Column: Record

Rob Hoogland zag dat de Claret Jug wel erg vroeg van een winnaar werd voorzien
claret jug

Op Ziggo Sport Golf laten ze vaak 'The Shot of the Day' zien. Dan volgt bijvoorbeeld een fragment waarin een speler zijn bal over een afstand van 220 meter uitholet, of vanaf een grindpad zonder relief over veertig meter hoge bomen met een hoek van 45 graden pal naast de vlag deponeert.

Laatstgenoemd shot noemt men ook wel een Bubbaatje.

'The Shot of the Day' van de slotdag van het onvergetelijke Brits Open op Royal Portrush werd pas twintig minuten voor het einde gemaakt en betrof ditmaal geen golfshot, maar een camerashot. Bovendien werd er geen golfer mee in beeld gebracht, maar graveur Garry Harvey, alvast druk bezig met het ingraveren, in de Claret Jug, van de naam van Shane Lowry.

Garry Harvey, een zestigjarige Schot, is de zoon van de inmiddels overleden Alex Harvey, die het ingraveren, voordat zijn kind in 2006 de gewichtige taak overnam, vanaf 1973 voor zijn rekening had genomen. Harvey sr. beroemde zich er altijd op dat hij de klus binnen tien minuten na de laatste putt wist te klaren. Dit jaar werd hij dik door zoonlief geklopt. Garry wist de klus namelijk reeds tien minuten vóór de laatste putt te klaren.

Mijn mond viel open van verbazing.

Het camerashot werd gemaakt toen Shane Lowry en Tommy Fleetwood zich halverwege de zeventiende hole bevonden. De naam van de Ier bleek reeds voor de helft op de Claret Jug te staan. Hij had toen al een voorsprong van zes slagen, dat klopt. Het stond echter nog niet vast dat hij The Open zou gaan winnen. En toch was Garry Harvey na afloop van de zestiende hole ijskoud aan de slag gegaan.

De naam van Shane Lowry stond al op de Claret Jug voordat het toernooi was afgelopen.

Ik ben een enorme fan van Shane. Voor mij is hij de sympathiekste winnaar die The Open ooit heeft gehad, maar toch hoopte ik op dat moment dat hij, bevangen door de zenuwen, zijn tweede slag op de zeventiende out-of-bounds zou slaan en zijn vierde slag op die hole over de green, waarna een chip en een drieputt zouden volgen, en dat hij de achttiende zou beginnen met een lost ball en eveneens zou besluiten met een drieputt. Zeven slagen verspelen in twee holes, het is vaker gebeurd. Het zou Garry Harvey in dit geval in ernstige verlegenheid hebben gebracht en het uiterlijk van de Claret Jug danig hebben geschonden.

Heiligschennis!

Geen leuker vermaak dan leedvermaak, nietwaar.

Al was Shane Lowry zien winnen toch ook best leuk.

(Deze column van Rob Hoogland stond eerder in Golfers Magazine. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af en lees de volgende column - en nog veel meer - als eerste)

Laatste nieuws