Kijkend naar 2020

Begin september gaat de wedstrijdenreeks van de Europese Qualifying School van start. Wat voor invloed heeft dat op de Nederlandse spelers die ervan dromen Joost Luitens collega te worden?
Logo Europese Tour

De snelste weg naar de Europese Tour van 2020 gaat via de Challenge Tour. Eindig in de top-15 van de jaarranglijst en je mag je bal op donderdag 28 november of in Hong Kong of in Zuid-Afrika opteeën. Op die dag start namelijk de Europese Tour van 2020 met twee wedstrijden.

Nemen we de ranglijst van vorig jaar erbij, dan zien we dat de nummer vijftien, Pedro Figueiredo uit Portugal, 94.340 euro verdiende.

Darius van Driel is na zijn fraaie succes in Zwitserland achtste op de ranglijst (€ 68.062) en Daan Huizing (veertiende), € 50.347) staat vooralsnog boven de streep.

Van Driel verwacht dat er dit jaar minder geld nodig is om te promoveren: ongeveer tachtig duizend, omdat de gebruikelijke cash cow die Kazachstan Open heet in ieder geval dit jaar op stal is gezet.

Wil Besseling heeft met een 29ste plaats (€ 38.534) nog een kansje en dat geldt ook voor Lars van Meijel (33ste, met € 35.684), die dit jaar werkelijk uit het niets is gekomen. Beiden zullen dan wel boven zichzelf moeten uitstijgen in de laatste negen toernooien van het seizoen.

Van Reinier Saxton (115de) en Maarten Lafeber (215de) hoeven we wat rechtstreekse promotie betreft waarschijnlijk niets te verwachten.

De laatste Nederlander die in de top-15 van de Challenge Tour eindigde, was Daan Huizing, in 2013.

Andere landgenoten die zo promoveerden, waren Maarten Lafeber (1999), Robert-Jan Derksen (2001) en Joost Luiten (2007), de huidige NGF-coach Taco Remkes (2008), Wil Besseling (2008) en Floris de Vries (2010).

Het volgende traject loopt via de beruchte zogenaamde Final Stage van Qualifying School, die van 15 – 20 november bij Tarragona wordt gespeeld De beste 25 van dit 108-holes toernooi promoveren ook, maar hun positie is minder sterk dan die van de gepromoveerden van de Challenge Tour.

Om de First en de Second Stage over te kunnen slaan (de Qualifying School is in feite een drietrapsraket) , en meteen naar de zesdaagde finale te gaan, moet je op de slotranking van de Challenge Tour ergens vanaf de zestiende tot en met de 45ste plaats staan.

Het is al zo dat bijvoorbeeld Huizing, Besseling, Van Driel, Lafeber, Van Meijel en Van West (de laatste aan de hand van de ranglijst van de Pro Golf Tour) de First Stage mogen skippen.

Voor wie helemaal geen of een lage ranking heeft op de Europese Tour, begint het avontuur dus al in september met deze First Stage. Maar dan moet je eerst ruim tweeduizend euro naar de Europese Tour overmaken. Voor niets gaat alleen de zon op.

Op de deelnemerslijsten van de negen (!) toernooien uit de eerste fase staan overigens de namen van Vince van Veen, Philip Bootsma, Dylan Boshart, Berry Jole, amateur Koen Kouwenaar, Davey Porsius, Mike Toorop en Peter Melching.

Voorwaarden en reglement Qualifying School 2019

Laatste nieuws