Deze Week: Van Dam speelt Brits Open

Tweede Major op rij voor Nederlandse nummer een … Europese Tour ligt stil … Laatste reguliere toernooi PGA Tour … NK Matchplay voor Senioren en voor Jeugd op Broekpolder
Woburn

Majors

Kampioenschap: AIG Women’s British Open
Data: 1 – 4 augustus 2019
Baan: Marquess Course, Woburn Golfclub, Milton Keynes (Eng)
Lengte: 6.021 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 4.500.000
Nederlanders: Anne van Dam
Laatste vijf resultaten Anne van Dam: 71 - mc - 15 - 67 - 52
Beste prestaties Nederlanders in het British Open: Dewi Claire Schreefel eindigde in het Open van 2011 op Carnoustie als elfde. Ze zorgde met dit resultaat voor de beste prestatie van een Nederlandse golfer (m/v) in een Major. Anne van Dam werd in 2017 op Kingsbarns 39ste. Vorig jaar miste ze op Royal Lytham and St Annes de cut.
Winnares in 2018: Georgia Hall (Eng)
Laatste winnaressen: 2018 – Georgia Hall (Eng), 2017 – In-Kyung Kim (Z-K), 2016 – Ariya Jutanugarn (Tha), 2015 – Inbee Park (Z-K), 2014 – Mo Martin (VS)
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt het Open vier dagen rechtstreeks uit. Donderdag en vrijdag van 12.00-19.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00-20.00 uur.
Bijzonderheden: Bij de mannen worden de vier Majors in vier maanden tijd gespeeld en dat wordt door veel spelers als een veel te krap schema beschouwd. Maar bij de vrouwen maken ze het nog bonter: Majors in opeenvolgende weken. Vorige week het Evian Championship, deze week het Brits Open.
En ook nog eens geen linkscourse voor het vijfde en laatste Major van 2019, maar een bosbaan ten noorden van Londen.
We kennen Woburn - zie foto boven - goed van wedstrijden van de Europese Tour, maar is het een geschikte baan voor een Brits Open?
Even opletten aub! Het Brits Open werd hier in 2016 gespeeld, met de Thaise Ariya Jutanugarn als winnares. Met een score van zestien onder was zij drie slagen beter dan de runner-ups Mo Martin uit de VS en de Zuid-Koreaanse Mirim Lee. Het lijkt ook een keuze te zijn die niet ongunstig is voor Anne van Dam. Zij is immers als het ware opgegroeid op de bosbaan van de Rosendaelsche.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via de site van het Open


Europese Tour

Voor de meeste modale spelers ligt het seizoen midden in de zomer vier weken stil. Vier weken!
Deze en volgende week is er geen wedstrijd en dus richten velen zich op het D+D Real Tsjechisch Masters, dat van 15 – 18 augustus wordt gespeeld.
Luiten doet niet mee in Praag. Hij houdt zijn kruit droog tot het Scandinavisch Masters dat een week later in het zuiden van Zweden wordt gespeeld.
Meer informatie

PGA Tour

Toernooi: Wyndham Championship|
Data: 1 – 4 augustus 2019
Baan: Sedgefield Country Club, Greensboro, North Carolina (VS)
Lengte: 6.517 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 6.200.000
Mooie namen: Shane Lowry, Jordan Spieth, Hideki Matsuyama, Patrick Reed, Paul Casey, Webb Simpson en Russell Knox
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Brandt Snedeker
Laatste winnaars: 2018 – Brandt Snedeker (VS), 2017 – Henrik Stenson (Zwe), 2016 – Si Woo Kim (Z-K), 2015 – Davis Love (VS), 2014 – Camilo Villegas (Col)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur. In het weekeinde starten de uitzendingen op Ziggo Sport Extra. Na de reportages van Women’s British Open start Ziggo Sport Golf met het verslag.
Bijzonderheden: Het laatste reguliere toernooi van het seizoen 2018/2019 gaat bepalen welke 125 spelers zich plaatsen voor de play-offs, die volgende week beginnen met het Northern Trust Open in New Jersey.
Wie buiten de top van de FedEx Ranking eindigt, moet ook nog eens met een groot aantal hongerige jonge honden van de Amerikaanse Challenge Tour drie wedstrijden spelen om een tourkaart voor het seizoen 2019/2020. Er staat dus veel op het spel op de traditionele, uit 1926 stammende parkbaan. Het is een klassiek Donald Ross-ontwerp met veel doglegs en hoger gelegen greens.
De huidige nummer 125 van de ranking is Alex Noren. De Zweed neemt geen enkel risico en doet mee. Let tijdens de tv-uitzendingen goed op de zogenaamde projected standings die naast de naam van de spelers worden vermeld. Groen is in. Rood is out.
De historie van het Wyndham Championship gaat terug tot 1938. In dat jaar won Sam Snead het Greensboro Open (die naam bleef tot 1996 intact) in zijn achtertuin. Hij won het ook in 1965 – op bijna 53-jarige leeftijd.
Sinds 2008 is de Sedgefield Country Club de gastheer. Hij is met iets meer dan 6.500 meter voor moderne begrippen aan de korte kant. Daarom ook is de par teruggebracht tot 70. Twee jaar geleden won Henrik Stenson zonder ook maar een keer de driver uit de tas te hebben gehaald. Nu weten we dat Stenson gek is op zijn houten-3, maar toch. Lengte is deze week, met andere woorden, niet zo belangrijk als accuratesse.
En dan nog dit: Na het Wyndham Championship – zoals gezegd het laatste reguliere toernooi – mogen de beste tien van de huidige FedEx Ranking een bonus van tien miljoen dollar verdelen. Brooks Koepka, de nummer een, doet deze week niet mee, maar hij kan niet meer worden achterhaald. Dat is flink cashen voor Koepka: twee miljoen dollar.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Challenge Tour

Toernooi: Vierumäki Fins Challenge Open
Data: 1 – 4 augustus 2019
Baan: Vierumäki Resort, Vierumäki (Fin)
Lengte: 6.411 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing en Reinier Saxton
Winnaar in 2018: Kim Koivu (Fin)
Laatste winnaars: 2018 – Kim Koivu (Fin), 2017 – Paul Howard (Eng), 2016 – Sam Walker (Eng), 2015 – Dominic Foos (Dui), 2014 – Mark Tullo (Chl)
Bijzonderheden: Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is het Vierumäki Resort gastheer van het met 200 duizend euro gedoteerde Fins Challenge Open.
Vier Nederlanders komen er aan de start en geen van hen vinden we vooralsnog terug in de top-15 van de jaarranking.
Wil Besseling staat er met een 23ste plaats het beste voor. Darius van Driel is dertigste, Daan Huizing 36ste en Reinier Saxton vinden we terug op plaats 99.
Lars van Meijel kan deze week niet meedoen. Hij is de nummer 26 van de ranking.
Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour


Symetra Tour

Volgende week (9 – 11 augustus) vervolgt de Tour het seizoen in Milwaukee, Wisconsin met de PHC Classic.
Meer informatie


Asian Tour

Het volgende meetellende kampioenschap is het Indonesisch Open dat van 29 augustus – 1 september wordt gespeeld.
Kalender 2019


Pro Golf Tour

Van 16 – 18 augustus staat het Starnberg Open op het programma. Na dat toernooi zijn er nog twee die meetellen voor de jaarranglijst. De top-5 promoveert naar de Challenge Tour van 2020. Robbie van West staat er met een tweede plaats uitstekend voor.
Meer informatie


Alps Tour

Een stevig gat op de kalender! Pas van 5 – 7 september wordt het volgende toernooi gespeeld: het Cervino Open. Zoals het er nu naar uitziet, is het ook de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, want een toernooi is Spanje werd afgelast.
Net als op de Pro Golf Tour krijgen de beste vijf een deelnamebewijs voor de Challenge Tour van volgend jaar. Op de ranking is Lars van Meijel met een zevende plaats de beste Nederlander. Maar hij is op basis van zijn positie op de ranglijst van de Challenge Tour al heel dicht bij een ‘volle kaart’ voor 2020.
Meer informatie


Amateurs

Twee Nederlandse Kampioenschappen deze week.
Het NK Matchplay voor Senioren wordt van 2 – 4 augustus op Broekpolder gespeeld.
Op de baan in Vlaardingen wordt ook het NK Matchplay voor Jongens en Meisjes georganiseerd. Dat vindt op 3 en 4 augustus plaats.
Meer informatie en scoring

Volgende week: het Dutch Amateur Championship, dat (van 8 – 10 augustus) traditioneel op de Eindhovensche Golf wordt gespeeld.

Laatste nieuws