Europa wint Solheim Cup

Zinderende ontknoping op Gleneagles

solheim cup

Het was bloedstollend spannend op de laatste dag van de intercontinentale strijd tussen Europa en Amerika. De bordjes werden meermaals verhangen tijdens de singles, maar uiteindelijk was het toch Europa dat aan het langste eind trok door met 14,5 tegen 13,5 Amerika de baas te blijven. Met een hoofdrol voor een omstreden captain's pick

Exclusief vanaf Gleneagles door Kim Chang i.s.m. Golfvrouw.nl

Dat zij een paar maanden geleden voor de Solheim Cup een captain’s pick kreeg, was goed voor een hoop kritiek, maar de Noorse routinier Suzann Pettersen bewees het ongelijk van de criticasters. Zij haalde de Solheim Cup terug naar Europa.

Waarom geef je iemand een wildcard die, na een lange periode van afwezigheid, nog maar net terug is in het competitieve circuit? En die bovendien overduidelijk nog niet heeft laten zien dat ze in vorm is? Captain Catriona Matthew’s gelijk werd bewezen op zondagmiddag 17:30 uur, op de achttiende green van Gleneagles. Daar bleek haar persoonlijke keuze voor de 38-jarige Pettersen spot on. Op die laatste green had Amerika maar een half punt nodig voor de eindzege, waar team USA heel dichtbij was. En hoewel de Amerikanen, met hun luidruchtige fans, de Solheim Cup al konden aanraken, liep het anders.

En hoe. De putt van Marina Alex glipte rakelings langs de hole, en terwijl het toekijkende publiek de adem inhield, rolde Suzann Pettersen die van haar in het hart van de hole.

Tot dat moment gaven maar weinig toeschouwers Team Europa nog een kans. Hoewel het ‘blauw’ zondag op het scorebord al snel overheerste, maakten de Amerikanen een indrukwekkende opmars. Anne van Dam verloor op 18 nipt van Lizette Salas, en ook de Duitse Caroline Masson was niet opgewassen tegen de Amerikaanse Jessica Korda. Zelfs de gelouterde Azahara Muñoz uit Spanje moest zich gewonnen geven.

Drie ‘blauwe’ partijen in de staart slaagden er echter in de wedstrijd om te keren. Anna Nordqvist als eerste: zij won eenvoudig van Morgan Pressel. Daarna was het de beurt aan Bronte Law. Na de turn verloor ze flink terrein, maar wat ze aan het slot van haar match deed, was doorslaggevend: ze won op 17. Dit bracht de stand op 13,5 voor Europa. En alle ogen waren ineens gericht op de speelster, van wie iedereen dacht dat haar carrière voorbij was.

‘Ik wist dat ik dichtbij was, en dat dit moment, deze approach naar de achttiende green, deze putt, belangrijk was’, bracht Suzann Pettersen na afloop uit. Toch was ze op dat moment niet exact op de hoogte van hoe de situatie ervoor stond. Dat haar teamgenoot Bronte Law net haar partij op 17 had gewonnen, wist ze bijvoorbeeld nog niet. 

De rest van het team wel. Net als alle toeschouwers rondom de green van achttien, die het letterlijk uitschreeuwden toen Pettersens bal in de hole verdween. Uitgerekend de speelster die zich – door haar ervaring – misschien wel het meest realiseert wat het betekent om deze beker te winnen, liet zien wat ze waard is.

(Tekst gaat onder de video door)

Na afloop verklaarde Pettersen dat het niet mooier wordt dan dit. ‘Ik ben ongelofelijk trots op dit team. Iedereen heeft hieraan bijgedragen. Zonder hen had mijn putt niet uitgemaakt, dus ik heb dit niet in mijn eentje gedaan. Dit is een absoluut hoogtepunt, en ben ontzettend dankbaar dat Catriona mij deze kans heeft gegeven. Het is nu mooi geweest, ik kan nu met een gerust hart met pensioen gaan.’

Voor Anne van Dam was het een dag met dubbele gevoelens. De Nederlandse ging op de achttiende hole onderuit in haar single maar zag door haar tranen heen dat die nederlaag niet fataal was voor Europa dat voor de zesde keer de overhand had over Team USA en vierde - volkomen terecht - het feest dat Europa na drie prachtige golfdagen volkomen toekwam volop mee. 

'Het was jammer dat ik op het laatste moment geen half puntje eruit kon slepen. Dan moet je zenuwachtig toekijken hoe de rest van je team speelt. Het kon beide kanten opvallen; de emoties gingen heen en weer. Je doet dit ook met het team, voor het team, je speelt voor elkaar. Dat maakt alles enorm intens.'

Anne van Dam vol bravoure op de eerste tee. Uren later lukte het haar net niet een punt binnen te brengen voor Team Europe.
Tour
  • Golfsupport & Getty Images