Gedroomde winnaar voor 100ste KLM Open

In navolging van beroemde landgenoten als Ballesteros, Olazábal en Jiménez won Sergio Garcia het KLM Open.

Gedroomde winnaar voor 100ste KLM Open

Voor de vierde dag op rij woei de wind op The International uit een andere richting, wat het voor de spelers weer lastig maakte. 'Ze worden er gek van', aldus een lachende toernooidirecteur Miguel Vidaor, die zich daarnaast zeer tevreden uitliet over de baan en het toernooi.

Het weerhield de kanshebbers – Garcia, Shinkwin, Hojgaard, Morrison en Wallace – er niet van om te beginnen met een birdie.

Vervolgens begon voor Garcia – zoals wel vaker – het gevecht met zijn putter. De Spanjaard maakt net zo makkelijk een putt van tien meter als hij er een mist van één meter, wat resulteerde in een start met alleen maar birdies en bogeys. Pas op hole acht maakte hij zijn eerste par.

Daarom was het steeds stuivertje wisselen met flightgenoot Shinkwin, die zich niet liet intimideren door de ruim vierhonderd plaatsen verschil op de wereldranglijst. De 26-jarige Engelsman speelde solide golf en bereikte de laatste negen van het 100ste KLM Open zelfs met een slag voorsprong (-17)

Maar op een baan als The International kun je nooit achterover leunen, zeker niet als het waait.

Shinkwin maakte onverwacht een double bogey op tien, waardoor Garcia de leiding weer in de schoot geworpen kreeg, en ook Matt Wallace en Nicolai Hojgaard weer in de buurt kwamen.

De 18-jarige Deen speelde pas een handvol toernooien op het hoogste niveau en haalde nog nooit een cut, maar met een handvol holes te spelen, meldde hij zich zelfs brutaal naast Garcia aan kop.

Toen liet de 39-jarige Spanjaard echter zien waarom hij The Masters heeft gewonnen en de meest succesvolle Ryder Cup-speler aller tijden is. Uit een lastige ligging, met één been in de bunker maakte hij een birdie op hole zestien en nam hij een voorproefje op de overwinning.

Ook Hojgaard (68) moest zich gewonnen geven toen hij zijn eagleputt op achttien om gelijk te komen een paar centimeter langs de hole zag rollen.

Met een simpele par op de achttiende, een slotronde 69 en een totaal van -18 werd Sergio Garcia de zevende Spanjaard die het KLM Open wist te winnen – meteen bij zijn debuut. Het is zijn zestiende titel op de Europese Tour.

'Het was een geweldige week', aldus Garcia met zijn dochter op zijn arm. 'Het is leuk dat ik weer gewonnen heb, maar ik ben vooral blij over hoe ik onder druk heb gepresteerd. Het was vandaag af en toe moeilijk, maar ik heb het goed bij elkaar weten te houden.'

Later op de persconferentie, zittend achter een lekker frietje, voegde hij daar nog aan toe: 'Elk toernooi dat je wint is emotioneel, maar dit toernooi net even meer omdat de twee idolen van mijn jeugd er allebei op staan. Seve en Olazabal betekenen veel voor me en om - net als The Masters - ook samen op deze beker te staan is mooi. Het was een uitstekende week en we hebben absoluut genoten van mijn eerste keer spelen in Nederland.' 

Op de vraag of hij zó genoten had dat hij volgend jaar ook terug wilde komen, antwoordde hij echter ontkennend. 'Ik kom graag een keer terug, maar volgend jaar niet. Dat zou dan betekenen dat ik niet mee doe aan de Ryder Cup en dat doe ik toch nog net even liever, maar ik kom nog wel een keer terug.' 

Leaderboard

Patatje met...KLM Open beker
Tour
  • Golfsupport