Getest: Honma XP-1 game improvers

Honma breidt de T//World Serie uit met een familie vergevingsgezinde game-improvers met een draw-instelling.

Honma XP-1 game improvers

Met het binnenhalen van Justin Rose heeft het Japanse merk zich in Amerika en Europa verzekerd van de zo gewenste exposure, maar de hoge handicapper heeft natuurlijk ander materiaal nodig dan de nummer 4 van de wereld. Dat is nu het geval met de nieuwe XP-1 familie.

De clubs hebben een draw-bias design, waardoor je ze bij impact makkelijker sluit, wat een slice tegengaat. Ze zijn zeer vergevingsgezind en de lichte Vizard shaft moet 'langzame swingers' helpen om meer snelheid en een hogere balvlucht te genereren.

De XP-1 driver heeft een zoolsleuf achter het clubblad die zorgt voor hogere en consistentere balsnelheden. Omdat hij aan de zijkanten breder is, reduceert hij ook (zij)spin wat resulteert in meer accuratesse van de tee.

De zogenoemde Five Fang Technology – met drie 'tanden' in de kroon en twee in de zool – zorgt voor een effectieve structuur met dunne maar stevige wanden en een flexibel clubblad.

Dankzij de lichtgewicht kroon van koolstoffiber en een gewicht van 15 gram in de zool, ligt het zwaartepunt laag. Het resultaat: veel stabiliteit en een hoge balvlucht met een lichte draw.

De aanpasbare hosel heeft acht instellingen om de loft en lie aan te passen en de balvlucht te veranderen, zonder dat de shaft roteert.

De fairway woods (rechts) en hybrides (links) maken gebruik van dezelfde technologieën.

De set wordt gecompleteerd met de XP-1 ijzers. Een dun, snel clubblad staat garant voor veel balsnelheid, terwijl een laag zwaartepunt zorgt voor veel stabiliteit en een hoge balvlucht.

De lange ijzers zijn hol en hebben een zoolgewicht van wolfraam om de bal de lucht in te helpen, terwijl de korte ijzers een cavity-back design hebben.

Alle clubs zijn ook in vrouwenversie beschikbaar: lichter en met meer loft.

Prijs: € 629 (driver), € 349 (woods), € 299 (hybrides), € 1319 (zes ijzers)

www.honmagolf.com

Golfers Magazine zegt: 'De driehoekige vorm van de XP-1 driver is even wennen, maar dankzij het laag en diep geplaatste zwaartepunt en het zoolgewicht in de hiel sla je inderdaad makkelijk een hoge draw.'

'Hierbij helpt ook het lage kickpoint van de door Honma zelf geproduceerde Vizard shaft.'We waren even bang dat de slechts 43 gram wegende shaft té licht was, maar de balans is goed en bij lagere swingsnelheden werkt het lichtgewicht concept heel goed.'

'Ook de ijzers zien er door de brede zool en forse toplijn wat 'stevig' uit, maar voor een game-improver is de offset niet overdreven en staan ze netjes achter de bal.'

'Door het dunne clubblad verlies je logischerwijs feedback, maar de resultaten zijn indrukwekkend: de bal spuit van het clubblad en vliegt hoog en ver, ook als je de sweetspot mist. En door de brede zool heeft de club geen geen moment de neiging zich in te graven.'

'Je hebt echt gevoel dat je alle hulp krijgt die er beschikbaar is, wat precies de bedoeling is bij een game-improver.'

''In Europa zal er misschien wat gefronst worden bij het prijskaartje dat de Japanners aan hun clubs hangen, maar de prestaties van de XP-1 lijn mogen er zeker zijn.'