

Bij de dames stonden zes speelsters binnen zes slagen van elkaar voor het ingaan van de laatste ronde, en op de grillige duinbaan kon ieder van hen zich nog tot kampioen kronen met Zhen Bontan op pole-position voor het ingaan van de vierde omloop.

'Ik wist niet wat de stand was na de ochtendsessie en wilde dat niet weten ook. Ik heb geen enkele invloed op wat de anderen doen, alleen op wat ik zelf doe dus ik hoef dat ook niet te weten. Nee, ik dacht vanochtend eigenlijk niet dat ik nog kans had om te winnen, maar je weet tegelijkertijd ook dat bij golf alles kan gebeuren.'

'Ik ben zeker trots op deze overwinning. Na de eerste dag waarop ik een tachtig maak met ontzettend veel beginnersfouten dacht ik wel dat het voorbij was ja. Dat ik de rest van de week ben blijven knokken met de zege als resultaat is zeker mooi', aldus Bontan die op de slotdag twee keer een zeventig maakte en daardoor met +7 alsnog een ruime overwinning boekte.

Ook bij de heren was de wedstrijd weer volledig open na de derde ronde. Markovits ga zijn ruime voorsprong zomaar weg, waardoor Kouwenaar als koploper naar de laatste ronde ging.

De speler van Best kwam de laatste ronde geen moment meer in zijn spel en bezegelde zijn eigen lot al snel met een dubbele bogey op de par-5 tweede. Ook Dario Antonisse begon moeizaam met drie vroege bogeys, maar waar de birdies bij Kouwenaar uitbleven, wist de speler van de Haagsche de hole wel te vinden. 

Naarmate de slotronde vorderde werd het steeds spannender en met een paar holes te spelen stonden drie man op twee onder par, een score die ook op de tee van achttien nog op de borden stond.

Markovits viel als eerste af, met een bogey op de slothole, Kouwenaar leek zichzelf uit te schakelen door helemaal achterop de green te liggen met zijn aproach, maar redde zich knap met een tweeputt, waarna Antonisse een putt had voor de zege, maar deze miste.

Play-off.

Al op de eerste extra hole trok de speler van de Haagsche de wedstrijd naar zich toe met een aproach tot op nauwelijks dertig centimeter.

'Dat was een hele mooie bal om mee te eindigen', glunderde de kersverse kampioen direct na het verlaten van de laatste green en vlak voor hij door de dopingcontrole werd opgevangen. 'Het was een hele spannende middag waarbij het spel alle kanten op ging, echt, zo spannend zie je het op tv zelden. Ik wist dat ik niets moest forceren en gewoon mijn ding moest blijven doen. Helemaal toen we op de laatste paar holes gelijk stonden, toen was het een kwestie van wie de langste adem en het meeste geduld had.'

'Dit is echt een heel gave overwinning, eentje die ik aan het begin van het jaar op mijn lijstje had staan. Deze winnen en het KLM Open mogen spelen. Dat ik dat nu allebei voor elkaar heb is heel gaaf.'

Einduitslag

Ook zonder wind bleek de Noordwijkse een geduchte tegenstander.