/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fsource%2Fgolfers-magazine%2Fgolfersmagazine%2Fuploads%2F2019%2Faug%2Fsempach19-371876_1.jpg)
Slechts veertig man verschenen er aan de start van de wedstrijd van de Challenge Tour en maar lieft vier van hebben de Nederlandse nationaliteit. Alleen al op basis van 'de macht van het getal', moest er bijna wel een landgenoot boven komen drijven.
Halverwege het elitetoernooi is het Daan Huizing die het hoogst op het leaderboard staat. De man uit Soest opende met een 69 degelijk, maar deed vooral op de tweede dag goede zaken met een ronde in 66 slagen voor een totaal van -9. Die score is vooralsnog goed voor de gedeeld zevende plaats, vier slagen meer dan koploper Nicolai von Dellinghausen die met -13 een klein gaatje met de rest van het veld heeft geslagen.
De nummer 22 van de Order of Merit kan in de tweede helft van het toernooi goede zaken doen voor de ranking. Om zijn kansen op promotie naar de Europese Tour te verstevigen zou een topnotering zeer welkom zijn.
Datzelfde geld vanzelfsprekend ook voor de overige Nederlanders in Geneve, maar dan moet het wel beter gaan de komende dagen. Zowel Darius van Driel (-6 / T19), Lars van Meijel (-2 / 35e) en Wil Besseling (-1 / T36) leverden op de derde dag terrein in en moeten hopen in het weekend de weg naar boven weer te kunnen vinden.
European Tour
Er kon, ondanks de stevige wind, goed gescoord worden op de eerste dag van het Scandinavian Invitation. Om de top-10 te halen was een score van minstens vier onder par nodig, en met -7 moeten Levy en Lagergren de leiding alsnog aan Wade Ormsby laten die met een 62 aan kop gaat.
Joost Luiten wist niet te profiteren van de scoringskansen in de eerste ronde sinds The Open op Royal Portrush van eind vorige maand en zocht duidelijk naar ritme in de wisselende omstandigheden.
De Nederlandse nummer 1 opende met een bogey, kwam terug op level par na een birdie op de par-5 derde, en ging na nog een slag winst op de par-3 tiende, maar leverde met back-to-back bogeys op twaalf en dertien twee slagen in om weer boven par te staan. Een birdie op de par-5 achttiende voorkwam dat de zesvoudig tourwinnaar zijn rentree moest vieren met een ronde boven par. Met level par (T51) kon Luiten goed leven
Op zijn website zei Luiten:
'Level par, goed voor de 51ste plaats, is geen wereldscore natuurlijk, maar in deze omstandigheden ook zeker niet slecht. Achteraf speelde ik misschien net niet aanvallend genoeg, had ik iets te veel respect voor de pinposities. Mijn ijzers waren ook niet scherp genoeg en daardoor gaf ik mezelf te weinig kansen op birdie. De wind draaide ook voortdurend, dan wordt het echt moeilijk. Ik maakte drie bogeys, drie birdies en verder pars. De laatste birdie maakte ik op hole 18, de par-5, altijd lekker om met birdie te eindigen.'
Ook over de eerste officiele ronde met zijn nieuwe caddie had Luiten vanzelfsprekend wat te zeggen:
'Veel moeilijker had het voor Maarten niet kunnen zijn, een harde wind die voortdurend draait, de clubkeuze bepalen is dan heel lastig. Ik heb deze baan bij Gothenburg ook niet eerder gespeeld, dat helpt dan ook niet, maar alles bij elkaar hebben we het zeker niet slecht gedaan. Er wordt morgen weer veel wind voorspeld, dan speelt de baan dus heel pittig maar ik ben zeker van plan wat aanvallender te spelen.’
- Golfsupport