Dubbelinterview: Luiten en caddie Bosch tegen de rest

Vanaf volgende week draagt Maarten Bosch de tas van de Nederlandse nummer een.

Maarten Bosch

Een paar weken geleden - vlak na het missen van de cut in het Schots Open - ontsloeg Luiten caddie John Dempster. Op zijn website gaf hij toen tekst en uitleg.

‘De klik bleek er toch niet te zijn en ik vond vooral dat John te vaak te veel kleine foutjes maakte met soms dure gevolgen. Op een gegeven moment verlies je dan het vertrouwen in je caddie en dat werkt natuurlijk niet. Ik ga dus op zoek naar een nieuwe caddie en heb daarvoor even de tijd.’

Een week voor de hervatting van zijn seizoen in Zweden heeft Luiten de bagman waarnaar hij op zoek was.

En hij vond hem bij wijze van spreken om de hoek.

De keuze van Luiten past overigens in een trend in de hoogste echelons van het internationale golf: kies voor de vertrouwde omgeving. *)

‘Dat is zo vreemd niet’, zegt Luiten op The Dutch, waar hij zich voorbereidt op de rest van het seizoen, tijdens een ‘regenpauze’.

‘Je ziet dat veel van de huidige generatie caddies, de mannen van de oude stempel de shift naar het nieuwe, moderne golf niet kunnen maken. Het is met het gebruik van trackmans, van video-opnamen een geheel andere sport aan het worden. Caddies brengen op maandag of dinsdag al de baan in kaart. Het is allemaal zo anders geworden.

‘Het gaat in topsport immers om details. Als een caddie je in staat stelt om anderhalf procent beter te presteren, dan heb je het over een slag per ronde, vier per toernooi. Dat kan een flink verschil uitmaken. Zeker als je het over een heel seizoen bekijkt. Dat kan flinke invloed hebben op je positie op de rankings.’

Een caddie moet de juiste informatie geven. Niet te veel, niet te weinig. Hij – of de enkele zij – moet weten wanneer er iets moet worden gezegd. Of juist niet. Liefst moet hij proberen om als het ware door de ogen van de coach te kijken. 

Show up, put up and shut up, is de aloude omschrijving van het werk van een tourcaddie. Maar zo is het al heel lang niet meer. De verantwoordelijkheid is veel groter.

Maarten Bosch is dus een van de mensen uit Luitens vriendenkring. Hij is een 29-jarige Rotterdammer die uit een sportief nest komt en die alles heeft gedaan om te slagen in golf.

‘Als barman bij het toenmalige Golf Centrum Rotterdam (het huidige Golfcenter Seve) heeft Maarten tussen de bedrijven door gelegenheid te oefenen op de driving range. Veel balgevoel, begeleiding van de lokale pro’s gecombineerd met power en drive vormen blijken een goede match te vormen’, staat op zijn website over zijn job van een paar jaar geleden te lezen.

In 2014 wordt hij pro en een zege in een wedstrijd van de Pro Golf Tour is een van de hoogtepunten.
Vorig jaar werd Maarten Bosch overigens door (de geblesseerde) Joost Luiten gecaddied tijdens een wedstrijd van diezelfde Pro Golf Tour.

Op Bosch’ kalender stonden paar toernooien in het Midden-Oosten. Maar het wordt nu dus eerst Zweden, dan Zwitserland, natuurlijk Nederland, het BMW PGA Championship op Wentworth en waarschijnlijk later dit jaar toch de woestijn: het Tour Championship van de Europese Tour.

‘We hebben het er al eens een keer over gehad’, zegt Luiten. ‘Maar ik wilde Maarten niet zelf vragen, omdat ik niet van hem wilde eisen dat hij zijn carrière als speler zou opgeven. Maar Maarten belde mij. Of we er toch niet eens serieus over wilden praten.’

‘Omdat Maarten Bosch in Nederland woont, in tegenstelling tot de buitenlandse caddies, kan hij vaker bij trainingen zijn. Op die manier wordt hij een soort verlengstuk van de coaches. We kunnen ook samen oefenen en wat wedstrijdjes spelen. Op deze manier krijgt hij ook zoiets als de rol van een performance coach.’

Maarten Bosch: ‘Ik moet een toegevoegde waarde kunnen bieden. In de eerste plaats omdat ik zelf speel, maar ook omdat ik Joost en zijn spel goed ken. Ik speelde dit jaar gewoon niet goed genoeg om nog plezier in mijn spel te hebben.'

'En om nu de kans te krijgen om voor en met Joost te werken is geweldig. Omdat we elkaar goed kennen, spreken we als het ware dezelfde taal. We vertrouwen elkaar en kunnen oprecht tegen elkaar zijn. Maandag vertrek ik naar Zweden. Dan gaat het beginnen.’

‘Of ik bang ben dat de vriendschappelijke relatie onder druk zou kunnen komen te staan?’, zegt Luiten. Denk ik niet. We moeten elkaar op een eerlijke manier alles kunnen zeggen. Het is juist zo dat een ‘gewone’ caddie vaak banger is om zijn mening te geven, omdat hij bang kan zijn dat hij zijn job kwijtraakt.’

‘Als het goed gaat – en waarom zou dat niet het geval zijn – dan zie ik wel gebeuren dat Maarten Bosch misschien wel de komende tien jaar mijn caddie is.’

*) Padraig Harrington wordt al jaren gecaddied door zijn zwager Ronan Flood. Ook Patrick Reed heeft de broer van zijn echtgenote aan de tas: Kessler Karain.
Phil Mickelson (Tim) en Sergio Garcia (Victor jr) geven de voorkeur aan hun broers. Anne van Dam heeft voor haar vriend (Roelof Koopmans) gekozen.
Jeugdvrienden? Kan ook. Denk aan Rory McIlroy en Harry Diamond. Of aan Tommy Fleetwood en Ian Finnis.

World
  • Golfsupport.nl