Deze Week: Laatste test voor Luiten

Joost toch in Schots Open ... Veel Nederlanders naar Frankrijk ... ELTK's voor topamateurs ... Pro Golf Tour op Broekpolder

Renaissance Golfclub

Europese Tour

Toernooi: Aberdeen Investments Schots Open

Data: 11 – 14 juli 2019

Baan: The Renaissance Club, North Berwick (Sch)

Lengte: 6.526 meter

Par: 71

Prijzengeld: $ 7.000.000

Punten Race to Dubai: 7.000

Mooie namen: Rory McIlroy, Justin Thomas, Matt Kuchar, Rickie Fowler, Matt Wallace, Henrik Stenson, Matthew Fitzpatrick, Kevin Kisner en Ian Poulter

Nederlanders: Joost Luiten

Laatste vijf toernooien: Luiten: 8 - 64 - mc - 20 - mc

Schots Open en Joost Luiten: hij deed vier keer eerder mee aan dit kampioenschap. Zijn beste prestatie: een vierde plaats in 2015 op Gullane. De laatste twee edities speelde Luiten niet. Vorig jaar was de polsblessure de oorzaak van zijn afwezigheid.

Winnaar in 2018: Brandon Stone (Z-A)

Laatste winnaars: 2018 - Brandon Stone (Z-A), 2017 - Rafa Cabrera Bello (Spa), 2016 - Alex Noren (Zwe), 2015 - Rickie Fowler (VS), 2014 - Justin Rose (Eng)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-19.30 uur. Zaterdag en zondag van 16.00-21.00 uur. De late tijden in het weekeinde hebben te maken met het feit dat NBC het Open in de VS rechtstreeks uitzendt.

Bijzonderheden: Joost Luiten had zo goed als zeker niet gespeeld, maar door het missen van de cut in Ierland reist hij toch af naar Schotland.

The Renaissance Club (2008) is nieuw in het rijtje banen voor het Schots Open. Het is een jonge buurman van het veel en veel oudere Muirfield (1891) en het eveneens vrij nieuwe Archerfield. Natuurlijk zou het Schots Open best op een klassieke linkscourse kunnen worden gespeeld, maar money talks, nietwaar?

Overigens wordt het Aberdeen Standard Investments Ladies Scottish Open (8 - 11 augustus) ook op deze course gespeeld.

Architect is de Amerikaan Tom Doak, die in eigen land een paar goede linksachtige banen tekende. Op de foto boven zie je de green van de tiende hole.

Met achttien spelers uit de top-50 van de wereldranglijst is het Schots Open sterker bezet dan het Iers Open van vorige week.

Op Lahinch ontbrak Rory McIlroy, maar de Noord-Ier doet wel mee in Schotland. Alles staat voor hem in het teken van The Open van volgende week en McIlroy ziet dit als zijn ideale voorbereiding op het laatste Major van 2019.

En dan nog dit: de beste drie spelers uit de top-10 (not otherwise exempt) krijgen een startbewijs voor The Open. Bij een gelijke stand geeft de positie op de wereldranglijst de doorslag.

Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour



PGA Tour

Toernooi: John Deere Classic

Data: 11 – 14 juli 2019

Baan: TPC Deere Run, Silvis, Illinois (VS)

Lengte: 6.645 meter

Par: 71

Prijzengeld: $ 6.000.000

Mooie namen: Jhonattan Vegas, Pat Perez, Zach Johnson en Matthew Wolff

Nederlanders: Geen

Winnaar in 2018: Michael Kim (VS)

Laatste winnaars: Michael Kim (VS), 2017 - Bryson DeChambeau (VS), 2016 - Ryan Moore (VS), 2015 - Jordan Spieth (VS), 2014 - Brian Harman (VS)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 21.00-24.00 uur

Bijzonderheden: De liefhebbers moeten nog bekomen van het werkelijke adembenemende en sensationale 3M Championship met de totaal onervaren maar zeer talentvolle Thomas Wolff en Collin Morikawa in de hoofdrollen. Zij staan op de deelnemerslijst van de John Deere Classic.

En dan nog dit: de beste speler uit de top-5 van de eindstand die nog niet is geplaatst voor The Open mag direct door naar Royal Portrush.

Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour



LPGA Tour

Toernooi: Marathon Classic presented by Dana

Data: 11 – 14 juli 2019

Baan: Highland Meadows Golfclub, Sylvania, Ohio (VS)

Lengte: 5.989 meter

Par: 71

Prijzengeld: $ 1.750.000

Nederlanders: Geen

Winnares in 2018: Thidapa Suwannapura (Tha)

Laatste winnaressen: 2018 - Thidapa Suwannapura (Tha), 2017 - In-Kyung Kim (Z-K), 2016 - Lydia Ko (N-Z), 2015 - Chella Choi (Z-K), 2014 - Lydia Ko (N-Z)

Televisie: Op woensdag 17 juli zendt Ziggo Sport Golf van 21.30-23.00 uur een ruime samenvatting uit.

Bijzonderheden: Een voor LPGA-begrippen vrij oud toernooi: al in 1990 werd de eerste editie gespeeld. De buitenlandse overheersing van dit circuit komt goed tot uiting de lijst van winnaressen van de laatste jaren: de laatste Amerikaanse kampioene kon in 2008 worden gehuldigd: Paula Creamer.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour



Ladies European Tour

Het is zomer. Mooi weer voor golf, maar de Ladies European Tour ligt stil tot 25 juli. Dat is de dag dat het vierde Major van het jaar start: het Evian Championship. Het vijfde en laatste Major volgt overigens een week later. Het Brits Open wordt van 1 – 4 augustus gespeeld.

Kalender 2019



Challenge Tour

Toernooi: Le Vaudreuil Golf Challenge

Data: 11 – 14 juli 2019

Baan: Golf PGA France du Vaudreuil, Le Vaudreuil, Eure (Fra)

Lengte: 6.297 meter

Par: 71

Prijzengeld: € 210.000

Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel, Lars van Meijel, Max Albertus, Maarten Lafeber en Wil Besseling,

Winnaar in 2018: Richard McEvoy (Eng)

Laatste winnaars: 2018 - Richard McEvoy (Eng), 2017 - Aaron Rai (Eng), 2016 - Alexander Bjork (Zwe), 2015 - Ryan Fox, 2014 - Andrew Johnston (Eng)

Bijzonderheden: Vorig jaar won Richard McEvoy met een score van achttien onder par. Hij reisde door naar Hamburg en aldaar was de Engelsman de beste in het Porsche Europees Open, een wedstrijd van de Europese Tour. Zo vreemd is golf soms.

Opvallend is dat de laatste vijf winnaars van dit Franse toernooi later ook op de Europese Tour zegevierden.

Daan Huizing werd twaalf maanden geleden vierde op de course die even ten zuidoosten van Rouen ligt en hij is ook nu van de partij, net als een mooi aantal landgenoten.

Vanaf donderdag 8.30 uur Live Scoring via website Europese Tour



Asian Tour

Het volgende meetellende kampioenschap – The Open even niet meegeteld – is het Indonesisch Open dat van 29 augustus – 1 september wordt gespeeld.

Kalender 2019





Symetra Tour

Deze week staat de Donald Ross Classic at French Lick op het programma. Van 11 - 13 juli zijn de dames van de eerste divisie in Louisiana.

Meer informatie en Live Scoring via website Symetra Tour



Pro Golf Tour

Van 11 – 13 juli komt deze tweede divisie naar Vlaardingen voor het Broekpolder International Open. Mooie gelegenheid om veel landgenoten aan het werk te zien.

Meer informatie en scoring via de website van de Pro Golf Tour



Alps Tour

Deze tweede divisie van het Europese golf reist van Bretagne naar de Canarische Eilanden voor het Fred Olsen Alps de La Gomera. Van 11 - 13 juli is de Tecina Golf La Gomera de gastheer.

Meer informatie en scoring via de website van de Alps Tour



Amateurs

Van 9 -13 juli doen vier Nederlandse equipes mee aan de Europese Landenteam Kampioenschappen.

De heren zijn afgereisd naar de Ljunghusen Golfclub in Zweden. Er komt een sterk team aan de start, dat in staat moet worden geacht zich in ieder geval voor de kampioenspoule te plaatsen.

Spelers:

Bob Geurts

Dario Antonisse

Jerry Ji

Kiet van der Weele

Koen Kouwenaar

Nordin van Tilburg

Coaches:

Taco Remkes, Hayo Bensdorp

Meer informatie en Live Scoring

Dames

De Is Molas Club op Sardinië vormt het decor van dit kampioenschap.

Speelsters:

Charlotte Roodenburg

Daphne van Son

Noa van Beek

Romy Meekers

Rosanne Boere

Zhen Bontan

Coaches:

Niels Kraaij, Tim Nijenhuis

Meer informatie en Live Scoring

Jongens

De Golf de Chantilly is een 110 jaar oude baan die je goed en statig kunt noemen.

Spelers:

Benjamin Reuter

Bob van der Voort

Nevill Ruiter

Nick Slobbe

Ricardo Veldman

Rick Hessing

Coaches:

Ruud Bos, Floris de Vries

Meer informatie en Live Scoring

Meisjes

El Saler is een linksachtige baan bij Valencia. De course is gastheer geweest van tal van grote (Spaanse) proftoernooien.

Speelsters:

Anne Sterre den Dunnen

Danielle Modder

Danique Stokmans

Lauren Holmey

Marloes van den Brink

Sophie Korthuijs

Coaches:

Dewi Claire Schreefel, Myrte Eikenaar

Meer informatie en Live Scoring

Tour
  • Getty Images